0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Díszbaromfik minden méretben – Hobbiból kiegészítő jövedelem

A koronavírus-járvány okozta bezárkózás előhozta az emberekben rejlő hobbikertészt és a baromfitartót is. Utóbbira Takács Attila siófoki díszbaromfi-tenyésztő hívta fel a figyelmünket, akinek elmondása szerint soha ennyien nem keresték sem a tojást, sem a napos vagy előnevelt csirkét, mint idén.

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

Ha azt halljuk: baromfitenyésztő, auto­matikusan hatalmas méretekre, többezres állományra és broiler csirkékre gondolunk. Pedig a tenyésztést lehet kicsiben is űzni, csak meg kell találni a megfelelő piaci rést. Vagy mondjuk, a monori kisállatbörzén bele kell szeretni egy selyemtyúkba,

majd egyszer csak azon kapja magát az ember, hogy különféle tyúkfajtákat tart szépségükért, törpéket ugyanúgy, mint óriásokat.

Aztán a következő pillanatban már meg is történt a „baj”, jönnek a költőpárok, az igazán szép kakasunk mellé 5 szép tyúk társult, az újabb börzéken már kiállítóként is részt veszünk – újabb csodás fajták, újabb ólak. Aztán egyszer csak egy barátunk megajándékoz két gyöngytyúkkal, és akkortól ők lesznek a kedvencek.

Ugyan volt a nagymamánál baromfiudvar, ám valahogy az előbb leírtak szerint lett Takács Attilából is tenyésztő. Leginkább azért, mert miután 2012-ben megvette első kedvenceit, hamar rájött, hogy a szépségük másokat is elbűvöl, és a tojást nemcsak megenni, hanem keltetni is érdemes. Így lett kórházi fizetést kiegészítő jövedelemforrás a hobbiból. Mert Attila azóta is hobbiként tekint a madarak tartására, bár az elmúlt pár év során a korai kedvenceitől megvált, új kedvenceket talált.

Volt, amelyiknek a szépsége fogta meg, mások inkább a tartásuk miatt kerültek a családi ház kertjében található madárházak egyikébe.

Több tyúkól sorakozik náluk a kertben, mert Attila a különféle baromfikat nem egy helyen tartja, ahogy az egy klasszikus tyúkudvarban lenne, mondván, nincs szándékában keresztezni a fajtákat.

1 kakas és 5 tyúk szálláshelye házilag

Felhasználható anyagok:

  • Ólhoz: OSB-lap, deszkák, cserépléc, a tetőre kátránypapír
  • Kifutóhoz: fa oszlopok, cserépléc, úgynevezett csirkeháló, hullámlemez vagy polikarbonát-lemez

Az ól kb. 1,5 m2 alapterületű és jó 1-1,5 méter magas legyen, a teteje vízhatlan, illetve előny, ha lábakon áll. Ez esetben a madaraknak kell egy közlekedőlétra is. Középtájon helyezzünk el benne egy ülőrudat. Éjszakára legyen az ól zárható! Az ól aljában a szalma egyrészt szigetel, másrészt megkönnyíti a takarítást is. Nem kell a tyúkházat külön szigetelni, elég télen vastagabban szalmázni.

A kifutó mérete kb. 10 m2, a fele hullámlemezzel fedett, a másik fele viszont csak csirkehálóval, mert jót tesz a madaraknak, ha látják maguk fölött a szabad eget.

A kifutóban legyen egy etető és egy önitató. Utóbbi átmérője akkora legyen, hogy az állomány fele egyszerre odaférjen, ez esetben egy 3 literes kúpos önitatóval megoldható.

Egy ekkora helyen hatnál több állatot nem szabad tartani, mert a zsúfoltság a betegségek melegágya.

2020-ról Attila azt mondja, tenyésztőként igazán jónak mondható az év, mert mióta kitört a Covid-járvány, nem tud annyi csibét keltetni, amennyit el ne vinnének szinte azonnal. Merthogy az embereknek megjött a kedvük a baromfitartáshoz. Azt mondja, viszik a csirkéket és a gyöngytyúkokat egyaránt. A kakasokat persze nem lehet eladni, vagy legalábbis nem olyan mennyiségben, mint a tojókat, így aztán a család sok kakaspecsenyét eszik.

Persze ez érthető is, mert a baromfiudvarban – legyenek azok tojásáért tartottak, levágni szántak vagy díszes házi kedvencek, az ideális ivararány 5:1, vagyis öt tojó mellé egy kakas kell.

– Ha az ember tojástermelés gyanánt, vagy megenni tartja az állatokat, akkor nyugodtan lehet minden baromfit egy udvarban vagy nagyobb ketrecben tartani, de ha díszbaromfit tartunk, akkor a különböző fajtákat el kell különíteni – hangsúlyozza Takács Attila. – Én még a mostani kedvenceimet, a gyöngyösök különféle színváltozatait is szeparálva tartom, mivel őket „színre” tenyésztem.

Ha pedig már szóba került a gyöngytyúk, Attila 2 éve kezdett gyöngytyúkokkal foglalkozni. Megtetszettek neki a pöttyös tollazatú, sisakos madarak, azóta pedig már több színárnyalatban is tenyészti őket – a tyúkok egyre inkább kiszorulnak a kifutókból. Egy ismerőstől szerezte meg az első párt, és azóta is csak jó tenyésztői tapasztalatai vannak.

– Nem nagy igényű, ellenálló madarak a gyöngyösök.

Már kicsinek is nagyon szívósak, így könnyű őket tartani, szépek is, de konyhai alapanyagnak is jók – mondja a tenyésztő. A húsuk finom ízű, száraz, kicsit vadmadár jellegű. Tojása is fogyasztható, a szalmonellára kevésbé fogékony, a héja ugyanis hihetetlenül kemény.

Közismert, hogy a gyöngytyúk nagyon hangos és ijedős, és mindenen elkezd rikácsolni, ami ha úgy tetszik idegesítő, de a másik oldalról nézve viszont mindent jelez: ragadozó madarat, rókát, betörőt… A madár jól repül, ezért vagy rendszeresen kurtítani kell a szárnytollait, vagy fedett kifutóban kell tartani, hacsak nem zavar bennünket, hogy szabad lélekként él a környezetünkben.

Ami viszont nagyon jó dolog, hogy nagy rovarpusztító, így szabadsága a hasznunkra is válhat.

– Ha gyöngytyúktenyésztésbe kezdenénk, vagy bármely díszbaromfi tenyésztésébe, arra figyeljünk, hogy tenyészállatainkat ne egy helyről szerezzük be – figyelmeztet Attila. – A rokonpárosítás rontja az állatok küllemét és általános kondícióját is. Különösen fontos a kakas kiválasztása, rajta múlik ugyanis, hogy a csibék milyen áron lesznek majd eladhatók.

Forrás: Kistermelők Lapja