Back to top

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Nagyon kevés az olyan család, amelyik ne volna szinte önellátó zöldségből, gyümölcsből, baromfiból.

Van a falunak egy turistákat több száz kilométerről idecsalogató vonzereje is.

A Főnix Lovaspark igazi mai, XXI. századi birtok, 70 hektáros területén military versenyeket szoktak rendezni.

A Főnix Lovaspark fiatalok tanításával is foglalkozik
A Főnix Lovaspark fiatalok tanításával is foglalkozik
Ottjártunkkor éppen fiatalokat tanítottak lovagolni. Ahogyan Ungvári Zsigmondtól, a tulajdonostól megtudtam, a takarmányt környékbeli gazdáktól szerzik be, és nagyrészt egy magyar fajtát, Furioso North Star lovakat tartanak.

Lovaspark, apartmanházak, biokertészet

Korszerű apartmanházak és diákszállások várják náluk a vendégeket, étkezési lehetőséggel. Persze ajánlatos előre foglalni, ahogy manapság természetes. Aki igazán pihenni szándékozik egy idilli, csendes környezetben, annak érdemes felkeresnie ezt az oázist ápolt parkjával, vonzó biokertészetével, szívélyes falusi vendéglátásával. Tulajdonosa, Ungvári Zsigmond körzeti orvos, így nem csoda, hogy mindenki ismeri a környéken, de már több száz kilométerről is járnak ide vendégek, és nemcsak a military versenyek indulói és szakmai segítői.

Számos aktív pihenési lehetőség várja az ide érkezőket: kerékpáros túraútvonalak indulnak a parktól, a belső füves utak kellemes kocogásra és sétára egyformán alkalmasak.

Szabadtéri erőfejlesztő gyakorlatokat is lehet végezni, vagy éppen ki tudjuk próbálni magunkat az íjászatban.

A biogazdaságban almát, cseresznyét, tucatnyi konyhakerti növényt termesztenek, és azt tervezik, hogy a gyümölcsökből tartósítószermentes rostos ivólevet készítenek, tudtam meg a tulajdonostól.

Hölgy levendulában

A Levendulamezőt tulajdonló házaspár egy egész más vállalkozástípusban találta meg a számítását. Tihanyban szerettek bele ebbe az illatos, szépséges növénybe néhány évvel ezelőtt, és Angyalné Bartha Mariann és férje, Angyal István, kreativitásuknak köszönhetően, itt is hasonlóan illatos birodalmat hoztak létre. Több ezer francia fajtájú levendulatő virágzik a mezőn évente, és szörpöt, lekvárt, szappant, szekrényillatosító zacskót, illatpárnát ké­szítenek belőlük, bizonyítva Mariann kreativitását.

A hatalmas kertben játszótér is található, a gyermekes családok ezért is szeretnek hozzájuk kirándulni – belépődíj nincs.

Újszerű ötlet, hogy a kellemes illatú kertet fotózási helyszínként is hasznosítják: esküvő után, vagy akár már előtte, az ifjú párok előszeretettel készíttetnek fotókat magukról a lila, a zöld és a fehér összes árnyalatában játszó kertben.

Angyalék Levendulamezőjét fotózási helyszínként is hasznosítják
Angyalék Levendulamezőjét fotózási helyszínként is hasznosítják

Természetesen nemcsak illatos lila virágtövek nőnek nagy békességben náluk, hanem gyümölcsfák is állnak a kertben, méghozzá öklömnyi nektarint, őszibarackot, hamvas szilvát termelnek. Ezek alapanyagként hasznosulnak, sokféle fűszeres lekvárt készítenek belőlük, amik persze a levendulát sem nélkülözik. Ezt a sokféle finomságot, akárcsak a szintén kelendő illatos szappanokat, környékbeli fesztiválokon és vásárokon is lehet kapni. Azonkívül a szedd magad! levendulaakciók is élénk sikert szoktak aratni.

A Túró Rudi csaholyi tejből készül!

Jelentem, a Túró Rudi valódi tejből készül!

Ez ma már nem olyan magától értetődő, mint 40 évvel ezelőtt volt.

Viszont Juhász Attila és családja korszerű üzemében naponta 1800 liter tej vár arra, hogy elszállítsák a mátészalkai Friesland üzembe, ahol az autentikus, ma már hungarikumnak számító Túró Rudi készül, mindnyájunk örök kedvence.

