0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Öntözés – A jelen és a jövő, kihívások és lehetőségek

A hazai öntözés nagysága az elmúlt évtizedekben sajnos nem tudott megfelelő válaszokat adni a klímaváltozás hatásaira. Az öntözésre bejelentett, vízjogi engedéllyel rendelkező terület nagysága 2014 és 2019 között 220-190 ezer hektár között változott, de a valóban öntözött területek mérete alig haladta meg a 100 ezer hektárt ebben az időszakban, 2019-re pedig 108,3 ezer hektárra csökkent!

A valóban öntözött területeken belül közel 30 ezer hektárt képvisel a halastavak területe, ami jól mutatja, hogy az aszálynak leginkább kitett szántóterületeinkből mindösszesen 70-75 ezer hektárnyit öntözünk! Ez rendkívül kevés, és igen veszélyeztetetté, az évjáratnak kitetté teszi a hazai növénytermesztést. Mindenképp változtatni szükséges a helyzeten, erről az alacsony szintről el kell rugaszkodnunk, az öntözött szántóterületek nagyságát növelnünk kell.

A szántókon kívül a gyümölcsöseink, a szőlő- és gyepterületeink is igen alacsony szinten öntözöttek.

A szántóföldi zöldségnövények és a vetőmagtermesztő területek öntözése kiegyenlített, évről évre stabil méretet mutat. Ezek a növénykultúrák kis területük ellenére igen nagy arányt képviselnek a növénytermesztés bevételeiben, ami megerősíti az öntözéses gazdálkodás szerepét a hazai agrárgazdaságban.

Az öntözés leginkább a termésbiztonságot növeli, ami a stabil gazdálkodás alapja. A hazai szántóterületek 98 százaléka nem öntözött, ezért a termésingadozás igen nagy, az évjáratok csapadékellátottságától függ. 1990 és 2019 között a kukorica termésátlaga igen szélsőséges határok – 3500 kg/ha és 8610 kg/ha – között váltakozott, aminek elsődleges oka a csapadék mennyisége, ugyanis az utóbbi években a hazai növénytermesztés legnagyobb korlátozó tényezője – az alacsony tápanyagellátás mellett – a vízhiány.

A legutóbbi évek hozamai kedvezőbbek voltak ugyan, de 2013–2019 között még mindig meghaladta a 46,6 százalékot a termésingadozás (1. ábra).

A kutatások alátámasztják, hogy a közép-európai térségben a globális klímaváltozás leginkább a hőmérséklet emelkedésével és a csapadékmennyiség csökkenésével jelentkezik. A különböző meteorológiai modellek jelentős eltéréseket mutatnak ugyan, és nagy a bizonytalanságuk, de e két pontban mindegyikük megegyezik: a hőmérséklet emelkedik (0,5-2,5 °C), az éves csapadékmennyiség csökken (évi 0,5-2,0 mm).

A világ öntözésben élen járó országainak gyakorlatát áttekintve számos jó példát találhatunk arra, hogyan lehet gazdaságosan, sőt kiemelkedő eredménnyel hasznosítani az öntözést a gazdálkodásban. A világ nagy népességű régióiban csak öntözéssel teremthető meg a biztonságos élelmiszerellátás. Ezekben az országokban az élelmiszer 50–98 százalékát öntözött területen állítják elő. Az öntözéses gazdálkodás a biztonságon kívül nagy hozamokkal társul. A közel-keleti régióban Izrael például igen nagy termésátlagokat ér el napraforgóban (7,12–7,94 t/ha) és kukoricában (23,22–34,01 t/ha), jellemzően korszerű mikroöntözéses körülmények között.

Még ha e modellek közül a legkedvezőbb változat valósul is meg, akkor is a víz lesz a legkritikusabb termesztési tényező hazánk növénytermesztésében. Ennek már vannak látható jelei, hiszen az utóbbi években többször előfordult, hogy annyira csapadékszegény volt a téli félév, hogy a „klasszikusan” nem öntözött növénykultúrákat – pl. kalászosok, repce – is öntöznie kellett a gazdálkodóknak március végén, április közepén.

Ennek köszönhető, hogy az Agrárminisztérium meghosszabbította az öntözési idényt március 1-jétől november 30-áig.

A klíma változása jelentősen növeli a termesztés kockázatát. Célszerű már most jelentős forrásokat fordítani az öntözés fejlesztésére, mind a víz- és energiatakarékos öntözőrendszerek fejlesztése, mind az öntözött területek növelése irányában.

Szarvason évek óta vizsgáljuk különböző genetikai hátterű növényfajták, hibridek szárazságtűrésének és öntözési reakcióját. Kutatásaink alapján elmondható, hogy jelentős különbségek vannak a hibridek szárazságtűrésében, és az öntözési reakciójukban is. Ma már ezen tulajdonságok alapján is tesztelhetők a hibridek, ami alapján különböző vízellátottságú termesztési körzetekbe, vagy éppen öntözött gazdálkodási körülmények közé ajánlhatók. Ezzel jelentősen javítható a termesztés hatékonysága és jövedelmezősége.

