Back to top

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

A konferencián Nagy István agrárminiszter kihangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetésben mintegy 951 milliárd forint fordítható a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra.

Ez az összeg 40 milliárd forinttal több, mint ami az idei évben rendelkezésre állt.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy hosszú távon csak fejlesztésekkel és a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet sikereket elérni az agráriumban, ezt szolgálja a Kormány vidékfejlesztési uniós forrásokat 80 százalékkal kiegészítő költségvetési hozzájárulása is.

Ennek köszönhetően az Agrárminisztérium idén elindította a Megújuló agrárium, megújuló vidék programját, amelyben a tavaly év végén kiírt állattartó telepek és kertészeti üzemek fejlesztését célzó felhívásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt ezen támogatások keretösszegét összesen 280 milliárd forinttal emelte a tárca.

Emellett ezekben a hetekben 600 milliárd forint értékben írt ki további beruházási pályázatokat az Agrárminisztérium. Nagy István kiemelte, ezeket a támogatásokat úgy alakította ki a tárca, hogy azok segítsék a XXI. századi technológia széles körű alkalmazását minden termelő számára.

A miniszter azt is elmondta, a tárca alapvető célja, hogy a gazdák kiszámítható módon megkapják az őket illető agrártámogatásokat 2023–2027. között. Brüsszelben az Európai Parlamenttel ellentétben arra törekszenek, hogy egyensúlyt teremtsen a versenyképesség és a klímavédelmi célok között.

Csáki Béla, a Budapest Bank Zrt. üzleti vezérigazgató helyettese kitért a lokális, rövidebb ellátási láncok jelentőségére, amelyeknek a szerepe a pandémia idején hatványozottan felértékelődött.

Megemlítette, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar bebizonyította, a legnehezebb helyzetben is képes volt ellátni a fogyasztói igényeket, ami jól mutatja, hogy az agrárvállalkozások stabil szereplői a hazai gazdaságnak.  

Az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül a hazai agrárium, elterjedtté váltak a legmodernebb technológiák, ami elősegítette, hogy a termelés felzárkózzon Európa élvonalához. Azonban ahhoz, hogy a termelők a nemzetközi piacon is erősíteni tudják a pozíciókat, folytatni kell az elmúlt évek modernizációs beruházásait és tovább kell javítani versenyképességüket. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi háttér, legyen szó támogatásokról vagy kedvező finanszírozási konstrukciókról – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A következő időszakban is számos jelentős forrás nyílik az agrárium számára, amelynek célja a termelési eszközök és módszerek modernizálása, illetve a legkorszerűbb technológiák bevezetése.

Hozzátette, a Budapest Bank nagy figyelmet fordít a kis- és közepes agrárvállalkozások finanszírozására, ugyanis vállalati hitelportfóliójának több mint negyedét a szektorban működő vállalkozások adják

– az élelmiszeriparban és a kertészetben is 180 százalékos állománybővülést értek el.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a konferencián részletesen ismertette az aktuális pályázati felhívásokat. A Vidékfejlesztési Program hét éves ciklusa, amely 2020. december 31-ével véget ért, összesen 1411 milliárd forintnyi támogatási forráskeretet képviselt.

Ezt történelmi léptékűnek nevezte, ugyanis egyetlen tagállamban sem volt ekkora a nemzeti társfinanszírozás mértéke.

A hozzárendelésnek köszönhetően összességében a Vidékfejlesztési Program 2014-től kezdődő ciklusában közel 2300 milliárd forint volt a meghirdetett keretösszeg, ami 90 pályázati felhíváshoz biztosított forrást. Ebből 61 pályázati forrás már lezárult, viszont továbbra is rendelkezésre áll 21 db nyitott pályázati felhívás, amihez közel 451 milliárd forint forráskeret tartozik.

2020 őszén megjelent pályázati felhívásoknak a legnagyobb része az állattartó telepek fejlesztésének támogatása volt. 50 milliárd forintos kerettel lett meghirdetve, amit mostanra a tárca 260 milliárd forinttal megemelt.

Ebből már 540 támogatási kérelem esetében megszülettek a döntések. Ezt a pályázati felhívást újranyitották, így hamarosan ismét igényelhető lesz.

Jelentős pályázati lehetőségnek számított a kertészeti üzemek korszerűsítése, ennek a támogatásnak a keretösszege 30 milliárd forintról 68 milliárd forintra lett megemelve.

Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése című pályázat kerete 3 milliárd forintról, 13 milliárd forintra nőtt, amelyből 49 kérelem kapcsán 3,6 milliárd forint már lekötésre került. Mezőgazdasági kisüzemek támogatásának esetében 25 milliárd forintról 32,5 milliárd forintra nőtt a keret, amelyből 1298 db kérelem kapcsán 7 milliárd forintot már lekötöttek.

A Vidékfejlesztési program 2021-es pályázatai

- Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása:

15 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.08.23.

- Állattartó telepek megújításának támogatása:

30 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.07.22.

