Back to top

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Nagyon kevés az olyan család, amelyik ne volna szinte önellátó zöldségből, gyümölcsből, baromfiból.

Van a falunak egy turistákat több száz kilométerről idecsalogató vonzereje is.

A Főnix Lovaspark igazi mai, XXI. századi birtok, 70 hektáros területén military versenyeket szoktak rendezni.

A Főnix Lovaspark fiatalok tanításával is foglalkozik
A Főnix Lovaspark fiatalok tanításával is foglalkozik
Ottjártunkkor éppen fiatalokat tanítottak lovagolni. Ahogyan Ungvári Zsigmondtól, a tulajdonostól megtudtam, a takarmányt környékbeli gazdáktól szerzik be, és nagyrészt egy magyar fajtát, Furioso North Star lovakat tartanak.

Lovaspark, apartmanházak, biokertészet

Korszerű apartmanházak és diákszállások várják náluk a vendégeket, étkezési lehetőséggel. Persze ajánlatos előre foglalni, ahogy manapság természetes. Aki igazán pihenni szándékozik egy idilli, csendes környezetben, annak érdemes felkeresnie ezt az oázist ápolt parkjával, vonzó biokertészetével, szívélyes falusi vendéglátásával. Tulajdonosa, Ungvári Zsigmond körzeti orvos, így nem csoda, hogy mindenki ismeri a környéken, de már több száz kilométerről is járnak ide vendégek, és nemcsak a military versenyek indulói és szakmai segítői.

Számos aktív pihenési lehetőség várja az ide érkezőket: kerékpáros túraútvonalak indulnak a parktól, a belső füves utak kellemes kocogásra és sétára egyformán alkalmasak.

Szabadtéri erőfejlesztő gyakorlatokat is lehet végezni, vagy éppen ki tudjuk próbálni magunkat az íjászatban.

A biogazdaságban almát, cseresznyét, tucatnyi konyhakerti növényt termesztenek, és azt tervezik, hogy a gyümölcsökből tartósítószermentes rostos ivólevet készítenek, tudtam meg a tulajdonostól.

Hölgy levendulában

A Levendulamezőt tulajdonló házaspár egy egész más vállalkozástípusban találta meg a számítását. Tihanyban szerettek bele ebbe az illatos, szépséges növénybe néhány évvel ezelőtt, és Angyalné Bartha Mariann és férje, Angyal István, kreativitásuknak köszönhetően, itt is hasonlóan illatos birodalmat hoztak létre. Több ezer francia fajtájú levendulatő virágzik a mezőn évente, és szörpöt, lekvárt, szappant, szekrényillatosító zacskót, illatpárnát ké­szítenek belőlük, bizonyítva Mariann kreativitását.

A hatalmas kertben játszótér is található, a gyermekes családok ezért is szeretnek hozzájuk kirándulni – belépődíj nincs.

Újszerű ötlet, hogy a kellemes illatú kertet fotózási helyszínként is hasznosítják: esküvő után, vagy akár már előtte, az ifjú párok előszeretettel készíttetnek fotókat magukról a lila, a zöld és a fehér összes árnyalatában játszó kertben.

Angyalék Levendulamezőjét fotózási helyszínként is hasznosítják
Angyalék Levendulamezőjét fotózási helyszínként is hasznosítják

Természetesen nemcsak illatos lila virágtövek nőnek nagy békességben náluk, hanem gyümölcsfák is állnak a kertben, méghozzá öklömnyi nektarint, őszibarackot, hamvas szilvát termelnek. Ezek alapanyagként hasznosulnak, sokféle fűszeres lekvárt készítenek belőlük, amik persze a levendulát sem nélkülözik. Ezt a sokféle finomságot, akárcsak a szintén kelendő illatos szappanokat, környékbeli fesztiválokon és vásárokon is lehet kapni. Azonkívül a szedd magad! levendulaakciók is élénk sikert szoktak aratni.

A Túró Rudi csaholyi tejből készül!

Jelentem, a Túró Rudi valódi tejből készül!

Ez ma már nem olyan magától értetődő, mint 40 évvel ezelőtt volt.

Viszont Juhász Attila és családja korszerű üzemében naponta 1800 liter tej vár arra, hogy elszállítsák a mátészalkai Friesland üzembe, ahol az autentikus, ma már hungarikumnak számító Túró Rudi készül, mindnyájunk örök kedvence.

A család korszerű, patyolattiszta telepén 150 állatot tartanak. Szerencsére a család fiatalabb tagjai is folytatják szüleik foglalkozását, ami a legkorszerűbb technológia ellenére is folyamatos, ünnepi szabadnapot nem ismerő munkára kényszerít, hiszen az állatoknak mindig kell enni-inni adni.

Juhászék telepe korszerű és patyolattiszta
Juhászék telepe korszerű és patyolattiszta
Érdemes a községben sétálni, nézelődni. A szépen rendben tartott görög és római katolikus templomokat mindenképp meg kell tekinteni, akárcsak az Asszonylázadás emlékművét – tudták, hogy 1960-ban négyszáz itteni asszony fellázadt az erőltetett téeszesítés ellen?

Táplálék és megtartó erő

Magyar Csabáné, a polgármester, és a jegyző, Cseh Katalin tevékenységének az itt élők boldogulása az alapja. A hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek ingyen biztosít háromfogásos ebédet az önkormányzat.

A járvány miatt az idősek napközije jelenleg zárva van, ennek ellenére most is gondoskodnak a vendégeiről: házhoz viszik az ebédet, és ha szükséges, bevásárolnak nekik.

A falu megtartó ereje tehát erős, ennek ellenére messzi tájakra vándorolnak a lakói – akárcsak Magyarország bármely szegletéből. Szokás viszont, hogy hétvégén vagy ünnepekkor a távollévők hazalátogatnak, és ilyenkor elmennek a misére. Itt főleg a görög és a római katolikus egyháznak erős az összetartó, közösségépítő ereje.

A hagyományos nyírcsaholyi konyha egyik érdekes fogása a sárga túró, amiben neve ellenére egyáltalán nincs túró. Ez egy eredetileg húsvétkor fogyasztott böjtös étel, de kellemes desszertnek vagy köretnek is alkalmas. A lapcsánka, ami sokféle ízesítésben dívik, újabban tökkel, cukkinivel, kaporral dúsítva kerül asztalra, olykor pedig hússzelet is megbújik benne.

A szilvás pite, a jóféle házi pálinkák, az őzpörkölt fémjelzik az itteni vendéglátás bőségét.

Lapcsánka, ahogy szeretnéd

A legtöbb ember a Lapcsánkafesztiválon szokott összegyűlni, ami a közismert okokból tavaly elmaradt. Már nagyon várják a helybéliek és a környéken lakók, hogy újból megmérettessék magukat ennek a hagyományos helyi ételnek és más finomságok sütés-főzésének versenyében.

A település vezetőivel beszélgetve elmondták, a járványt lehetőségnek tekintik a tervezésre, a kibontakozás előkészítésére, a turisztikai látnivalók, lehetőségek átgondolására. Annyi bizonyos, hogyha az országnak ebben a szegletében járunk, mindenképpen érdemes megtekinteni a nyírcsaholyi látnivalókat és megkóstolni a helyi fogásokat.

Elek Lenke

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

A magyarok többsége tudatosan vásárol, mégis sok élelmiszert pazarol el

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az MTI-vel.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.