Back to top

A legjobb borok a felhők fölül jönnek?

Úgy tűnik versenytársa akad a legkiválóbb francia boroknak. A Himalája lábainál található kínai Ao Yun szőlőterületen készülő borokkal szeretnék letaszítani a franciákat a trónról.

Bernard Arnault, az LVMH konglomerátumot (Louis Vuitton Moët Hennessy) irányító multimilliárdos évek óta következetesen építi az Ao Yun kínai bormárkát. Véleménye szerint fejlődési kilátások hihetetlenek és a Himalája alatt termelt kínai Ao Yun borok néhány éven belül a legjobb francia borok pozícióját is veszélyeztethetik.

Bernard Arnault sokat tud a luxus szeszes italokról. Az általa irányított LVMH portfóliójában olyan neves márkák találhatók, mint a Moët & Chandon és a Dom Perignon pezsgők, valamint a Lengyelországban gyártott Belvedere vodka.

A konszern üzleti stratégiája általában, hogy prémium márkákat vásárol fel, most viszont egy olyan projektet is fejleszt, amelyet a nulláról építenek fel.
Yunnan, látkép
Fotó: wikimedia commons

Ez az Ao Yun - a kínai Yunnan tartományban, a Himalája lábánál található borok márkája. Ezzel az a célja, hogy megmutassa, hogy a kínai borok még a francia boróriásoknak is kihívást jelenthetnek.

A megfelelő szőlőterület keresése az Ao Yun számára 2008-ban kezdődött és négy évig tartott. A projektet Dr. Tony Jordan ausztrál tudós vezette. A kutatás során minden lépésnél akadályba ütközött. A jelenleg népszerű kínai bortermelő területeket, például a Hszincsiang régiót túl hideg tél és túl meleg nyár jellemzi. Az ország keleti és déli részei túlságosan nedvesnek bizonyultak, és a monszunoknak vannak kitéve. Jordanaz ideális mikroklímát Yunnan tartomány északi részén, a Mekong folyó mellett találta meg, nem messze Shangri-La városától.

Ez az a hely, ahol James Hilton regényéből készült A Kék Hold völgye című film cselekménye játszódik, egy olyan világban, ahol az emberek boldogok és sokáig fiatalok maradnak.

Az Ao Yun szőlőültetvényei 2200-2600 méteres tengerszint feletti magasságban, a felhőkbe burkolt Meili hegység közelében található, amit a neve is tükröz, Ao Yun ugyanis azt jelenti, repülés a felhők felett.

Az első szőlőültetvények egyébként a 19. század végén jelentek meg ezen a vidéken a francia misszionáriusoknak köszönhetően.

Maxence Dolou, az Ao Yun borászat vezetője elmondta, hogy a Himalája elzárja a napfényt a szőlőültetvények elől, ami a francia szőlőültetvényekhez képest akár 25 nappal is meghosszabbítja az érési időszakot, ami a boroknak egyedi tulajdonságot kölcsönöz. Dolou nem titkolja, hogy fontos számára a francia borászóriásokkal való verseny, ezért vakteszteket szervezett szakértők számára, amelyeken a francia borokat az Ao Yun termékeivel vetették össze. Az egyik ilyen megmérettetés, a nyolc fordulós "Hong Kong-i ítélet" volt, ahol hatot az Ao Yun termékek nyertek.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gazdaközpontú támogatásra van szükség - Új források, új kompromisszumok

Pályázati és uniós források állnak jelenleg a hazai agrárium figyelmének fókuszában, amelyet jelentős mértékben megváltoztat a hazai társfinanszírozás mértékének növelése. A tárca szerint azonban a támogatási rendszer kialakításánál jobban figyelembe kellene venni a gazdák érdekeit.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

A hőhullám nem törte meg a gabonatermesztést Franciaországban

Franciaországban az előző héten többnyire kedvezőek maradtak a szántóföldi növénytermesztés feltételei a kánikula ellenére a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adatai szerint.

Rovarok, gombák és szőlőkabóca – Növényvédelmi előrejelzés 25. hét

A kánikula beálltát megelőző napok párás-meleg időjárásában dinamikusan terjedtek a legkülönfélébb növénybetegségek, de a rovarkártevők szaporodását sem hátráltatja már az időjárás. A szőlőben a lisztharmat-peronoszpóra-botrítisz hármasán kívül az amerikai szőlőkabócára kell különösen figyelni.

Elhunyt Szőke Mátyás, a Mátra nagy öregje

Gyöngyöstarjánt a Mátra hegyei óvják az északi hideg szelektől, a déli fekvésű domboldalak szinte magukba szívják az Alföld felől érkező meleg légtömegeket. „A célunk évről-évre olyan borok megmutatása, amelyek utánozhatatlan egyéniségként kifejezik a a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát” - mesélt Szőke Mátyás, a 2017-es Év Bortermelője, aki iskolát teremtett a Mátrai Borvidéken.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Szepsy István: a tokaji bor megújítója

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára, az „Életműdíj Bizottság”, 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért, a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

Egymillió fontos rekordáron adtak el egy rekesz 1974-es kínai gabonapárlatot egy londoni árverésen

Egymillió brit fontért (413 milllió forintért) adtak el egy rekesznyit a kínaiak legendás nemzeti itala, a pajcsiu - egy főként cirokból vagy rizsből készült gabonapárlat - 1974-es évjáratából egy londoni aukción, ami rekordnak számít a Kínán kívül tartott árverések történetében.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.