  • Baromfi- és sertéstartó telepek esetében 100 millió forint
  • Szarvasmarhatartó telepek esetében 50 millió forint
  • Juh- és kecske-, valamint egyéb állattartó telepek esetében 20 millió forint

- Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása:

50 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.08.02.–2021.09.27.

- Külterületi helyi közutak fejlesztése:

50 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.06.30.–2022.11.30.

- Kertészet – gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása:

20 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.09.13.–2021.12.07.

- Kertészeti üzemek megújításának támogatása:

50 milliárd, Benyújtási határidő: 2021.07.07.–2021.09.28.

- Élelmiszeripari üzemek fejlesztése:

50 milliárd, Felhívás tervezett megjelenése: 2021 június.

- Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése:

200 milliárd, Felhívás tervezett megjelenése: 2021 június.

- Mezőgazdasági kisüzemek támogatása:

32,5 milliárd, Benyújtási határidő III. szakasz: 2021.07.17.

- Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása:

100 milliárd, Benyújtási határidő I. szakasz: 2021.07.26.–2021.08.09.

Ez a felhívás a Vidékfejlesztési Program új támogatásaként jelenik meg a magyar agráriumban, a precíziós gazdálkodás fejlesztésének érdekében.

Célja az új szántóföldi és kertészeti technológiák és precíziós termesztési módok elterjesztésének támogatása, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételének ösztönzése.

A támogatás során kedvezményezetteknek tekinthetők a mezőgazdasági termelők kollektív beruházásai.

A támogatás intenzitása közép-magyarországi régiók esetében 40 százalék, a többi régióban 50 százalék, továbbá a fiatal gazda és a kollektív projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A pályázat kritériumai és egyéb kötelezettségvállalások

  • maximum 2 db traktor, legfeljebb 1 db szemestermény-betakarításra alkalmas kombájn, 1 drón, 1, táblagép, 1 laptop vagy asztali számítógép szerezhető be;
  • a digitális átálláshoz szükséges szolgáltatások igénybevételére eső igényelt támogatási összegnek el kell érnie a projekt összes elszámolható költségének 7 százalékát;
  • létszámtartási kötelezettséget írnak elő a fenntartási idő alatt;
  • a fenntartási kötelezettség 5 év: gépre, eszközre, szolgáltatásra;
  • valamint üzemi digitalizációs tervet kell benyújtani, amely az üzleti terv részét kell képezze.

A Budapest Bank Budapest Business Live online konferenciája egy panelbeszélgetéssel zárult, melynek résztvevői Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője, Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója, valamint Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport résztulajdonos-ügyvezetője voltak. A beszélgetés fő témája az agrárdigitalizáció volt, és egyebek mellett a precíziós gazdálkodás praktikus, gyakorlati lehetőségeit elemezték a szakemberek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Egy derűs ember borús napjai

Stand-upos humoristát világjárvány felszálló ágának idején megkeresni – az álmoskönyv szerint nem túl ígéretes vállalkozás. Próbálkozni persze lehet. Hadházi László végül is nyakas alföldi legény, látott már életében egyet s mást.

Gazdaközpontú támogatásra van szükség - Új források, új kompromisszumok

Pályázati és uniós források állnak jelenleg a hazai agrárium figyelmének fókuszában, amelyet jelentős mértékben megváltoztat a hazai társfinanszírozás mértékének növelése. A tárca szerint azonban a támogatási rendszer kialakításánál jobban figyelembe kellene venni a gazdák érdekeit.

Háborús hősökből tollas hajléktalanok

A házigalamb vagy parlagi galamb városi jelenléte úgyszólván általános aláfestése a városképnek. Galamb a tereken, galamb a házakon, parkokban, metróaluljáróban, sőt még villamoson is… A róluk alkotott társadalmi vélemény ambivalens: „tollas patkány”, „madarak hobója” és miegymás, a másik oldal szerint színesítik a települések faunáját, szeretik etetni őket, köztéri közkedvencként tartják számon.

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Mind az öt agrárszakképző centrummal megállapodást kötött a MATE

A közép- és felsőfokú agrárképzés javítása érdekében szakmai partnerségre lépett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az öt agrárszakképzési centrum. Az együttműködés értelmében a felek közösen vállalják a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlásának biztosítását.

Tovább várjuk az országos esőt

Egy lassan vonuló hidegfront érkezik pénteken, így mérséklődik a forróság, de az oly várt országos, jelentős csapadékot ez a változás sem hozza meg. Bár a következő napokban kialakulnak majd (akár heves) záporok, zivatarok, de az ország egész területe nagy valószínűséggel nem ázik meg.

A német agrárminiszter kritizálta Timmermanst a KAP-trilógus előtt

A német agrárminiszter, Julia Klöckner kemény támadást intézett Frans Timmermans klímafelelős bizottsági alelnök ellen a június 24-25-ei Közös Agrárpolitika reformját tárgyaló háromoldalú megbeszélés (trilógus) előtt.