Back to top

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

A világ élelmiszertermelésének akár 25%-a is elveszik évente a rovarok, elsősorban a bogarak miatt. Az elmúlt 500 millió évben a bogarak sikeresen elterjedtek és alkalmazkodtak minden környezethez világszerte, és ma már minden ötödik állatfajból egyet képviselnek a Földön. Ezek a szívós kis bogarak már az ókori Egyiptomban is betörtek a magtárakba, és a tönkretették a termést.

Épp emiatt az élelmiszertermelés és a növényvédő szerek bőséges használata ma már kéz a kézben jár. 

A különböző növényvédő szerek fokozatos kivonása olyan új megoldásokat igényel, amelyek a kártevőket úgy célozzák meg és irtják ki, hogy közben nem károsítják az embereket és a hasznos rovarokat, például a méheket.

"Azzal, hogy tudjuk, mely hormonok szabályozzák a vizeletképződést, megnyílik a lehetőség a bogárhormonokhoz hasonló vegyületek kifejlesztésére, amelyek például olyan mennyiségű vizeletet képeznek a bogaraknál, hogy azok kiszáradás miatt elpusztulnak" - mondja Kenneth Veland Halberg, a Koppenhágai Egyetem biológus docense - Bár kissé ördögi dolognak tűnhet, de nincs abban semmi újdonság, hogy megpróbáljuk legyőzni az élelmiszertermelést veszélyeztető kártevőket. Egyszerűen csak megpróbáljuk ezt okosabban, célzottabban, a környezetet jobban figyelembe véve tenni, mint a hagyományos rovarirtó szerek"

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmány azt mutatja be, hogy

a bogarak alapvetően más módon oldják meg a víz- és sóháztartásuk szabályozását, mint más rovarok. 

A kutatás szerint ez az egyedülálló veseműködés mintegy 240 millió évvel ezelőtt alakult ki, és a mechanizmus jelentős szerepet játszott a bogarak rendkívüli evolúciós diadalában.

"A mai rovarölő szerek megbénítják a rovar idegrendszerét. A probléma ezzel a megközelítéssel az, hogy a rovarok idegrendszere fajonként meglehetősen hasonló. Ezeknek a rovarölő szereknek a használata a méhek és más hasznos mezei rovarok pusztulásához vezet, és más élő szervezeteket károsít" - mondja Veland Halberg.

Nem titok, hogy a bogarak gondosan szabályozott vízháztartása központi jelentőségű a túlélés szempontjából. Valójában már az ókori egyiptomiak is tudták, hogy kavicsokat kevernek a gabonaraktárakba, hogy felvegyék a harcot ezekkel a kártevőkkel. A kövek lekaparták a bogarak külső vázának viaszos rétegét, amely a folyadékpárolgás minimalizálására szolgál.

"Bár néha beletört az egyiptomiak foga is a kavicsokba, de mivel jelentősen tudták ezzel a módszerrel csökkenteni a kártevők számát, széles körben használták.

Azonban nem rendelkeztek azokkal az élettani ismeretekkel, amelyekkel mi most rendelkezünk" - mondja Veland Halberg.

A rovarirtó szerek felváltották a kavicsokat és, globális felhasználásuk mára évente nagyjából 100 milliárd dollárra tehető. Azonban ahogy a növényvédőszer-használatra vonatkozó szabályok szigorodnak, a gazdáknak egyre kevesebb lehetőségük marad a kártevők elleni küzdelemre.

"Olyan vegyületek kifejlesztésére, amelyek a kártevőket célzottan irtják, hatalmas előrelépést jelentenek. A biztonságos élelmiszertermelés nagyban függ a növényvédő szerektől.

Becslések szerint csak Európában a növényvédőszer-használat nélkül 50%-kal csökkenne az élelmiszertermelés.

Ha csak egyetlen, célzottabb termék kerülne a piacra, szinte azonnal óriási előnyökkel járna mind az élővilág, mind az emberek számára" - mondja Veland Halberg.

A bogarak elleni új vegyületek kifejlesztéséhez azonban többek között az is szükséges, hogy a vegyészek olyan új molekulát tervezzenek, amely hasonlít a bogárhormonokra. Ugyanakkor ennek a vegyületnek képesnek kell lennie arra, hogy a bogarak szervezetébe kerüljön, akár a vázukon keresztül, akár táplálkozás során.

"A bogarak vizeletképződésének megértése fontos lépés a jövő célzottabb és környezetbarátabb kártevőirtásának kifejlesztésében. Jelenleg folyamatban van a fehérjekémiai szakértők bevonása, akik segíthetnek egy mesterséges rovarhormon megtervezésében. De még elég sok munka áll előttünk, mielőtt a kártevők elleni védekezés bármely új formája napvilágot látna" - mondja Veland Halberg.

A munkához a skóciai Edinburgh-i Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem kutatói is hozzájárultak.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság kiadó rovatszerkesztője beszélget Nagy Ticiána szőlész-borász mérnök szakos hallgatóval és Dusnoki Csaba agrármérnöki osztatlan szakos hallgatóval. Mindketten a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen tanulnak. A teljes adást holnap, 2021.04.21-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

MMG - Direkt röviden | A generációváltás generációk közötti ellentétekkel jár? | Teljes adás holnap!

 

Forrás: 
futurity.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Spanyolország az ukrán gabona vasúti szállításának hatékonyságát teszteli

Spanyolország az ukrán gabona vasúti szállításának hatékonyságát teszteli egy 600 tonnás kukoricaszállítmánnyal, amely a tervek szerint szeptember elején érkezhet Barcelonába a lengyel-ukrán határról - jelentette be a spanyol közlekedési minisztérium szerdán.

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.

Drónozott növényvédelem

Előre menekülni a korszerűségbe – ez lehetne az évtized mottója a KITE Zrt. számára. Szakmai meggyőződésük szerint a növényvédelemben egyre több területen számíthatunk a drónok megjelenésére.