Back to top

Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús

Átadta kétmilliárd forintos beruházását a Pápai Hús Kft. Az egyik legrégebbi hazai húsipari cég huszonhat féle új gépet helyezett üzembe, amely jelentősen meggyorsítja a gyártást és 40 százalékkal több sonka, illetve füstölt áru, valamint 30 százalékkal több bacon előállítását teszi lehetővé.

A technológiafejlesztési program 2019 végén indult,

amely során főként a sonka, a bacon és a hagyományos töltött termékek előállításához szükséges feldolgozó és csomagoló berendezéseket telepítettek a pápai gyárba. A fejlesztésnek különösen a prémium minőségű és kiszerelésű termékek előállításában van fontos szerepe.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével valósult meg, aminek keretében

747 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat. A beruházás ezen felül a Magyar Fejlesztési Banktól felvett 769 millió forintos kedvezményes hitelből és 508 millió forintos önerőből valósult meg.

Pápán és környékén generációról generációra hagyományozódott az az élelmiszergyártási szaktudás.

A vállalat több mint száz éves fennállása alatt akkor tudott a legsikeresebb lenni, amikor erre a szaktudásra építve képes volt megelőzni a piacot a termékfejlesztésben és a legkorszerűbb technológiát alkalmazta – mondta a beruházás átadásán Szappanos Péter ügyvezető, aki szerint

a 2016-os tulajdonosváltással ismét fejlődési pályára állt a cég.

A most lezárult fejlesztés fontos állomás ebben, és lehetővé teszi, hogy minőségi termékekkel használják ki a piaci lehetőségeket.

Tradíció a nyitottság és a változás
Szappanos Péter ügyvezető
Az élelmiszeripar és azon belül a húsipar világszerte jelentős átalakuláson megy keresztül.

 

A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, gyors technológiai és termékfejlesztésekre van szükség. A Pápai Hús ismét a hazai és külföldi élelmiszeripar leginnovatívabb szereplői közé akar kerülni, ahogyan azt száz évvel ezelőtt tette.

„Meg akarjuk őrizni a tradícióinkat, amelyekhez hozzátartozik az újra való nyitottság, a fogyasztói igények elébe menő termékfejlesztés”

– mondta a cégvezető.

Az 1913-ban alapított pápai üzemben sertésvágás és -darabolás folyik, előhűtött és fagyasztott húst, füstölt és hőkezelt húskészítményeket, sonkát és szalonnát készítenek.

Sertéshús termékeikhez kizárólag hazai alapanyagot használnak, amelynek egy részét maguk nevelik saját állattartó telepeiken

– mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Dobos Kata marketingvezető.

A nagy hazai húsipari vállalatok közül

elsőként kezdett a cég vegán, húspótló termékeket gyártani 2020-ban.

A több mint 700 fős foglalkoztatotti létszám jelentősen emelkedett 2017 óta. A Pápai beszállító partnerei révén további 1800-2000 környékbelinek nyújt megélhetést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.