0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rekordot dönthet a holland hagymakivitel

Soha nem volt még ilyen népszerű termék a hagyma, eddig nem tapasztalt mértékben nő a piaca. Bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban a holland hagymaexport várhatóan mennyiségi rekordot dönt, közölte a Holland Hagymaszövetség.

Ebben az idényben az első alkalommal sikerült túlszárnyalni az eddig elérhetetlennek tűnő 40 ezer tonnás heti kiszállítást, sőt megközelítették az 50 ezer tonnát.

Alig tíz éve, ennek a mennyiségnek a felét is ritkán teljesítették, ez is bizonyítja milyen alkalmazkodó képes a holland hagymalogisztika, áll a szervezet közleményében.

A pandémia alatt a fogyasztók a szokásosnál jóval többször főztek otthon, és az egészsége táplálkozás is nagyobb hangsúlyt kapott.

Nőtt az ízletes, friss alapanyagok népszerűsége, és ebbe a csoportba a hagyma is beletartozik.

Sőt a fiatalok és kevésbé fiatalok körében is bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé a nemzetközi adatok alapján.

A 2019-20-as szezonban Szenegál volt a legnagyobb felvevőpiaca a Hollandiából származó hagymának. Az követte Elefántcsontpart, az Egyesült Királyság, Mauritánia, Guinea, Malajzia, Fülöp-szigetek, Mali, Belgium, Gambia, Németország. A következő tíz vásárló pedig Banglades, Izrael, a Dominikai Köztársaság, Indonézia, Sierra Leone, Spanyolország, Srí Lanka, Írország és Franciaország.

A top 20-ból látható, hogy Afrika és a Távol-Kelet különösen fontos partnere Hollandiának a hagymakereskedelem szempontjából.

A legújabb adatok szerint Banglades a korábbinál is több hagymát vásárolt, az importja elérte a 24 millió kilogrammot és ezzel ugrott a 12. helyre. De a Fülöp-szigeteki hagymapiac is bővül, és Izrael szintén növelte a vásárlást, India, és Pakisztán viszont kiesett az első 20-ból.

Hollandia Elefántcsontpartra irányuló exportja 20 százalékkal nőtt, és ezzel várhatóan az első helyre ugrik, megelőzve Szenegált.

A folyamatosan növekvő afrikai népességnek egyre több megbízható, egészséges, megfizethető élelmiszerre van szüksége, ezt tükrözi a hagyma növekvő kereslete is. 

Hollandia gyorsan képes alkalmazkodni a megnövekedett helyi igényekhez.

Annak ellenére a világ hagymatermésének a 92 százalékát helyi piacra szánják és fogyasztják el, a fennmaradó 8 százalék kielégítése nélkülözhetetlen hiányok, elkerüléséhez, enyhítéséhez. A hagymapiac 20 százalékát magáénak tudható Hollandia ebben fontos szerepet játszik évtizedek óta.

Az önellátás biztonsága Európában is mind nagyobb hangsúlyt kap.

A brexit ellenére Nagy-Britannia továbbra is sok hagymát vásárol, több mint 100 millió kilogrammot. Ez megdöbbentően nagy mennyiség, de szükség van rá, mivel a britek nem önellátóak hagymából, és mindig friss árut akarnak a polcokra. Ugyanez figyelhető meg Írországban, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában, de Svédországban is. Szinte az összes skandináv ország hagymavásárlása lendületesen növekszik.

A Karib-térség országai ugyancsak szeretik a holland hagymát,

A panamai export viszont leállt és Costa Rica sem fogadja a holland hagymát. De új vásárlók is lettek, például Japán, Azerbajdzsán, Kanada, Tunézia és Észak-Macedónia. Ausztrália megnégyszerezte a holland hagyma behozatalát, és az még is sem óriási mennyiség, a hollandok tartják magukat a régi kereskedő mondáshoz, amely valahogy így szól: Aki elutasítja a kicsit, az a nagyot sem szolgálja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu