Back to top

Hogyan használjuk a virágport?

A méhek által gyűjtött virágpor többek között vitaminokat, fehérjéket, aminosavakat, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat, enzimeket, antioxidánsokat, laktobacilusokat tartalmaz és segíti a telomereket, melyek idegrendszerünkben a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe.

A fentiek pótlása céljából tehát érdemes időnként virágport fogyasztanunk.

Fontos, hogy a virágport helyesen tároljuk, különben gombák tenyészetévé válhat. Például készíthetünk belőle „méhkenyeret” – lásd a receptünket alább! – vagy lefagyaszthatjuk (-16 C).

Méhészeti termékeket áruló boltok közül többen is kapható fagyasztott virágpor.

Ha fagyasztva tároljuk, csak annyit vegyünk ki az üvegből, amennyit egyszerre elfogyasztunk, a többit tegyük vissza a mélyhűtőbe. Érdekes módon nem érezzük ezt nagyon hidegnek.

A méh testére rátapad a virágpor
Fotó: Hevesi Mihály

Szárított virágport is lehet vásárolni. De ebből az illó anyagok és számos antioxidáns elpárolgott a szárítás során, de tegyük gyorsan hozzá, hogy még így is nagyon sok ásványi anyagot, vitamint tartalmazhat.

A méhek a virágport mézzel keverik, vagyis méhkenyeret - pergát - készítenek belőle, melyet aztán a fiasítás táplálása során fogyasztanak.

Hosszú ideig azt hittük, hogy a méhkenyérben a virágpor külső héja lebomlik és így a benne lévő tápanyagokhoz könnyedén hozzájuthatnak.

De egy amerikai kutató, Kirk Douglas, néhány éve alaposan górcső alá vette a virágport és azt figyelte meg, hogy a virágpor héja a méhkenyérben is ép marad. Ez a burok olyan kemény, hogy sem a gyomorsav, de a testünkben lévő más enzimek sem képesek lebontani. Hipotézisek szerint a vastagbél baktériumai közül lehetnek olyanok, melyek meg tudnak birkózni a feladattal.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a méhek álló vizekből gyűjtik össze azokat a baktériumokat, melyek segítenek nekik a virágpor maghéjának feltörésében.

Tehát, ha virágport fogyasztunk még korántsem biztos, hogy meg tudjuk emészteni. Lehet, hogy csak áthalad rajtunk, akár úgy, hogy hasmenést okoz. Érdemes azonban kipróbálni és megfigyelni, hogyan reagálunk rá.

Ha helyesen tároltuk, és mégis hasmenésünk lesz tőle, vagy azt vesszük észre, hogy emésztetlen marad, nagy valószínűséggel szervezetünk nem tudja megemészteni.

Méhkenyér házilag

Egy befőttes üvegbe helyezzünk egyenlő arányban folyékony mézet és virágport. Zárjuk jól rá a fedelet majd egy héten keresztül naponta fordítsuk meg, hogy a virágpor feljöjjön, illetve a mézzel összekeveredjék.

Ezt a keveréket arcpakolásként és bőrradírként is alkalmazhatjuk. Ügyeljünk rá, hogy 20-30 percnél hosszabb ideig ne hagyjuk az arcunkon, mert a virágporban található pigmentek elszíneződést okoznak, melyek napokig az arcunkon maradhatnak.

Figyelem: allergiások a virágpor tartalmú élelmiszereket körültekintően használják!

Ajánljuk még:

Mitől gyógyhatású a méz?

Lépesméz, krémméz - Tényleg annyira egészséges a méz? 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 9.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

“Kiszagolják” a méhek a koronavírus-fertőzést

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád él mintegy 20 ezer méhésznél. Ez négyzetkilométerenként átlagosan 13 méhcsaládot jelent – ez a méhsűrűség európai viszonylatban igen magas.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!

Frissítő üdítőitalok gyógynövényekből

Teázni nyáron? Nem is tűnik olyan abszurd ötletnek, de vajon hogyan és mit fogyasszunk? Van élet a hűtőbe zsúfolt jegesteás és üdítőitalos palackokon túl, mégpedig sokkal pazarabb és izgalmasabb, mint feltételezzük.