Mik a legnagyobb kihívások a hazai öntözésfejlesztésben?

A hazai öntözés fejlesztésének a terület növelésén túl az az egyik legnagyobb kihívása, hogy a gazdálkodók miként és milyen ütemben tudják lecserélni elavult vagy kevésbé korszerű berendezéseiket modern, víz- és energiatakarékos gépekre.

A mai napig gyakran találkozunk végszórófejes, csévélhető szárnyvezetékes (vízágyús) öntözőberendezésekkel. Ezeknek nem megfelelő a szórásegyenletessége és a cseppméretképzése, ezért igen gyakran rombolják a talaj felső részét, és a talaj cserepesedését okozzák, ami jelentősen rontja az öntözővíz hasznosulását és az öntözés hatékonyságát. Előfordul, hogy az így kijuttatott víznek csak 40-60 százalékát veszi fel a növény. Ezen kívül ezek a berendezések igen nagy nyomással (6-9 bar) üzemeltethetők a korszerű berendezések 0,8-3,5 baros nyomásigényéhez képest, ami jelentősen növeli üzemeltetésük költségeit.

Az öntözött területek növelésének is vannak akadályai.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján kirajzolódott azon termelők köre, akik szeretnének öntözni, a talajuk adottságai is megfelelőek hozzá, és a közelükben van megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz.

Ez jelentős területek bevonását eredményezheti. De sok olyan helyen is öntöznének a termelők, ahol vagy a talajadottságok nem megfelelőek, vagy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű vízkészlet. A megoldás érdekében sok helyen fel kell mérni az úgynevezett „harmadlagos csatornahálózatot”, ami a tábla végi öntözési célú csatornákat jelenti. Ezek a csatornák sokszor csak azért nem tudják ellátni a funkciójukat, mert az évtizedek során benőtte őket a növényzet, vagy egyszerűen a működésükhöz szükséges műtárgyak – zsilipek, átemelők stb. – műszaki állapota nem megfelelő.

További nehézséget jelent a területek tagoltsága. Kevés az olyan terület, ahol egy tulajdonosi körben találhatók egybefüggő táblák, amelyeken gazdaságosan és hatékonyan működtetni lehetne egy öntözési beruházást, illetve az öntözéses gazdálkodást.

Termelői együttműködések kialakítására van szükség, amivel a több tulajdonos területei együttesen vonhatók öntözési beruházásba.

A hazai gazdatársadalomban az ilyen típusú együttműködésnek nincs kialakult gyakorlata, a régi típusú szövetkezések rossz tapasztalatokat idéznek fel, ezért nagy feladat az együttműködés motiválása és kialakítása.

Idén támogatásokkal ösztönzik a hazai termelőket úgynevezett öntözési közösségek létrehozásá­ra, amelyekkel nagy támogatás­in­ten­zi­tású ön­tö­zés­fej­lesztési beruházá­sokra lehet pá­lyázni. Ezt a lehetőséget a Vidékfejlesztési Programban találják a termelők. Az elmúlt hónapokban a támogatási programoknak köszönhetően jelentősen nőtt a bejegyzett öntözési közösségek száma, amivel remélhetőleg nő az öntözött területek nagysága Magyarországon.

Jelentős probléma, hogy gyakran nem igazítják a talaj vízgazdálkodási tulajdonságaihoz az öntözési rendszerek üzemeltetését.

A nem megfelelő intenzitással kijuttatott víz felszíni összefolyást, tócsásodást okoz, ami talajromláshoz, a morzsás szerkezet elvesztéséhez, romló vízgazdálkodási tulajdonságokhoz, tömörödéshez vezet. Ezért a növény vízigényét minden esetben a talaj vízgazdálkodási tulajdonságainak ismeretében elégítsük ki!

Hazánk talajai igen mozaikos szerkezetűek, gyakran akár táblán belül is jelentősen eltérnek egyes részek tulajdonságai. Ezeket nem lehet egységes vízadaggal és intenzitással öntözni. Ha a tábla leggyengébb részéhez igazítjuk az öntözést, akkor a tábla jobb részeit jelentősen alulöntözzük, ha pedig a jó tulajdonságú részekhez igazítjuk az öntözés intenzitását, akkor a gyengébb táblarészeket túlöntözzük, és emiatt romlik a szerkezetük, tócsásodnak. Ilyen területeken a precíziós technológiák alkalmazása a megoldás, amelyekkel a táblán belül különböző vízadagokat lehet kijuttatni.

Jelenleg lineár és körforgó centerpivot rendszerekre elérhetők ilyen technológiák, de rohamosan fejlődik a precíziós technológia más öntözőrendszerek esetében is.

