Back to top

A legjobb borok a felhők fölül jönnek?

Úgy tűnik versenytársa akad a legkiválóbb francia boroknak. A Himalája lábainál található kínai Ao Yun szőlőterületen készülő borokkal szeretnék letaszítani a franciákat a trónról.

Bernard Arnault, az LVMH konglomerátumot (Louis Vuitton Moët Hennessy) irányító multimilliárdos évek óta következetesen építi az Ao Yun kínai bormárkát. Véleménye szerint fejlődési kilátások hihetetlenek és a Himalája alatt termelt kínai Ao Yun borok néhány éven belül a legjobb francia borok pozícióját is veszélyeztethetik.

Bernard Arnault sokat tud a luxus szeszes italokról. Az általa irányított LVMH portfóliójában olyan neves márkák találhatók, mint a Moët & Chandon és a Dom Perignon pezsgők, valamint a Lengyelországban gyártott Belvedere vodka.

A konszern üzleti stratégiája általában, hogy prémium márkákat vásárol fel, most viszont egy olyan projektet is fejleszt, amelyet a nulláról építenek fel.
Yunnan, látkép
Yunnan, látkép
Fotó: wikimedia commons

Ez az Ao Yun - a kínai Yunnan tartományban, a Himalája lábánál található borok márkája. Ezzel az a célja, hogy megmutassa, hogy a kínai borok még a francia boróriásoknak is kihívást jelenthetnek.

A megfelelő szőlőterület keresése az Ao Yun számára 2008-ban kezdődött és négy évig tartott. A projektet Dr. Tony Jordan ausztrál tudós vezette. A kutatás során minden lépésnél akadályba ütközött. A jelenleg népszerű kínai bortermelő területeket, például a Hszincsiang régiót túl hideg tél és túl meleg nyár jellemzi. Az ország keleti és déli részei túlságosan nedvesnek bizonyultak, és a monszunoknak vannak kitéve. Jordanaz ideális mikroklímát Yunnan tartomány északi részén, a Mekong folyó mellett találta meg, nem messze Shangri-La városától.

Ez az a hely, ahol James Hilton regényéből készült A Kék Hold völgye című film cselekménye játszódik, egy olyan világban, ahol az emberek boldogok és sokáig fiatalok maradnak.

Az Ao Yun szőlőültetvényei 2200-2600 méteres tengerszint feletti magasságban, a felhőkbe burkolt Meili hegység közelében található, amit a neve is tükröz, Ao Yun ugyanis azt jelenti, repülés a felhők felett.

Az első szőlőültetvények egyébként a 19. század végén jelentek meg ezen a vidéken a francia misszionáriusoknak köszönhetően.

Maxence Dolou, az Ao Yun borászat vezetője elmondta, hogy a Himalája elzárja a napfényt a szőlőültetvények elől, ami a francia szőlőültetvényekhez képest akár 25 nappal is meghosszabbítja az érési időszakot, ami a boroknak egyedi tulajdonságot kölcsönöz. Dolou nem titkolja, hogy fontos számára a francia borászóriásokkal való verseny, ezért vakteszteket szervezett szakértők számára, amelyeken a francia borokat az Ao Yun termékeivel vetették össze. Az egyik ilyen megmérettetés, a nyolc fordulós "Hong Kong-i ítélet" volt, ahol hatot az Ao Yun termékek nyertek.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.