Back to top

Mitől gyógyhatású a méz? (2.)

A méz összetevői többféleképpen hatnak, egy részük immunrendszerünket segíti, míg mások antimikrobiális hatásuknak köszönhetően elpusztítják a bennünket megtámadó kórokozókat.

Az előző részből (Mitől gyógyhatású a méz) megtudhattuk, hogy a mézben nedvesség hatására a nyálkahártyánkon fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik továbbá, hogy jelen vannak benne immunstimuláló fehérjék, mint például az apalmubin 1.

A mézben van egy másik fontos elem is, a kinurén-sav (KYNA), mely leginkább a gesztenyemézben található meg jelentős mennyiségben.

Állatkísérletekben számos pozitív hatását mutatták ki: antioxidativ és gátolja a gyulladáskeltő cítokineket.

A gesztenyeméz KYNA tartalma különösen magas, ezért ez a mézfajta a Vivamel, orvosi méz összetevője is, melyet sebkezeléseknél, műtéteknél használnak.

A kinurén-sav a triptofán metabolitja.

A mézben található másik jelentős antimikrobiális alkotóelem a defensin 1. Ez egy olyan peptid, mely a méz sebgyógyító hatásában játszik jelentős szerepet. Sokáig azt gondolták, hogy kizárólag a méhpempőben található, de a kutatók a mézben is kimutatták.

A következő gyógyhatású alkotóelem a mézben a Methylglyxoxal (MGO), természetes formában csak kevés mézfajtában fordul elő, de amelyben megtalálható, például az új-zélandi Manuka mézben, abból orvosi felhasználásra is készítenek fertőtlenítő krémeket (MediHoney).

Más mézekben az MGO melegítés hatására keletkezik.

A methylglyxoxal tartalmú mézeket azonban óvatosan kell fogyasztanunk, mivel a sejtekben hozzájárul az oxidativ stresszhez. Az MGO gátolja az inzulintermelődést, ezért a cukorbetegek inkább ne fogyasszák.

Összefoglalva, a méz gyógyhatását olyan benne lévő anyagoknak köszönheti, melyek egy része az emberi szervezet immunrendszerét stimulálják (apalbumin 1), mások a betegségkeltő mikrobák elpusztításához járulnak hozzá a nyálkahártyánkon, a sebes testfelületeken (MGO, GOX, enyhe savak, defensin 1) illetve csökkentik a gyulladásokat (KYNA).

Ajánljuk még: 

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Lépesméz, krémméz: tényleg annyira egészséges a méz?

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az osztatlan közös megszüntetése kapcsán egy régi-új fogalommal, a bekebelezéssel ismertet meg, és megtudhatjuk azt is, mi történik a fennálló haszonbérletekkel a kimérés után.

MMG - Direkt | agrárJOGos kérdések – az osztatlan közös megszüntetése| Dr. Cseh Tibor András, Magosz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.

Az élelmiszerek 9,4 százalékkal drágultak

Az ipari termelői árak októberben 18,5 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, az egy hónappal korábbihoz képest pedig 4,5 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal