Back to top

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

2015. március 15-én
A magyar rendőrség 1993 és 2007 között saját ménest működtetett Somogysárdon ORFK Lovasbázis néven, ahol Vezúv 2002. március 6-án látott napvilágot a tenyésztésben egyik legmegbízhatóbb kancától (Surdut Júdea), és a díjlovaglásban kipróbált, Komjáthy György által lovagolt Hatalomtól. A párosításból még korábban két kancacsikó született, de méncsikó csak ő. A kiemelkedően jó viselkedéssel, vérmérséklettel és idegrendszeri tulajdonságokkal rendelkező tenyészállatok csikói a rendőri munkában kiválóan helytálltak.

Hatalomnak a ménesben kicsivel több mint kétszáz utóda született, ebből kis híján negyven kanca-, és csak egy ménivadék rendelkezett törzskönyvi számmal.

Az anyának kilenc csikója született, amelyből a Sámson nevű sárga herélt a holland rendőrségnél szolgált. Anyai oldalon öt kancatestvérének tizennyolc utóda született, amelyekből jelenleg még négy szolgál rendőrlóként, ezzel is bizonyítva a tenyésztési vonal alkalmazhatóságát a rendvédelmi területen.

Az évjáratában hamar feltűnést keltett Vezúv, megfelelő mérete és küllemi jegyei miatt kiválasztásra került és egész fiatalon, 2004. november 17-én érkezett meg a rendőrség Mosonyi utcai istállójába, Budapestre. A belovaglására kijelölt Füzi Balázs Zoltán r. törzszászlós – a Fáy András Mezőgazdasági Szakképző Iskolában végzett lótenyésztő – visszaemlékezése alapján a nyugodt vérmérsékletű méncsikó kiképzése jól haladt, a játékos, ugyanakkor fegyelmezett viselkedése miatt herélése fel sem vetődött.

A 2001-ben alakult Nemzeti Lovas Díszegységben a pej sor meghatározó egyede lett, tulajdonságai miatt beválasztásra került a nyolclovas huszárkeretbe, amely a nemzet búcsúja alkalmából utolsó útjára kísérte az aranycsapat kapitányát, Puskás Ferencet 2006. december 9-én a róla elnevezett stadionban.

A Parlament előtt
A ló bátorsága mellett kiegyensúlyozott jelleme és megbízható teljesítménye hamar felhívta magára a figyelmet és parancsnokiló-jelölt lett. A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály vezetője, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység második parancsnoka, Farkas József r. alezredes 2014. június 17-én adta át a lovassági alakulat irányítását Madarász Róbert r. őrnagynak, így a parancsnoki ló „személyében” is változás történt, és a 12 éves Vezúv került a lóállomány élére.

Ettől a naptól kezdve ő vezette fel és határozta meg a magyar lovashagyományok megjelenítését az állami protokollban, a nemzeti ünnepeken, emlék- és gyásznapokon.

A köztársasági elnöki fogadásokon éppúgy ő vezette fel az érkező külföldi delegációkat, ahogy például a Nemzeti Vágtát megnyitó tiszteletkört is ő vezette. A Papp László Sportarénában megrendezett Lovas Világkupákon bemutatott 32 lovas huszárkarüsszelben két alkalommal volt „élló”, legutóbb 2016-ban a Monarchia Keringőn. Szerepelt a Kincsem című film „berlini istálló” című jelenetében.

„A nyugalom és a bátorság, amit Vezúv adott minden feladaton, felemelő érzés volt. Magabiztos ménként szeretett elöl menni, legyen szó ünnepségről, vagy éppen egy labdarúgó-mérkőzés rendőri biztosításáról” – mesélte Madarász Róbert őrnagy.

A rendőri munka során parancsnoki lóként a kiemelt eseményeken vett részt, így az emlékezetes 2015. szeptember 4-i Magyarország–Románia válogatott labdarúgó-mérkőzésen is, ahol a magyar szurkolók rendbontása miatt a lovas rendőrökre is szükség volt az Üllői úton. „Felejthetetlen élmény volt, ahogy Vezúv gond nélkül megugrotta az elénk rögtönzött – kukákból és kidöntött jelzőlámpa-oszlopokból épített – barikádot, a szurkolók legnagyobb meglepetésére”. Néhány nappal később pedig már a déli határszakaszon teljesített szolgálatot, ahol az illegális migráció okozta élethelyzetben a határzár előkészítése zajlott. „Emlékszem, a nemzetközi sajtó előszeretettel jelentkezett be a helyszínről lovas rendőrökkel a háttérben, vagy közvetlen mellőlünk. Jó érzés a lovadat látni a hírekben a világ legnagyobb hírcsatornáin.”

