Back to top

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek Nagy-Britannia és Franciaország között elhelyezkedő szigetcsoport, mely Jersey, Guernsey és más néhány kisebb szigetből áll. 1066 óta tartoznak a brit korona fennhatósága alá, de nem tagjai az Egyesült Királyságnak. A festői környezetű szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

A szigetek óceáni, enyhe, csapadékos éghajlata és a minőségi legelők hozzájárultak a kiváló tejet termelő szarvasmarha-állomány fejlődéséhez.

A térség lakói már igen korán, a 13. századtól kezdve kitűnő tenyésztői munkát folytattak.

A két szigeten viszonylag kis populációkban folyt a fajtatiszta tenyésztés, ezáltal egyöntetű küllemű és kiváló tulajdonságú állományok jöttek létre.

Jersey

A Jersey a világ egyik legősibb tejelő szarvasmarhája. A fajta többszáz éves múltra tekint vissza, 1763 óta zártan tenyésztik, ettől kezdve a szarvasmarha-kivitel és -behozatal tilos a szigeten. Zsírban gazdag, koncentrált, ipari feldolgozásra kiválóan alkalmas tejet termel, laktációnként 3000-4000 kg-ot, 5-6%-os zsírtartalommal.

Az összes tehén fajta közül a jerseynek a legmagasabb a tej szárazanyag koncentrációja, mely táplálóbb és ízletesebb tejet, nagyobb sajtot és egyéb gyártási hozamokat jelent.

A fajta nemesítésekor a tenyésztők a gazdaságosságra törekedtek, ezért kis testtömeg és finom csontozat jellemző rá, viszont a súlyának több mint 13-szorosát kitevő tejmennyiséget képes megtermelni egy tejtermelési időszakban. A hústermelő képessége ezzel szemben nem jelentős, ezért a bikaborjakat kis növekedési erélyük miatt nem kifizetődő nagy végtömegre hizlalni, célszerű fiatalon levágni.

A Jersey szaporodási hatékonysága, hosszú élettartama és kifinomult tejterméke miatt is népszerű. Jó hőtűrő képessége miatt a trópusokon kiemelkedő a jelentősége. Tőgyalakulása, perzisztenciája kiváló, korán érő, jó konstitúciójú, hosszú élettartamú fajta.

A jersey az egész világon megtalálható, mivel jól alkalmazkodik a tartás, az éghajlat és a földrajzi viszonyok változatos körülményeihez.

A brit területeken, az USA-ban, Kanadában és Új-Zélandon széles körben tenyésztik, esetenként jelentősen eltérő tenyész céllal. Ma már több változata is ismert, ezek közül jelentősebbek az új-zélandi és dán vonalak. Az Egyesült Államokban kifejezetten népszerű fajta, az Amerikai Jersey Tenyésztő Egyesület 1868-ban alakult meg, mely a legidősebb tenyésztő egyesület az USA-ban. Az amerikai típus átlagos tejhozama 6.000 kg, azonban beltartalmi mutatói gyengébbek az európai típushoz képest.

Magyarországon, fajtatisztán sohasem tenyésztették, de különböző keresztezési eljárásokban a zsírszázalék, a tej fehérjetartalma, a koraérés, a tőgyalakulás, a gépi fejhetőség, a lábvégek és körmök tartósságának javítására használták fel.

Guernsey

A fajta 960-ban, a jersey-hez hasonló környezeti feltételek között alakult ki két szarvasmarha fajta legjobb vérvonalából, norman szerzeteseknek köszönhetően. Nincs konkrét bizonyíték a Guernsey kialakulására, de lehet némi igazság abban az elméletben, hogy a normandiai Isigny szarvasmarhák és a bretagne-i Froment du Léon fajták a modern Guernsey ősi rokonai voltak.

A fajtát 1700 körül jegyezték fel külön fajtaként.

Hírnevet a 19. században szerzett magának a minőségi tejtermelése miatt. Ebben az időszakban a legjobb állatokat az Egyesült Államokba szállították, a szigeten csak 2500 db körüli állomány maradt. A sziget szarvasmarha populációja mindig is kicsi volt- kb. 2-3 000 tehén-, illetve a fajta más országokban sem képviseltette magát nagy számban, kivétel ez alól USA, ahol jelentős állománnyal bír.

A Gurnsey teje a jerseyhez hasonlóan zsírban és fehérjében gazdag, magas béta karotin tartalma miatt pedig aranysárga színű. 305 napos laktáció alatt 5%-os zsírtartalom mellett kb. 4082 kg tejet termel.

A fajta igen gazdaságos, kiváló minőségű tejet állít elő, miközben 20-30%-kal kevesebb takarmányt fogyaszt egy kilogramm megtermelt tejre, mint a nagyobb tejelő fajták.

Emellett hagyományosan számos más jó tulajdonsága van: hosszú életű, könnyen ellik jó legelő készségű és - viszonylag kis méretű, azonban termetesebb, mint a jersey. Már 22 hónapos korában tenyészérett, ami korai megtérülést biztosít a gazdának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Kéthetente egy haláleset az Egyesült Királyság gazdaságaiban

Harmincnégyen haltak meg az Egyesült Királyságban az elmúlt tizenkét hónapban (HSE 2021. március) a mezőgazdaságban. A legnagyobb kockázatot a gépek, a magasságban végzett munka, illetve az állatállomány jelentette – tájékoztatott az innovatív biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó Agri-TechE.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.