0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

A hideg, sokszor fagyos hajnalok miatt két hetes csúszással, április utolsó hetében tudtak először spárgát szedni a Kecskeméthez közeli ültetvényekről.

Még az azt megelőző hétvégén is volt fagy, így akkor is égetni kellett nemcsak a gyümölcsösök, hanem a spárgaültetvények, frissen kipalántázott paprikatáblák mellett is.

A 20-22 védekezés ellenére kajszit és őszibarackot sajnos nem kell idén szedniük, a szilvából jó közepes, a cseresznyéből pedig fél termésre számítanak, ha nem érkezik újabb váratlan kedvezőtlen fordulat. Leginkább a gyümölcsök repedését okozó sok csapadéktól, illetve felhőszakadástól, jégesőtől tartanak. A védekezés ugyanis már eddig is több tíz millió forinttal emelte meg a kiadásokat.

Mindennek ellenére a spárgát a tavalyinál csak kicsivel magasabb áron értékesítik, és május elején akciózták is, hogy „rákapjanak” a fogyasztók.

Már az is sokat jelentene ugyanis, ha a jelenlegi nagyon alacsony, mindössze 25 dekagrammos éves fogyasztást megkétszerezhetnénk, mondta Gulyás János.

A szakember tapasztalata szerint a spárgafogyasztók körében a zöld sípok a népszerűbbek, mert azt gyorsabban lehet elkészíteni, és a tisztítási veszteség is kisebb. Ami ugye a viszonylag drága zöldségnek számító spárga esetében nem mellékes. A zöldspárgát termeszteni is könnyebb és olcsóbb, hiszen a sípokat nem bakhátakból kell szedni, így kevesebb munkabér rakódik rá. Valószínűleg ennek a következménye, hogy a szakember szerint hazai mintegy 1400 hektáros spárgafelületnek akár a 60-70 százalékát már a zöldspárga teszi ki.

Bár a Bács-Zöldért Zrt.-nek mind az 50 hektár spárgaültetvénye öntözhető, várják az esőt, hiszen a természetes csapadék kedvezően hat a mikroklímára, és a csendes esőtől a szedők sem riadnak meg.

Július közepéig tervezik a szedést, hogy valamit behozzanak a két hetes csúszás miatti kiesésből. Nem mellesleg a spárgafogyasztás fellendítésének is jót tenne, ha évenként nem csak 2 hónapig tartana a szezon. Mindennek azonban feltétele, hogy az emberek akkor is levegyék a pultról ezt a finom, nagyon egészséges zöldséget, és hogy a hidegtől megviselt ültetvények is kellő erőlétben maradjanak. Ez utóbbi érdekében az öntözés mellett rendszeres a tápanyag-utánpótlás.

A több mint 30 éves szakmai múltnak köszönhetően munkaerő-gondokkal nem küszködnek a Kecskemét-Borbási telepen. Azt azonban elárulta Gulyás János, hogy a szokásosnál jóval többszöri átszervezésre van szükség idén, hogy a kezdeti rossz időjárás miatt egybecsúszott munkafolyamatokra, a spárga szedésére, a még tartó paprika palántázására, és a korai káposzta betakarítására is jusson elég ember.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu