Back to top

A Coca-Cola már teszteli a papírból készült palackot

Gondban van a Coca-Cola, mert a Break Free From Plastic jótékonyság szervezet a céget a világ első számú műanyagszennyezőjének minősítette. A cég szeretne megszabadulni ettől a kétes győzelemtől, ezért a PET-palackok visszagyűjtése mellett papírból készült palackokat is tesztel.

Fotó: pixabay.com
Az üdítőital-gyártó honlapján közzétett blogbejegyzés szerint a cég arra törekszik, hogy 2030-ig összegyűjtse és újrahasznosítsa az összes általa eladott palackot vagy üdítősdobozt. Azt is tervezik, hogy jelentősen csökkentik a vadonatúj csomagolóanyagok használatát, és csak olyan csomagolóanyagokat használnak, amelyek 100% -ban újrahasznosíthatók.

Ezeknek a terveknek a részeként a Coca-Cola partnerével, a Paboco partnerrel közösen papírpalack kidolgozásába kezdtek.

„Az a tervünk, hogy olyan papírpalackot hozunk létre, amely bármely más papírhoz hasonlóan újrafeldolgozható, az elkészült prototípus az első lépés ennek elérésében.

A papírpalack a csomagolási lehetőségek teljesen új világát nyitja meg, és meggyőződésünk, hogy a papír csomagolásnak szerepe lesz a jövőben” - mondta a bejegyzésben Stijn Franssen, a projekten dolgozó kutatás-fejlesztési csoport vezetője.

A fejlesztés még nem fejeződött be: a papírpalack még tartalmaz műanyagot, de a cél a teljesen műanyagmentes változat.

Fotó: Coca-Cola/ YouTube
Ez az első generációs papírpalack prototípusnak műanyag kupakja van, és a palack anyagán belül egy műanyagréteg van. Ahogy azt Stijn Franssen hangsúlyozta, az általuk használt műanyag 100% -ban újrahasznosított műanyagból készül, amelyet használat után ismét újra hasznosíthatnak.

„De elképzelésünk egy papírpalack, amely újrahasznosítható, mint minden papír. A következő lépés az, hogy megoldást találjunk a műanyag bélés nélküli palack létrehozására” - magyarázta Stijn.

A kezdeményezés része a Coca-Cola World of Waste nevű programjának.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Kertészetekben nélkülözhetetlen: a tőzeg kitermelése és felhasználása fenntarthatóan

A legtöbb cserepes növény közegének fő alkotóeleme a tőzeg. Kitermelésének környezeti hatása az alkalmazott gyakorlattól függ.