Back to top

A spenót, amely e-mailezik és figyelmeztet az aknákra

A tudomány meghazudtolta azt a tételt, hogy a növények nem képesek kommunikálni az emberrel. Nos, a spenótok még e-mailt is küldenek.

És ez nem vicc, hanem az amerikai Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) tudósainak kutatási eredménye, akiknek sikerült a spenótot "megtanítani" e-mailek küldésére. Mindezt a nanotechnológiának, az infravörös sugárzást érzékelő detektoroknak és az Internet kombinációjának köszönhetően.

A növények által küldött üzenetek célja az emberek figyelmeztetése a várható éghajlatváltozásra és az időjárás alakulására, de még a rejtett robbanóanyagokra is.

-A növények nagyon érzékenyek a környezetből érkező jelekre. Tudnak a közelgő aszályról, még mielőtt bekövetkezne az. Kimutathatják a talaj tulajdonságainak és a vízpotenciáljának kismértékű változásait is. Ha képesek leszünk kiaknázni ezeket a kémiai jelátviteli utakat, rengeteg értékes információhoz férhetünk hozzá - mondja Michael Strano professzor, a kutatás vezetője. Hangsúlyozza, hogy a növények nagyszerű analitikus vegyészek. A talajban található kiterjedt gyökérhálózatuk folyamatosan monitorozzák a talajvizet.

A növényi nanobionikának nevezett új technológia a spenót gyökereit használja fel a talajvíz nitroaromatikus anyagainak kimutatására. A nitroaromás vegyületek jelen vannak a robbanóanyagokban, így a spenót képes felismerni a földbe eltemetett aknákat is.

A MIT mérnökei szén nanocsövekkel történő beágyazásával a spenótleveleket érzékelőkké alakították át, amelyek képesek felderíteni a robbanóanyagokat, és vezeték nélkül továbbíthatják ezeket az információkat e-mail formájában egy informatikai eszközre.

Strano professzor meg van győződve arról, hogy az a zöldség, amely egyébként a gyerekek utálatának tárgya, képes figyelmeztetni a környezetszennyezésre és egyéb fenyegetésekre. Ennek alapja az a hatalmas mennyiségű adathalmaz, amelyet a növények nap mint nap kapnak a környezetüktől. Az egyik kísérlete során Michael Strano növényi nanorészecskéket használt a szmogot alkotó nitrogén-oxidok detektálására. Ez a felfedezés rendkívül fontosnak bizonyulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Egy másik kísérlet szerint a szénnanolemezekké feldolgozott spenót katalizátorként működhet a fém-levegő avagy a lélegző akkumulátorok teljesítményének növelésében.

Minden nap tanulunk valami újat, arról hogy a növények okosabbak, mint amilyennek tűnnek, és hogy az emberek sokat profitálhatnak belőle , csak meg kell tanulnunk őket meghallgatni, vélekedik a professzor.

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagydíjat kapott az AGROmashEXPO-n a mAXI-MAP

A 2021. március 3. és 6. között megrendezésre kerülő virtuális AGROmashEXPO termékversenyén Hazai Termékfejlesztési Díj kategóriában nagydíjat kapott az AXIÁL Kft. mAXI-MAP megoldása.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Az almatermesztés karbonlábnyoma

A digitális formában megrendezett Interpoma Connect tanácskozáson hangzott el Massimo Tagliavini és Damiano Zanotelli előadása az alma szén-dioxid-lábnyomáról. Utána pedig tanácsokat is adtak a szakemberek, hogy miként lehet csökkenteni az ágazat környezetre gyakorolt káros hatását.