Back to top

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Erről szólt az a közösen megírt cikkünk, mely a Kertészet és Szőlészet idei 11. számában is olvasható.

Égető kérdés, hogy az idén mivel tudjuk permetezni a vadgesztenyéket.

A Nomolt 15 SC, a Cascade 5 EC és a Rimon 10 EC engedélyének visszavonása után már nem használható vadgesztenyében a Runner 2 F sem. A Dimilin 25 WP még elvileg bevethető lenne díszfák, díszcserjék és a vadgesztenye esetében is, de már tavaly sem hozta be a gyártója, mert úgy látta, hogy a forgalmazás költségeit sem fedeznék az eladások bevételei.

Augusztus 20-i látkép a budai várból. Minden fa zöld, csak a vadgesztenye lombja szárad, sárgul

Maradt a NeemAzal-T/S, illetve ennek a vadgesztenyére engedélyezett változata, a Camohrex Neem. Előnye, hogy ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett „bioszer”, nullanapos munkaegészségügyi várakozási idővel, és a méhekre nem jelölésköteles.

A készítményt vadgesztenyében vad­gesztenyelevél-aknázómoly ellen helyszíni megfigyelésre vagy térségi előrejelzésre alapozva a tojásrakás idején és a lárvakelés kezdetén kell alkalmazni.

Megfelelő hatása csak a fiatal lárvastádiumok ellen (L1-L2) van, a kártevők kifejlett alakjai ellen nem elégséges.

A permetlé mennyiségét a vadgesztenyefa koronaméretétől, illetve lombfelületétől, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. Engedélyokirata szerint közterületen, valamint közösségi célt szolgáló területen csak kamarai tagsággal (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara) rendelkező szakirányító irányításával juttatható ki. Tehát a permetezés időpontját nagy szakmai hozzáértéssel, pontosan kell kitűzni, és ezt be is kellene tartani. Reméljük, hogy ebbe nem szól bele az időjárás!

A légporlasztásos, légszállításos kommunális permetezőgép

A közterületi engedéllyel rendelkező Mospilan 20 SG kiváló, felszívódó rovarölő, de már csak a levéllemez alá berágott, tehát már az aknakészítést elkezdő lárvák ellen hatásos.

Az utóbbi évekre jellemző, elhúzódó lárvakelés miatt valószínűleg többször is kellene vele permetezni egyetlen nemzedék alatt.

A már nem virágzó állományban a permetlé kombinálható a kontakt Decis Megával, mely az éppen jelen lévő repülő lepkéket gyéríti. Ezenkívül a növényvédelmi hatóságnál szükséghelyzeti engedélyt lehet kérni például a Coragen 20 SC-re, mely egyebek között az almatermésűeknél az aknázómolyokra is engedélyezett. Reméljük, beválik.

Egyre rapszodikusabban kezdik a rajzásukat az aknázómolyok, és gyakran egybefolynak a nemzedékek. Nem tudjuk meghatározni az újabb nemzedék indulását, és a régi technológia alapján, egyetlen permetezéssel megakadályozni a kártételüket. A szerkivonásokkal pedig még inkább beszűkültek a lehetőségeink, mert eltűntek a felsorolt tartamhatású rovarölők, melyekkel hetekig meggátolhattuk a hernyók berágását.

Az aknázómolyokat megcélzó, évente kétszeri permetezéssel már nem várhatjuk el a növényvédősöktől a 100%-ban aknamentes fák látványát.

Az EU növényvédelemmel kapcsolatos politikáját látva úgy tűnik, hogy ezzel a helyzettel a jövőben is számolnunk kell.

A nehezen megközelíthető helyszíneken a szórópisztolyos géppel lehet permetezni

A permetezés technológiájában nincs változás. Az elmúlt évek tapasztalata alapján bebizonyosodott, hogy az önjáró légporlasztásos, légszállításos permetezőgépek váltak be a legjobban a nagyméretű fák permetezésénél. A nehezen megközelíthető helyszíneken a hagyományos szórópisztolyos gépeket vagy a motoros háti gépeket lehet csak használni. A munkavédelmi előírások betartásáért a növényorvos a felelős.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/15 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.