Az öntözésfejlesztés további akadályát jelentheti, hogy a korszerű öntözési rendszerek csak nagy szakértelemmel működtethetők. A nagy hatékonysághoz talajtani, növénytermesztési, műszaki és öntözéstechnikai ismeretekre egyaránt szükség van, viszont a szakterület oktatása gyakorlatilag megszűnt a felsőoktatás bolognai átalakítása során. Az utóbbi években több ide vágó képzés is megjelent a közép- és felsőoktatásban – pl. öntözési szakmérnök, mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök MSc szak –, de még nem képesek pótolni a szakemberhiányt. A jövőben a gazdálkodók, szaktanácsadók, kamarai szakemberek öntözési-vízgazdálkodási továbbképzésére van szükség, valamint a közép- és felsőfokú képzések támogatására.

A hazai öntözést a korszerű öntözési technológiák irányába kell fejleszteni.

Csak víz- és energiatakarékos technológiák jöhetnek számításba, amelyek automatizálhatók, kis vízadag kijuttatására is képesek, alkalmasak tápoldat, tápanyag kijuttatására, és figyelembe veszik a termőhely vízbefogadó, víztározó képességét, valamint a talajvédelmet. A korszerű, esőszerű szántóföldi és kertészeti öntözőrendszerekkel szemben alapvető követelmény, hogy kis vízadag, akár 5-25 mm víz kijuttatására is képesek legyenek, és rövid öntözési fordulóval, valamint alacsony nyomástartományban (0,5–3,5 bar) lehessen működtetni őket.

A mezőgazdaság élőmunka- és emberierőforrás-ellátottsága folyamatosan csökken, egyre kevesebb ember dolgozik a mezőgazdaságban, ami megköveteli, hogy ezek a korszerű öntözőberendezések automatizálhatóak legyenek, és alacsony legyen az élőmunka-igényük.

A korszerű öntözőrendszerek alacsony munkaerőigényűek és könnyen automatizálhatók.

A kor elvárásainak megfelelően helyzetmeghatározó rendszerekkel felszerelhetők, ami a táblán belüli differenciált vízkijuttatás alapja. Az automatizált, esőszerű öntözőberendezésekkel nagy területek öntözése megoldható, akár távolról, egy irányítási központból, akár a táblán kívülről, mobiltelefonról is.

Az öntözés legvíztakarékosabb és leg­energiatakarékosabb megoldását a mikroöntöző rendszerek jelentik, azonban a közelmúltig olyan magas volt a beruházási költségük, hogy leginkább intenzív szántóföldi kultúrákban – pl. szántóföldi zöldségnövények, vetőmagtermesztő táblák – használták őket. Az utóbbi években viszont megjelentek olyan mikroöntözési rendszerek – pl. csepegtetőszalagok –, amelyeknek alacsonyabb a bekerülési költsége, emiatt hagyományos szántóföldi kultúrákban is gazdaságosan lehet alkalmazni őket.

Az Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszék öntözési kísérleti telepén, Szarvason évek óta vizsgálunk mikroöntözési rendszereket hagyományos szántóföldi kultúrákban.

Vizsgálatainkban elsősorban kukorica és napraforgó szerepelt, azzal a céllal, hogy felmérjük, van-e valós lehetősége e kultúrák szántóföldi mikroöntözésének (4. és 5. ábra).

Eredményeink alapján kijelenthető, hogy mind a kukorica, mind a napraforgó terméseredményei kimagaslóak öntözéses gazdálkodásban. A napraforgó öntözése újszerű technológiának számít, ugyanis a régi öntözési módokkal (pl. vízágyús öntözés) nem volt gazdaságos a napraforgó öntözése. A tartósan magas víz- és páratartalom gyakran okozott erőteljes megbetegedést, illetve gyomosodást a napraforgó-állományokban. A modern mikroöntözési rendszerek kis vízmennyisége közvetlenül a növényt táplálja, a lombozat száraz marad, így sem gyomosodási, sem kórtani problémákat nem okoz, a termésátlag növelése akadálytalan (6. ábra).

Kukoricakísérleteinkben különböző vízellátottsági szinteket és a tápoldatozás hatását vizsgáltuk.

Eredményeink alapján a növény vízigényét teljesen kielégítő öntözés terméstöbblete fedezi az öntözés költségeit, sőt, jelentős többletjövedelmet eredményez. A modern öntözőberendezések legnagyobb előnye, hogy a vízen kívül tápoldat kijuttatására is alkalmasak, amivel megtakarítható a tápanyag-kijuttatás költsége, illetve a növény folyamatosan, akár naponta, oldott formában jut a szükséges tápanyagmennyiséghez, így rövid időre sem éri víz- és tápanyaghiány okozta stresszhatás, aminek köszönhetően a maximálishoz közelíthető a termésátlaga. A tápoldat többletköltségei ebben az esetben sem érték el a többletbevételeket, tehát tápoldatozással tovább növelhető a hektáronként elérhető jövedelem.

Dr. Futó Zoltán

egyetemi docens, tanszékvezető

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Környezettudományi Intézet

Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszék, Szarvas

Forrás: Magyar Mezőgazdaság