Back to top

Mitől gyógyhatású a méz? (2.)

A méz összetevői többféleképpen hatnak, egy részük immunrendszerünket segíti, míg mások antimikrobiális hatásuknak köszönhetően elpusztítják a bennünket megtámadó kórokozókat.

Az előző részből (Mitől gyógyhatású a méz) megtudhattuk, hogy a mézben nedvesség hatására a nyálkahártyánkon fokozatosan hidrogén peroxid keletkezik továbbá, hogy jelen vannak benne immunstimuláló fehérjék, mint például az apalmubin 1.

A mézben van egy másik fontos elem is, a kinurén-sav (KYNA), mely leginkább a gesztenyemézben található meg jelentős mennyiségben.

Állatkísérletekben számos pozitív hatását mutatták ki: antioxidativ és gátolja a gyulladáskeltő cítokineket.

A gesztenyeméz KYNA tartalma különösen magas, ezért ez a mézfajta a Vivamel, orvosi méz összetevője is, melyet sebkezeléseknél, műtéteknél használnak.

A kinurén-sav a triptofán metabolitja.

A mézben található másik jelentős antimikrobiális alkotóelem a defensin 1. Ez egy olyan peptid, mely a méz sebgyógyító hatásában játszik jelentős szerepet. Sokáig azt gondolták, hogy kizárólag a méhpempőben található, de a kutatók a mézben is kimutatták.

A következő gyógyhatású alkotóelem a mézben a Methylglyxoxal (MGO), természetes formában csak kevés mézfajtában fordul elő, de amelyben megtalálható, például az új-zélandi Manuka mézben, abból orvosi felhasználásra is készítenek fertőtlenítő krémeket (MediHoney).

Más mézekben az MGO melegítés hatására keletkezik.

A methylglyxoxal tartalmú mézeket azonban óvatosan kell fogyasztanunk, mivel a sejtekben hozzájárul az oxidativ stresszhez. Az MGO gátolja az inzulintermelődést, ezért a cukorbetegek inkább ne fogyasszák.

Összefoglalva, a méz gyógyhatását olyan benne lévő anyagoknak köszönheti, melyek egy része az emberi szervezet immunrendszerét stimulálják (apalbumin 1), mások a betegségkeltő mikrobák elpusztításához járulnak hozzá a nyálkahártyánkon, a sebes testfelületeken (MGO, GOX, enyhe savak, defensin 1) illetve csökkentik a gyulladásokat (KYNA).

Ajánljuk még: 

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Lépesméz, krémméz: tényleg annyira egészséges a méz?

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára az osztatlan közös megszüntetése kapcsán egy régi-új fogalommal, a bekebelezéssel ismertet meg, és megtudhatjuk azt is, mi történik a fennálló haszonbérletekkel a kimérés után.

MMG - Direkt | agrárJOGos kérdések – az osztatlan közös megszüntetése| Dr. Cseh Tibor András, Magosz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.