A nemzetközi lovasrendőr-versenyeken is helytállt Vezúv. Legemlékezetesebb, amikor a lengyel lovas parancsnok Grzegorz Wypchlak Kiskunhalason versenyzett vele 2016-ban. A páros méltón jelenítette meg a magyar-lengyel barátságot, egy hibapontot vétve az összetett rendőri akadálypálya-versenyen.

A szerteágazó rendőri munkában Vezúv olykor gyerekeket fogadott az istállóban, bemutatókat tartott családi napokon, iskolai rendezvényeken, rendszeresen szerepelt kulturális eseményeken.

Az oktatásból is kivette részét, visszatérő vendége az Állat­orvostudományi Egyetem „élő anatómiaóráinak”, ahol dr. Sótonyi Péter professzor előadásán segíti az elsőéves hallgatók tanulását. „Ez megtisztelő feladat minden évben. Fontos, hogy a hallgatók első benyomásai életre szólóak legyenek, motiválja őket a tanulásra és a fejlődésre, ugyanakkor professzor úr a lehető legnagyobb biztonságban tudja előadását megtartani, amelyre Vezúv az egyik legalkalmasabb barátja. A hallgatók mellett évről évre egyre nagyobb a sajtóérdeklődés is az órákon, ahol már maga a ló tanterembe vezetése és színpadra állítása is magával ragadó benyomást kelt. Jó érzés látni az istállóba érkező, már végzett állatorvosokat, akik Vezúvot megismerve rögtön felidézik tanulmányaikat és első anatómiaórájukat.”

A minden feladatra alkalmas, sokak által kedvelt ló azonban élete derekán súlyos sérülést szenvedett a jobb első lábán a Kossuth téren, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökének katonai tiszteletadással egybekötött ünnepélyes fogadtatásán. Hosszú rehabilitációt követően ismét lovagolható lett, egészsége érdekében tartalék parancsnoki lóként átadta a vezető szerepet a Mezőhegyesről érkező ifjú nemzedéknek, egy nóniusz fedezőménnek.

Vezúv tulajdonságai rendőri szempontból kivételesek, és felmerült sikeres ménvizsga esetén a tenyésztésbe állítása.

„Amikor előálltam az ötletemmel, láttam a korábban Somogysárdon dolgozó kollégáim szemében egy olyan örömet, amely önmagában késztet a mai napig, hogy megvalósítsam e féltve őrzött tervemet. Célkitűzés, hogy a még tenyésztésbe fogható kancák felkutatásával a somogysárdon végzett tenyésztői munka sikere, a vérvonal továbbörökítése biztosítva legyen. A született csikók a méneskönyvbe bejegyezve méltó emléket állíthatnának Somogysárd örökségének” – mondta Madarász Róbert.

Az első lépések megtörténtek, Vezúv sikeres ménvizsgát tett magyar félvér fajtában, és az elsőként felkutatott, Ballada (2005) nevű kancával hamarosan találkozik új lakóhelyén, Dunaföldvár mellett egy hatalmas legelőn. Boldog, hosszú nyugdíjas éveket kívánunk!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Lóerők bűvöletében Bábolnán

A lélegzetelállító lovasbemutatóktól a precíziós gazdálkodásban használható drónokig mindent látni lehetett a 34. Bábolnai Gazdanapokon, ami a mezőgazdaságban hagyományos érték vagy éppen újdonsága miatt érdekes.

Lovasa nélkül tért haza a ló

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok ménesudvara a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt minden évben megnyitja kapuit a nagyközönség előtt hogy bemutassák az ott végzett munkát és annak eredményeit. A vendégek idegenvezető segítségével ismerhetik meg a ménesudvar nevezetességeit az arab ménes istállóit, a fedett lovardát.

Kíváncsi alpakák az arborétumban

Kevesen tudják, hogy a ménesbirtokáról híres Bábolnán 16 hektáron elterülő arborétum is található. A város közelében található gyűjteményes kert a Bábolnai Gazdanapok alatt kényelmesen,lovaskocsival is bejárható.

A lovak viselkedésének megértése (3.)

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk a Monty Roberts-módszerrel kommunikálni a lovakkal, meg kell ismernünk az anatómiai adottságaikat. A sorozatban ezúttal a testi és funkcionális jellemzőiket vesszük górcső alá.

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.