Back to top

Sörből készítenek zöld energiát a brit sörgyárak

A Heineken közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket azáltal, hogy megtalálta a módját, hogyan alakítsa át megújuló energiává a megmaradt készleteket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, akkor több millió forint értékű sörkészlet ment pocsékba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a koronavírus-járvány miatt. A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) előrejelzése szerint több mint 41 millió liter sör ment pocsékba a vendéglátóhelyek bezárása következtében.

A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel a feleslegessé vált sört energiává alakítják.

Egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet egyszerűen újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják. Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik, amely elősegíti a sör biogázzá történő átalakítását, amelyet a megújuló és fenntartható energia előállítása céljából létrehoztak. A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja.

A Heineken csapatának becslése szerint 2020 májusa óta 83 210 ötven literes hordónyi sört alakítottak már energiává.

Közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával, (amely egyébként pazarlásba ment volna) körülbelül annyi energiát állítottak elő, mellyel 28 000 brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.

„Nagy kár lett volna a csatornába önteni a sört, mely ennyi gondoskodással, odafigyeléssel és szenvedéllyel készült, hiszen egyetlen sörfőző sem akarja látni, hogy a termékét nem élvezik az emberek. Szerencsére a manchesteri mérnökökből és sörfőzőkből álló csapatunk megoldást talált erre a problémára, így a hordósorunk segítségével a megmaradt sört zöld energiává tudtuk alakítani, hogy a későbbiekben friss sört tudjunk főzni, amikor minden készen áll majd a kocsmák újbóli kinyitására.” – közölte Matt Callan, a Heineken Sörgyár üzemeltetési igazgatója.

A BBPA becslései szerint februárban akár több mint 41 millió liter sör veszhetett volna kárba, melynek összköltsége közel 140,5 milliárd forint.

A brit vendéglátóegységek átlagos 1600 forint/pint árával számolva a kocsmák több milliós bevételkiesést tapasztaltak.

A söripar nemcsak az Egyesült Királyságban igyekezett zöldebbé válni, ugyanis 2018-ban az AB InBev, a világ legnagyobb sörfőzője elkötelezte magát, hogy a párizsi megállapodás alapján megújuló energiát használ annak érdekében, hogy csökkentse a környezetszennyezést és az éghajlatváltozással járó problémákat. Valamint a Budweiser úgy döntött, hogy az amerikai sörgyáraiban megújuló villamos energiát használ a gyártás során, így megkapta a lehetőséget, hogy „tiszta energia” logóval lássa el címkéit.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Kevesebb sört adott el, de megtartotta munkavállalóit a Borsodi Sörgyár tavaly

Az előző, rendkívül sikeres évtől ugyan elmaradtak tavaly a Borsodi Sörgyár eredményei, de a társaság minden munkavállalóját meg tudta tartani a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére - közölte a cég az MTI érdeklődésére.

Húsz-huszonötszázalékos drágulás jöhet a hús árában

Hosszú válságot is okozhat a takarmányárak nagyságrendileg 30 százalékos emelkedése, amit a termelők a termékeik árában is szeretnének érvényesíteni.

Válságban a brit sertés export

A brit Nemzeti Sertésszövetség (NPA) szerint az új Brexit-követelmények miatt képtelenség tenyészállatokat exportálni az EU-ba, ami károsítja az Egyesült Királyság sertéságazatát.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.