A család korszerű, patyolattiszta telepén 150 állatot tartanak. Szerencsére a család fiatalabb tagjai is folytatják szüleik foglalkozását, ami a legkorszerűbb technológia ellenére is folyamatos, ünnepi szabadnapot nem ismerő munkára kényszerít, hiszen az állatoknak mindig kell enni-inni adni.

Juhászék telepe korszerű és patyolattiszta
Juhászék telepe korszerű és patyolattiszta
Érdemes a községben sétálni, nézelődni. A szépen rendben tartott görög és római katolikus templomokat mindenképp meg kell tekinteni, akárcsak az Asszonylázadás emlékművét – tudták, hogy 1960-ban négyszáz itteni asszony fellázadt az erőltetett téeszesítés ellen?

Táplálék és megtartó erő

Magyar Csabáné, a polgármester, és a jegyző, Cseh Katalin tevékenységének az itt élők boldogulása az alapja. A hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek ingyen biztosít háromfogásos ebédet az önkormányzat.

A járvány miatt az idősek napközije jelenleg zárva van, ennek ellenére most is gondoskodnak a vendégeiről: házhoz viszik az ebédet, és ha szükséges, bevásárolnak nekik.

A falu megtartó ereje tehát erős, ennek ellenére messzi tájakra vándorolnak a lakói – akárcsak Magyarország bármely szegletéből. Szokás viszont, hogy hétvégén vagy ünnepekkor a távollévők hazalátogatnak, és ilyenkor elmennek a misére. Itt főleg a görög és a római katolikus egyháznak erős az összetartó, közösségépítő ereje.

A hagyományos nyírcsaholyi konyha egyik érdekes fogása a sárga túró, amiben neve ellenére egyáltalán nincs túró. Ez egy eredetileg húsvétkor fogyasztott böjtös étel, de kellemes desszertnek vagy köretnek is alkalmas. A lapcsánka, ami sokféle ízesítésben dívik, újabban tökkel, cukkinivel, kaporral dúsítva kerül asztalra, olykor pedig hússzelet is megbújik benne.

A szilvás pite, a jóféle házi pálinkák, az őzpörkölt fémjelzik az itteni vendéglátás bőségét.

Lapcsánka, ahogy szeretnéd

A legtöbb ember a Lapcsánkafesztiválon szokott összegyűlni, ami a közismert okokból tavaly elmaradt. Már nagyon várják a helybéliek és a környéken lakók, hogy újból megmérettessék magukat ennek a hagyományos helyi ételnek és más finomságok sütés-főzésének versenyében.

A település vezetőivel beszélgetve elmondták, a járványt lehetőségnek tekintik a tervezésre, a kibontakozás előkészítésére, a turisztikai látnivalók, lehetőségek átgondolására. Annyi bizonyos, hogyha az országnak ebben a szegletében járunk, mindenképpen érdemes megtekinteni a nyírcsaholyi látnivalókat és megkóstolni a helyi fogásokat.

Elek Lenke

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Őszi talajmunkák

Bár az őszről a kertben elsősorban a szüret, a hosszú tenyészidejű és másodvetésű növények betakarítása jut az eszünkbe, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben az időszakban tesszük meg az első nagy lépést a következő évi növények termesztéséhez: előkészítjük a terepet és a talajunkat arra, hogy a következő évben jó termésünk lehessen.

A szezon utolsó feladatai – Növényvédelmi előrejelzés 42. hét

Amikor a gyümölcsfák és a szőlő már lehullajtotta lombozata felét, elkezdhetjük az őszi lemosó permetezést. A lehulló lombozatot pedig érdemes 1%-os nitrogéntartalmú műtrágyaoldattal kezelni, az felgyorsítja a levelek korhadását.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Keresett a szerb szeder

Míg sok áfonyaforgalmazó továbbra is Chilére, Spanyolországra, valamint Peru-ra összpontosít, Szerbiában robbanásszerűen megnőtt a bogyós gyümölcsűek iránti érdeklődés. Már nemcsak a szomszédos európai országok, hanem a tengerentúli kereskedők is érdeklődnek a szerbiai termelés iránt.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.