Back to top

A világ legdrágább méze a török hegyekben készül

Egy 2500 méter magasan fekvő törökországi ​​barlangban készül a Centauri Honey, a világ legdrágább méze, aminek kilogrammjáért 7500 és 150 000 euró közötti összeget kér az előállítója, aki a leghatékonyabb egészségmegőrző és öregedésgátló szernek tartja, de emellett még számos furcsaság derül ki róla.

Egy 44 éves török kutató - vállalkozó mézéért Isztambulba utaznak a világ minden részéről, hogy személyesen vegyék át a világ legdrágább mézét, természetesen kézzel készült egyedi üvegekben. Ahmet Eren Cakir mindössze három éve alapította vállalkozását, de japán zen papok, királyok, olajsejkek, celebek és a világ leggazdagabb emberi állnak sorba termékéért.

Kaukázusi méh
Fotó: wikipedia
Törökország Fekete-tengeri régiójában, 2500-3000 méter magasban lévő barlangban állítja elő a mézet a kaukázusi mézelő méhek segítségével.

A méhcsaládok 50 km távolságra vannak minden településtől és emberi tevékenységtől, valamint egyéb méhcsaládoktól annak  érdekében, hogy a varroa atka betegségtől megóvják őket.

A méhek gyógynövényekről gyűjtik a polleneket, és nem csupán a vadontermőkről, a kutató olyan növényeket ültetett méztermelés céljára, amelyek nagymértékben tartalmaznak fenolt, flavonoidot és antioxidánsokat, amelyek segítenek a különféle betegségek elleni küzdelemben.

A legtöbb méhésztől eltérően, akik évente kétszer-háromszor gyűjtik be mézet, ez a Centauri méz esetében egy évben csak egyszer történik meg. Ennek célja, hogy maguk a méhek is elegendő saját mézzel rendelkezzenek, cukorral nem eteti őket. A kései szüret az őszi pollenek gyűjtése miatt történik november közepe táján, szemben az alacsonyabb magasságban működő többi méhésszel, akik augusztus végén fejezik be tevékenységüket.

Aki vásárolni szeretne a mézből, az egy nem túl bőbeszédű honlapon keresztül tud kapcsolatot teremteni a vállalkozóval, aki közlése szerint a világ legértékesebb és egyetlen egyedi gyártású mézét állítja elő. Ott kiderül, hogy négyféle mézből lehet választani,

A Centauri Honey Classic-ról például az olvasható, hogy gondosan termesztik 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. A méhek egész évben hozzáférhetnek az értékes tulajdonságú gyógynövényekhez és növényekhez, amelyek hozzájárulhatnak a különféle betegségek leküzdéséhez. Évente 40 kilogramm készül belőle, egy kiló pedig 7500 euróért lehet a miénk.

A Centauri Barlang Nimfa méz pedig összetevőinek köszönheti lenyűgöző tulajdonságait: gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, flavonoidokban és ásványi anyagokban. Bebizonyosodott, hogy természetes öregedésgátló hatást gyakorol a ráncokra és általában a bőrre, valamint egészség védő tulajdonságokkal bír. A méz hatása leginkább éhgyomorra fogyasztva érhető el, és közvetlenül az arcra is felvihető. De csak 15 kiló készül belőle minden évben, ezért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni, az ára 15 ezer euró.

https://www.youtube.com/watch?v=_FvWHI6d4hQ

A Centauri Proxima egyedi készítésű méz, előállítása során egy titkos rendszert használ a kutató a méz tulajdonságainak növelésére, de hogy pontosan mit, azt titokban tartja. Készítője állítja, csodálatos hatással van az általános egészségre és az öregedésre, valamint megelőző tulajdonságokkal rendelkezik. Sajnos ebből évente csak 1 kilogrammot állít elő, aminek megkéri az árát, pontosan 75 ezer eurót.

A Centauri Barlang Antik elnevezésű mézről egyszerűen ennyi olvasható: igazi világkincs. A kincsek nem fordulna elő tömegesen, ebből is csak 800 gramm az éves mennyiség, amit 150 ezer euróért lehet megszerezni.

A honlapon a mézek előállítója semmit nem közöl magáról, sem a mézek előállításának helyéről.

Aki vásárolni szeretne, annak gyorsan kell cselekednie, mert először nyolc hónapos várólistára kerül, majd személyesen kell elutaznia az eladóhoz Isztambulba, ahol átveheti a különlegességet a használati utasítással egyetemben. És a vevők érkeznek a világ minden részéről, Tokióból, Los Angelesből, Dubajból, Milánóból....
A fotó illusztráció
Fotó: Pixabay

Egy kilogrammnál többet senki nem rendelhet, viszont a minőségében biztos lehet, mert a Török Tudományos Akadémia elemzi és ellenőrzi a mézek összetételét, amelyről igazolást is adnak, derül ki a honlapról.

Valószinüleg mindenki felteszi a kérdést, hogy mit tudhat ez a török méz?

Az egészséggel kapcsolatos főbb előnyökről a török méhész a Luxury Lifestyle Magazinnak annyit árult el, hogy mivel

a Centauri mézek magas fenol-, flavonoid-, antioxidáns-szinttel rendelkeznek, leküzdik a betegségeket, és mivel speciális gyógynövényeket használ, csodálatos hatással van az általános egészségre és az öregedés lassítására, valamint jelentős a betegségeket megelőző tulajdonsága.

- Nem mondhatom, hogy ez a rák gyógyszere, de erősítheti az immunrendszert, és különösen hasznos, ha valakinek kemoterápiával és sugárterápiával kell szembenéznie. Vannak olyan ügyfeleim a világ minden tájáról, akik felhívnak, hogy köszönetet mondjak nekem, miután pozitív egészségügyi változásokat tapasztaltak, nyilatkozta a kutató a lapnak.

Forrás: 
mgyarmzogazdasag.hu/luxurylifestylemag.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.

Mitől gyógyhatású a méz?

A mézben található fehérjék, enzimek, peptidek, vitaminok és ásványianyagok továbbá a méz fizikai tulajdonságai adják azokat az együtthatókat, melyek a mézet kiváló és természetes gyógyhatású készítménnyé teszik és megkülönböztetik a kristálycukortól vagy az egyéb édesítőszerektől. De melyek is pontosan ezek a hatóanyagok?