Back to top

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Költéskor a kék cinegék is beköltözhetnek az odúba
Szűkül az énekesmadaraink természetes élőhelye, hívja fel a figyelmet a kezdeményezés, amibe a fiatalokat is szeretnék bevonni, hogy segítségükkel minél több odú és etető megtalálja a megfelelő helyét erdőkben és településeken egyaránt.

„Szeretnénk a társadalom minél nagyobb rétegéhez közelebb hozni a természetet, a mostani kezdeményezéssel például az énekesmadarakat ismerhetik meg jobban az érdeklődő gyerekek és felnőttek.

Több nézőpont figyelembevételével indítottuk útjára az országos lefedettségű madárodú és -etető kihelyezési programot, a megvalósításhoz segítő kezet kaptunk az Országos Magyar Vadászkamarától, a 22 állami erdészeti részvénytársaságtól és a 10 nemzetipark-igazgatóságtól” – magyarázta Bors Richárd, a világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója. Összesen 3500 madárodú és 350 madáretető legyártásához járultak hozzá, amelyeket elosztottak az említett szervezetek között. Az „Egy a Természettel” logóval ellátott madárodúk kétféle méretű nyílással készültek.

A kisebb, 28 mm átmérőjű kör alakú nyílásúakba a kék cinege, barátcinege és a fenyvescinege tud beköltözni,

amíg a nagyobb, 35 mm-es nyílású odút a nagyobb testű széncinege, a csuszka és a napjainkra már fogyatkozó számú – és a fészkelés idején ugyanúgy hasznos – mezei veréb is birtokba veheti.

„Az edukációs program révén az óvodások és általános iskolások megismerhetik a hazánkban élő énekesmadarakat, szerencsével láthatják a költőpárok beköltözését, illetve a fiókák kirepülését az odúból” – tette hozzá a szakmai igazgató. Az említett szervezetek a gyerekek bevonásával, erdei iskolás programok keretében helyezik ki az odúkat és etetőket.

Télen etessük

De milyen ismeretek szükségesek a madáretetők és -odúk szakszerű kihelyezéséhez, fenntartásához? Ebbe dr. Magyar Gábor, a világkiállítási iroda szakértője avatott be bennünket.

Az etetőket télen használják madaraink, míg az odúkat fészekrakáskor, főként tavasszal és nyáron.

Az etetők megfelelő élelemmel történő rendszeres feltöltése a cinegék mellett a különböző pintyfélék (tengelic, erdei pinty, fenyőpinty, süvöltő, csíz, zöldike), és még a vörösbegy számára is hasznos, de csak télen. A költési időszakban ugyanis sokkal egészségesebb tápláléka a fiókáknak a szülők által gyűjtött, fehérjében gazdag hernyó, rovar. Fontos, hogy a madarak által jól emészthető táplálékot juttassunk az etetőkbe. Romlott, avas, esetleg vegyszerrel szennyezett élelemmel csak kárt okozunk nekik. A téli, rendszerint csapadékban dús időszakban kevésbé igénylik a madarak a vízutánpótlást, nyáron azonban jó, ha vízzel szolgálunk nekik.

Télen a tengelic is meglátogatja az etetőket

Amivel megkínálhatjuk őket

Az etetés megkezdését ajánlott a rovarvilág megfogyatkozásával elkezdeni, majd a költési időszak kezdete előtt abbahagyni.

Télen az olajos magvak (leginkább a napraforgómag, de akár a dióbél vagy a faggyú) kellő energiát adnak madarainknak a hideg leküzdésére.

A kenyérbél kifejezetten veszélyes, mert rovarevő madarainknak bélhurutot okozhat. Ugyancsak fontos, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor tél végéig folyamatosan gondoskodjunk az élelem utánpótlásáról, mert madaraink abban a „reményben” maradtak a környéken télire, hogy végig kellő mennyiségű táplálék áll rendelkezésükre. Nagyon sok energiát igényelne tőlük, ha a tél közepén kénytelenek lennének új, táplálékban gazdag területeket keresni.

Megfelelő magasságba

Az etetőket otthon is elkészíthetjük, akár egy kivágott átlátszó ásványvizes palackból, de kis kézügyességgel és pár szerszámmal fából komoly etetőket barkácsolhatunk. A boltban kapható „madárkalácsok” is elkészíthetők házilag is, olvasztott faggyúból és szotyolából, melyeket egy zsinóron kifüggeszthetünk egy vízszintes ágra.

Az odúk és etetők készítése és kihelyezése gondos tervezést igényel.

Összesen 3500 madárodút helyeznek ki kétféle lyukmérettel
Az odúk nyílása megközelítően déli tájolású legyen, és figyeljünk, hogy a be- és kirepülést ne akadályozza valamilyen tereptárgy. Érdemes legalább két és fél, három méteres magasságba felerősíteni az odúkat és az etetőket, hogy ne férjenek hozzájuk ragadozók, fészekpredátorok (nyest, mókus, macska). A ragadozókat egyébként az odút vagy az etetőt tartó oszlop köré vastagon körbetekert szögesdrót vagy az odarögzített tüskés ágak is eltántorítják a vadászattól, amennyiben olyan magasságúak, hogy azt nem tudják átugrani.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Több mint ötszáz középiskolás az erdészeti vetélkedőn

A veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata nyerte az idei „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. Az Országos Erdészeti Egyesület ötödik alkalommal hirdette meg a középiskolásoknak szóló versenyt, amely idén az erdők láthatatlan értékeire hívta fel a figyelmet. A vetélkedőre 58 településről közel 100 iskola 185 háromfős csapata jelentkezett.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.