Back to top

Rekordot dönthet a holland hagymakivitel

Soha nem volt még ilyen népszerű termék a hagyma, eddig nem tapasztalt mértékben nő a piaca. Bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban a holland hagymaexport várhatóan mennyiségi rekordot dönt, közölte a Holland Hagymaszövetség.

Ebben az idényben az első alkalommal sikerült túlszárnyalni az eddig elérhetetlennek tűnő 40 ezer tonnás heti kiszállítást, sőt megközelítették az 50 ezer tonnát.

Alig tíz éve, ennek a mennyiségnek a felét is ritkán teljesítették, ez is bizonyítja milyen alkalmazkodó képes a holland hagymalogisztika, áll a szervezet közleményében.

A pandémia alatt a fogyasztók a szokásosnál jóval többször főztek otthon, és az egészsége táplálkozás is nagyobb hangsúlyt kapott.

Nőtt az ízletes, friss alapanyagok népszerűsége, és ebbe a csoportba a hagyma is beletartozik.

Sőt a fiatalok és kevésbé fiatalok körében is bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé a nemzetközi adatok alapján.

A 2019-20-as szezonban Szenegál volt a legnagyobb felvevőpiaca a Hollandiából származó hagymának. Az követte Elefántcsontpart, az Egyesült Királyság, Mauritánia, Guinea, Malajzia, Fülöp-szigetek, Mali, Belgium, Gambia, Németország. A következő tíz vásárló pedig Banglades, Izrael, a Dominikai Köztársaság, Indonézia, Sierra Leone, Spanyolország, Srí Lanka, Írország és Franciaország.

A top 20-ból látható, hogy Afrika és a Távol-Kelet különösen fontos partnere Hollandiának a hagymakereskedelem szempontjából.

A legújabb adatok szerint Banglades a korábbinál is több hagymát vásárolt, az importja elérte a 24 millió kilogrammot és ezzel ugrott a 12. helyre. De a Fülöp-szigeteki hagymapiac is bővül, és Izrael szintén növelte a vásárlást, India, és Pakisztán viszont kiesett az első 20-ból.

Hollandia Elefántcsontpartra irányuló exportja 20 százalékkal nőtt, és ezzel várhatóan az első helyre ugrik, megelőzve Szenegált.

A folyamatosan növekvő afrikai népességnek egyre több megbízható, egészséges, megfizethető élelmiszerre van szüksége, ezt tükrözi a hagyma növekvő kereslete is. 

Hollandia gyorsan képes alkalmazkodni a megnövekedett helyi igényekhez.

Fotó: Rimóczi Irén

Annak ellenére a világ hagymatermésének a 92 százalékát helyi piacra szánják és fogyasztják el, a fennmaradó 8 százalék kielégítése nélkülözhetetlen hiányok, elkerüléséhez, enyhítéséhez. A hagymapiac 20 százalékát magáénak tudható Hollandia ebben fontos szerepet játszik évtizedek óta.

Az önellátás biztonsága Európában is mind nagyobb hangsúlyt kap.

A brexit ellenére Nagy-Britannia továbbra is sok hagymát vásárol, több mint 100 millió kilogrammot. Ez megdöbbentően nagy mennyiség, de szükség van rá, mivel a britek nem önellátóak hagymából, és mindig friss árut akarnak a polcokra. Ugyanez figyelhető meg Írországban, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában, de Svédországban is. Szinte az összes skandináv ország hagymavásárlása lendületesen növekszik.

A Karib-térség országai ugyancsak szeretik a holland hagymát,

A panamai export viszont leállt és Costa Rica sem fogadja a holland hagymát. De új vásárlók is lettek, például Japán, Azerbajdzsán, Kanada, Tunézia és Észak-Macedónia. Ausztrália megnégyszerezte a holland hagyma behozatalát, és az még is sem óriási mennyiség, a hollandok tartják magukat a régi kereskedő mondáshoz, amely valahogy így szól: Aki elutasítja a kicsit, az a nagyot sem szolgálja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Szivarokat talált a NAV ruhák helyett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy utas poggyászaiban 1400 szivart találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.