Back to top

Az indiai gazdák tovább folytatják a tüntetést

Az indiai gazdák nagyon dühösek a hétfőn bejelentett agrárreformok miatt, ugyanis az éves költségvetés rájuk nézve nem túlságosan kecsegtető. Nem esett szó sem a jövedelememelésről, sem pedig az új munkahely teremtésekről. A tiltakozás folytatódik tovább.

A mezőgazdasági szektorokban dolgozók tízezrei táboroztak Új-Delhi külterületén, így tiltakozva Narendra Modi miniszterelnök kormányának szeptemberben elfogadott törvényei ellen.

A kormány szerint az új törvények új lehetőségeket hordoznak a gazdák számára, a tiltakozók szerint viszont a törvények a magánvásárlóknak kedveznek, nem pedig nekik.

Fotó: Campbell Waldron
Az éves költségvetésében Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter 135 % -kal emelte az egészségügy támogatását, és megszüntette a biztosítási szektorba befektethető felső határt a külföldiek számára

„Egy intézkedés sincs a gazdák jövedelmének emelésére, sem pedig vidéki munkahelyek teremtésére.

Valamint a kormány ígéretéről sem esett szó, melyben 2022-re a gazdák jövedelmének megduplázását ígérték" - mondta Kirankumar Visa a tüntetések vezetője.

A rendőrség és a félkatonai erők árkokat ástak és szögesdróttal védik Új-Delhi határait, hogy megakadályozzák a tiltakozó gazdák előretörését a főváros központjába, ahol Sitharaman az éves költségvetést készül benyújtani a parlamentben.

Több negyedben blokkolták az internet- és az üzenetküldési szolgáltatásokat.

"Habár a kormány barikádokkal, szögesdróttal és az internet leállításával próbálta elszigetelni a gazdákat, elhatároztuk, hogy a békés tiltakozásainkból nem engedünk" - mondta Rakesh Tikait, az egyik legnagyobb gazdaszervezet, a Bharti Kisan Unió elnöke.

Az előzményekről bővebben itt tájékozódhat:

A gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Az Egyesült Királyság zöld utat adhat a génszerkesztett élelmiszereknek

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég jelentett be, hogy megváltoztatja a génszerkesztésre vonatkozó szabályozást. Ezzel megalapozta, hogy a brit vásárlók hamarosan a boltok polcain találkozhatnak az így előállított élelmiszerekkel.

Száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal

A múlt hét közepe óta többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék az országban. A felszín közeli réteg kellő nedvességet kapott az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez, illetve a már elvetett gabona csirázásához, keléséhez. Bár a hideg idő nem kedvez a kis növények fejlődésének, a folytatásban száraz időjárásra és lassú melegedésre van kilátás.

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Miniszteri elismerés az AGRA Alapítványnak

A „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázaton társadalmi kategóriában díjazták az SZTE MGK Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítványának tevékenységét.