Back to top

Rekordot dönthet a holland hagymakivitel

Soha nem volt még ilyen népszerű termék a hagyma, eddig nem tapasztalt mértékben nő a piaca. Bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban a holland hagymaexport várhatóan mennyiségi rekordot dönt, közölte a Holland Hagymaszövetség.

Ebben az idényben az első alkalommal sikerült túlszárnyalni az eddig elérhetetlennek tűnő 40 ezer tonnás heti kiszállítást, sőt megközelítették az 50 ezer tonnát.

Alig tíz éve, ennek a mennyiségnek a felét is ritkán teljesítették, ez is bizonyítja milyen alkalmazkodó képes a holland hagymalogisztika, áll a szervezet közleményében.

A pandémia alatt a fogyasztók a szokásosnál jóval többször főztek otthon, és az egészsége táplálkozás is nagyobb hangsúlyt kapott.

Nőtt az ízletes, friss alapanyagok népszerűsége, és ebbe a csoportba a hagyma is beletartozik.

Sőt a fiatalok és kevésbé fiatalok körében is bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé a nemzetközi adatok alapján.

A 2019-20-as szezonban Szenegál volt a legnagyobb felvevőpiaca a Hollandiából származó hagymának. Az követte Elefántcsontpart, az Egyesült Királyság, Mauritánia, Guinea, Malajzia, Fülöp-szigetek, Mali, Belgium, Gambia, Németország. A következő tíz vásárló pedig Banglades, Izrael, a Dominikai Köztársaság, Indonézia, Sierra Leone, Spanyolország, Srí Lanka, Írország és Franciaország.

A top 20-ból látható, hogy Afrika és a Távol-Kelet különösen fontos partnere Hollandiának a hagymakereskedelem szempontjából.

A legújabb adatok szerint Banglades a korábbinál is több hagymát vásárolt, az importja elérte a 24 millió kilogrammot és ezzel ugrott a 12. helyre. De a Fülöp-szigeteki hagymapiac is bővül, és Izrael szintén növelte a vásárlást, India, és Pakisztán viszont kiesett az első 20-ból.

Hollandia Elefántcsontpartra irányuló exportja 20 százalékkal nőtt, és ezzel várhatóan az első helyre ugrik, megelőzve Szenegált.

A folyamatosan növekvő afrikai népességnek egyre több megbízható, egészséges, megfizethető élelmiszerre van szüksége, ezt tükrözi a hagyma növekvő kereslete is. 

Hollandia gyorsan képes alkalmazkodni a megnövekedett helyi igényekhez.

Fotó: Rimóczi Irén

Annak ellenére a világ hagymatermésének a 92 százalékát helyi piacra szánják és fogyasztják el, a fennmaradó 8 százalék kielégítése nélkülözhetetlen hiányok, elkerüléséhez, enyhítéséhez. A hagymapiac 20 százalékát magáénak tudható Hollandia ebben fontos szerepet játszik évtizedek óta.

Az önellátás biztonsága Európában is mind nagyobb hangsúlyt kap.

A brexit ellenére Nagy-Britannia továbbra is sok hagymát vásárol, több mint 100 millió kilogrammot. Ez megdöbbentően nagy mennyiség, de szükség van rá, mivel a britek nem önellátóak hagymából, és mindig friss árut akarnak a polcokra. Ugyanez figyelhető meg Írországban, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában, de Svédországban is. Szinte az összes skandináv ország hagymavásárlása lendületesen növekszik.

A Karib-térség országai ugyancsak szeretik a holland hagymát,

A panamai export viszont leállt és Costa Rica sem fogadja a holland hagymát. De új vásárlók is lettek, például Japán, Azerbajdzsán, Kanada, Tunézia és Észak-Macedónia. Ausztrália megnégyszerezte a holland hagyma behozatalát, és az még is sem óriási mennyiség, a hollandok tartják magukat a régi kereskedő mondáshoz, amely valahogy így szól: Aki elutasítja a kicsit, az a nagyot sem szolgálja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.