Back to top

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

A hideg, sokszor fagyos hajnalok miatt két hetes csúszással, április utolsó hetében tudtak először spárgát szedni a Kecskeméthez közeli ültetvényekről.

Még az azt megelőző hétvégén is volt fagy, így akkor is égetni kellett nemcsak a gyümölcsösök, hanem a spárgaültetvények, frissen kipalántázott paprikatáblák mellett is.

A 20-22 védekezés ellenére kajszit és őszibarackot sajnos nem kell idén szedniük, a szilvából jó közepes, a cseresznyéből pedig fél termésre számítanak, ha nem érkezik újabb váratlan kedvezőtlen fordulat. Leginkább a gyümölcsök repedését okozó sok csapadéktól, illetve felhőszakadástól, jégesőtől tartanak. A védekezés ugyanis már eddig is több tíz millió forinttal emelte meg a kiadásokat.

Mindennek ellenére a spárgát a tavalyinál csak kicsivel magasabb áron értékesítik, és május elején akciózták is, hogy „rákapjanak” a fogyasztók.

Már az is sokat jelentene ugyanis, ha a jelenlegi nagyon alacsony, mindössze 25 dekagrammos éves fogyasztást megkétszerezhetnénk, mondta Gulyás János.

Fotó: Bács-Zöldért
A szakember tapasztalata szerint a spárgafogyasztók körében a zöld sípok a népszerűbbek, mert azt gyorsabban lehet elkészíteni, és a tisztítási veszteség is kisebb. Ami ugye a viszonylag drága zöldségnek számító spárga esetében nem mellékes. A zöldspárgát termeszteni is könnyebb és olcsóbb, hiszen a sípokat nem bakhátakból kell szedni, így kevesebb munkabér rakódik rá. Valószínűleg ennek a következménye, hogy a szakember szerint hazai mintegy 1400 hektáros spárgafelületnek akár a 60-70 százalékát már a zöldspárga teszi ki.

Bár a Bács-Zöldért Zrt.-nek mind az 50 hektár spárgaültetvénye öntözhető, várják az esőt, hiszen a természetes csapadék kedvezően hat a mikroklímára, és a csendes esőtől a szedők sem riadnak meg.

Július közepéig tervezik a szedést, hogy valamit behozzanak a két hetes csúszás miatti kiesésből. Nem mellesleg a spárgafogyasztás fellendítésének is jót tenne, ha évenként nem csak 2 hónapig tartana a szezon. Mindennek azonban feltétele, hogy az emberek akkor is levegyék a pultról ezt a finom, nagyon egészséges zöldséget, és hogy a hidegtől megviselt ültetvények is kellő erőlétben maradjanak. Ez utóbbi érdekében az öntözés mellett rendszeres a tápanyag-utánpótlás.

A több mint 30 éves szakmai múltnak köszönhetően munkaerő-gondokkal nem küszködnek a Kecskemét-Borbási telepen. Azt azonban elárulta Gulyás János, hogy a szokásosnál jóval többszöri átszervezésre van szükség idén, hogy a kezdeti rossz időjárás miatt egybecsúszott munkafolyamatokra, a spárga szedésére, a még tartó paprika palántázására, és a korai káposzta betakarítására is jusson elég ember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.