Back to top

Mentőcsomag erdőgazdálkodóknak

Ausztriában 350 millió eurós támogatáscsomagról döntöttek még tavaly, a cél az erdőgazdálkodók terheinek enyhítése, ezzel egyúttal az erdők jövőjének biztosítása. A tíz tervezett intézkedésből hatot február elsejével meghirdettek, ezekre 200 millió euró támogatás jut a 350-ből.

Ahogy az osztrák agrárhír-ügynökség, az aiz.info beszámolt róla, hogy még tavaly döntött az osztrák szövetségi kormányzat a 350 millió eurós „erdőalap” létrehozásáról arra válaszul, hogy

az erdőgazdálkodókat évről évre mind komolyabb veszteségek érik

legfőképpen az éghajlatváltozás, a viharok, a hó, illetve a szú kártétele miatt. Első lépésben, február elsejétől hat intézkedésre lehet pályázni a tízből, jelentette be Elisabeth Köstinger agrárminiszter.

Fotó: Hermann Kollinger / Pixabay

1. 80 millió eurós keret áll rendelkezésre az újraerdősítésre és a friss telepítés gondozására, erre azok pályázhatnak, akik az erdőt ért valamilyen káresemény után szeretnének újratelepíteni. Klímaváltozás-tűrő elegyes erdők telepítése támogatható.

2. Az erdő fajösszetételének javítására 28 millió eurós keret áll rendelkezésre. Itt az a lényeg, hogy

az éghajlatváltozás hatásait jobban kivédő elegyes erdők jöjjenek létre.

3. 60 millió eurós keretet szánnak a szúkártétel miatt elszenvedett veszteségek enyhítésére. Ausztriában minden évben milliós károkat okoznak ezek a károsítók.

4. Egyre több olyan fa terheli a piacot, amelyet nem tervezetten termelnek ki, hanem valamilyen káresemény miatt dőlt ki, tört le. A tárolás megoldására 9 millió eurós keret áll rendelkezésre.

5. Megelőző növényvédelmi intézkedések keretében összesen 16 millió eurós keretre lehet pályázni.

6. Erdőtüzek elleni védekezésre pedig 6 millió eurós keretet tartalmaz az alap.

A még meg nem hirdetett négy intézkedés között kutatástámogatás is szerepel – fagáz és egyéb bioüzemanyagok, valamint klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdők témájában –, valamint a fa mint alapanyag szélesebb körű felhasználását, és az erdei biodiverzitás növelését fogja még támogatni az osztrák agrárminisztérium, olvasható az aiz.info oldalon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.

„Erdőt a jövőnek kell létrehozni, nem a múltnak”

Első alkalommal jutott be magyar pályázó a COPA-COGECA női innovációs díjának döntőjébe. Biró Boglárka erdőmérnök, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője nemcsak hazánkat képviselte elsőként az európai női gazdálkodókat reprezentáló versenysorozatban, hanem az erdőgazdálkodást is.

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Pompás „jégbabák”a királykúti jegesbarlangban

Szemet gyönyörködtető, és ritkán látható méretű képződmények jöttek létre a királykúti jegesbarlangban, ahol az idei tél időjárása különösen kedvezett a jégképződés folyamatának. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Telkibányai Erdészetének kezelésében van Magyarország egyetlen jegesbarlangja.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.