Back to top

Állattetem az úton – és az eltakarítása

Mindenki találkozott már elütött kutyával, macskával, rókával, sünnel az úton, de a minap egy elütött vízibivaly teteme volt Érd haratában az árokban. A Magyar Közút tájékoztatása szerint „a jelzett szakaszon az elhunyt állat teteméről hajnalban értesítettük az érintett gazdát, aki ma délelőtt gondoskodott annak elszállításáról.” A kérdés az, vajon kinek is feladata a tetem eltakarítása?

Az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében
az elhullott állat tetemének tulajdonosa saját költségén köteles annak elszállításáról, ártalmatlanná tételéről gondoskodni, ha a tulajdonos ismeretlen, akkor ugyanez belterületen az önkormányzat, közúton pedig a közútkezelő feladata.

Fotó: Takács Eszter
Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya tájékozatása szerint: „Általánosságban elmondható, hogy a közutakon elütött vadállatok elszállításával kapcsolatban a területileg illetékes vadásztársaságok jogosultak eljárni, az egyéb állati tetemek elszállításáról és helyének fertőtlenítéséről az engedéllyel rendelkező, szerződött szakvállalkozók a bejelentés után meghatározott időn belül gondoskodnak.
Településen belüli elütött állatok tetemének elszállításában az önkormányzat az illetékes. Útellenőri szolgálatunk meghatározott terv és gyakoriság alapján járja be a 32 ezer kilométeres közúthálózatot, ettől függetlenül a közúton elütött állatok tetemeinek helyét a területileg illetékes megyei diszpécserszolgálatnál is bejelenthetik a közlekedők.

Havonta megyénként néhány tucat esetről szerzünk tudomást, amelyben vadállatok és elkóborolt háziállatok is vannak”

Az útellenőrök a balesetek elkerülése végett a tetemet az árokban vagy az útpadkán helyezik el, a helyét táblával jelzik, hogy azt az elszállítást végző megtalálja. Háziállatok esetében az állat tulajdonosa köteles a felmerült járulékos költségeket az önkormányzatnak vagy a közút kezelőjének megtéríteni – az állat tulajdonosát egy kutya esetében például a chip, vagy a képen látható vízibivaly esetében a krotália alapján tudják megtalálni.

Ha valaki tetemet lát az úton, szakemberek szerint a balesetek elkerülése végett ne álljon neki a tetemet lehúzni a padkára, hanem értesítse a közútkezelőt. A hívást követően, a KRESZ alapján, az értesítő félnek a helyszínen kell maradnia a rendőrség vagy a közútkezelő kiérkezéséig.

Fotó: pixabay.com
Ha pedig valaki maga vadat (vaddisznót, őzet, szarvast) ütött el, érdemes a rendőrséget értesíteni, akik szólnak az illetékes vadásztársaságnak. Mivel a vad egy adott vadásztársaság tulajdonába tartozik, ha az állatot, mondjuk a vaddisznót, mi magunk szállítjuk el, az illetéktelen eltulajdonításnak minősül. Az ügyintézés, elhárítás akkor húzódhat el, ha az érintett út, terület két vadásztársaság határán van, hiszen tisztázni kell, pontosan honnan érkezett az elütött vad.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A hermelin lett az Év Emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.