Back to top

Mitől gyógyhatású a méz? (2.)

A méz összetevői többféleképpen hatnak, egy részük immunrendszerünket segíti, míg mások antimikrobiális hatásuknak köszönhetően elpusztítják a bennünket megtámadó kórokozókat.

Az előző részből (Mitől gyógyhatású a méz) megtudhattuk, hogy a mézben nedvesség hatására a nyálkahártyánkon fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik továbbá, hogy jelen vannak benne immunstimuláló fehérjék, mint például az apalmubin 1.

A mézben van egy másik fontos elem is, a kinurén-sav (KYNA), mely leginkább a gesztenyemézben található meg jelentős mennyiségben.

Állatkísérletekben számos pozitív hatását mutatták ki: antioxidativ és gátolja a gyulladáskeltő cítokineket.

A gesztenyeméz KYNA tartalma különösen magas, ezért ez a mézfajta a Vivamel, orvosi méz összetevője is, melyet sebkezeléseknél, műtéteknél használnak.

A kinurén-sav a triptofán metabolitja.

A mézben található másik jelentős antimikrobiális alkotóelem a defensin 1. Ez egy olyan peptid, mely a méz sebgyógyító hatásában játszik jelentős szerepet. Sokáig azt gondolták, hogy kizárólag a méhpempőben található, de a kutatók a mézben is kimutatták.

A következő gyógyhatású alkotóelem a mézben a Methylglyxoxal (MGO), természetes formában csak kevés mézfajtában fordul elő, de amelyben megtalálható, például az új-zélandi Manuka mézben, abból orvosi felhasználásra is készítenek fertőtlenítő krémeket (MediHoney).

Más mézekben az MGO melegítés hatására keletkezik.

A methylglyxoxal tartalmú mézeket azonban óvatosan kell fogyasztanunk, mivel a sejtekben hozzájárul az oxidativ stresszhez. Az MGO gátolja az inzulintermelődést, ezért a cukorbetegek inkább ne fogyasszák.

Összefoglalva, a méz gyógyhatását olyan benne lévő anyagoknak köszönheti, melyek egy része az emberi szervezet immunrendszerét stimulálják (apalbumin 1), mások a betegségkeltő mikrobák elpusztításához járulnak hozzá a nyálkahártyánkon, a sebes testfelületeken (MGO, GOX, enyhe savak, defensin 1) illetve csökkentik a gyulladásokat (KYNA).

Ajánljuk még: 

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Lépesméz, krémméz: tényleg annyira egészséges a méz?

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az osztatlan közös megszüntetése kapcsán egy régi-új fogalommal, a bekebelezéssel ismertet meg, és megtudhatjuk azt is, mi történik a fennálló haszonbérletekkel a kimérés után.

MMG - Direkt | agrárJOGos kérdések – az osztatlan közös megszüntetése| Dr. Cseh Tibor András, Magosz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs élet nélkülük

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleiket felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek – többségében rovarok – virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Újra "lecsap" a Brexit - Sofőrhiány miatt hetente több tonna élelmiszer megy veszendőbe

Angliában a Tesco tette közzé, hogy csaknem 50 tonna élelmiszer kerül a kukába hetente, miközben a szakértők a kamionsofőr hiányra hívják fel a brit kormány figyelmét.

Ne dobd ki, inkább add el olcsóbban - applikáció az élelmiszer-pazarlás ellen

Egy új applikáció lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a kiskereskedőktől alacsonyabb áron vásárolják meg a megmaradt termékeket. A Phenix vállalat alkalmazása Európa több országában már elérhető.

Varroa atka számlálás: monitoring (1. rész)

Az atkakezelés sikerének egyik fontos feltétele, hogy tisztába kerüljünk a termelő méhállományunk varroa fertőzöttségi szintjével és mérlegelhessük a kezelés szükségességét. A szaporítást (rajokat, műrajokat), amennyiben időben még fiasításmentesen kezeltük őket (pl. oxálsav-dihidrát oldattal), nem szükséges ellenőriznünk vagy az itt bemutatott kezelési módszereket alkalmaznunk velük.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Nehezen kibírható nyomás a vendéglátósokon – megfizethetetlen munkaerő és alapanyag

A turisták és a személyzet hiánya, a hatalmas bérigények, a magas alapanyagárak, valamint az elviteles ételek áfájának várható növekedése miatt az éttermek nagyon nehéz helyzetben kezdik meg a nyári szezont – mondta az InfoRádióban Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a budapesti vendéglátók még nagyobb bajban vannak a külföldi vendégek hiánya miatt.

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Csíphet, haraphat, karmolhat - Veszélyes társállatok?

Igaz, nem tekinthető kőbe vésett szabálynak, de nagyjából mégis igaz: minél régebb óta tenyésztünk valamilyen állatot, annál szelídebb lesz. Érdekes módon ez éppen a kutyára nem mindig igaz, hiszen kirándulásaink során a farkastól sokkal kevésbé kell tartanunk, mint az erdőben falkában kódorgó gazdátlan kutyáktól.

Mit jelent a méz oxálsav-tartalmára vonatkozó új rendelet?

2021. február 23-án az FDA (az USA Élelmiszer-biztonsági Hivatala) véglegesítette azt a rendeletet, amely kivételt állapít meg a mézben és a lépes mézben található oxálsav-maradványok toleranciakövetelményére. Sokak számára ez nem volt meglepetés, hiszen már több hónapja dolgoztak rajta és a nyilvánossággal (a szakmával) is nyílt párbeszédet folytattak.

Almáskert dobozba zárva

Az almáskertből egyenesen a közeli feldolgozóba érkeznek a gyümölcsök, ahol azonnal elkezdődik a préselés. Az almát nem hűtik, nem tárolják, a legideálisabb állapotában dolgozzák fel, ez az egyik titka a VitaBox natúr gyümölcslevek minőségének és sikerének.