Back to top

A peterakást kell megelőzni – Növényvédelmi előrejelzés 19. hét

A cserebogárpajor kártételét leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, ha megakadályozzuk a most rajzó bogarak peterakását. Intenzíven rajzik ezenkívül az almamoly is, csapdázással kövessük nyomon, hogy optimális időpontban kezdődhessük a védekezést. A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás egyelőre gátat szab.

Május első napjait a fokozatos felmelegedés jellemezte. A nappali hőmérsékleti maximumok általában 16-20 °C körül alakultak, éjszaka viszont gyakran hűlt a levegő 5-6 °C-ra, ennél magasabbra csak borult és szeles éjszakákon kúszott a hőmérő higanyszála. Néhány milliméter eső szinte mindenhol esett, de ezt a kevés csapadékot gyorsan felszárította a folyamatosan fújó szél. Országos szinten legalább egyhavi csapadékmennyiség hiányzik.

Országszerte megkezdődött a májusi cserebogár rajzása
Fotó: Pixabay

Országszerte megkezdődött a májusi cserebogár imágóinak rajzása.

Ebben az évben a Kárpát-medencében honos hét törzs közül a VII. törzs rajzása figyelhető meg, elsősorban a hajdúsági, nyírségi tájegységekben, Somogy és Baranya megyékben, illetve kis foltokban a Balatontól északra eső területeken.

Egyes körzetekben minden évben megfigyelhető a májusi cserebogár rajzása, ott átfedik egymást az egyes törzsek.

A bogarak elsősorban az erdei fák és a gyümölcsfélék lombozatával táplálkoznak, tojásaikat viszont a környező talajokba rakják le. A kikelt pajorok hároméves fejlődésük során igen nagy károkat képesek okozni a növények gyökérzetének megrágásával, ezért a védekezésekkel a bogarak peterakását kell megelőzni.

Almásainkban az ország középső részein intenzíven megkezdődött az almamolyimágók rajzása.

A gyümölcsösökben kihelyezett feromoncsapdákkal figyeljük a rajzás alakulását, hogy optimális időpontban kezdődjön a védekezés.

A korábbi évek tapasztalatai alapján elhúzódó rajzásra kell felkészülni, a két nemzedék repülését igen nehéz elkülöníteni. Ugyanakkor a levélaknázó molyok rajzása egyelőre alacsony szintű.

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására. Tömeges rajzás a melegebb tájegységekben jellemző, másutt még várat magára.

A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás szab gátat.

A varasodás csak kis ütemben fertőz, az almafalisztharmat viszont intenzíven, már nemcsak primer, hanem másodlagos megbetegedés is látható.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliájának hervadási tünetei már nemcsak a kajszin és őszibarackon, hanem a meggyen és a cseresznyén is megfigyelhetők, pedig az utóbbi időben nem alakult ki nagyobb eső és tartós vízborítás.

Fajtától és területi elhelyezkedéstől függően igen eltérő a szőlő fejlődése. A fakadó rügyek mellett helyenként már két-háromleveles tőkéket is megfigyelhetünk.

A tarka szőlőmoly lepkéinek repülése minden szőlőtermesztő körzetben megkezdődött.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Így vásárolhatunk szamócát 600 Ft/kg-ért

Két évvel ezelőtt még 1200 Ft/kg-ért kaphattunk a piacon hazai szamócát, ám az idén több, mint a dupláját kell fizetnünk érte. Így nem csoda, ha egyre népszerűbbek a "szedd magad" eperföldek, amelyek fő szezonja e héten startol. Rögtönzött tesztünkből azonban kiderült, csak a hűs szobából tűnik idillikusnak kosárkával a kezünkben édes termés után kutatni az eperföldön.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.