Back to top

Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús

Átadta kétmilliárd forintos beruházását a Pápai Hús Kft. Az egyik legrégebbi hazai húsipari cég huszonhat féle új gépet helyezett üzembe, amely jelentősen meggyorsítja a gyártást és 40 százalékkal több sonka, illetve füstölt áru, valamint 30 százalékkal több bacon előállítását teszi lehetővé.

A technológiafejlesztési program 2019 végén indult,

amely során főként a sonka, a bacon és a hagyományos töltött termékek előállításához szükséges feldolgozó és csomagoló berendezéseket telepítettek a pápai gyárba. A fejlesztésnek különösen a prémium minőségű és kiszerelésű termékek előállításában van fontos szerepe.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével valósult meg, aminek keretében

747 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat. A beruházás ezen felül a Magyar Fejlesztési Banktól felvett 769 millió forintos kedvezményes hitelből és 508 millió forintos önerőből valósult meg.

Pápán és környékén generációról generációra hagyományozódott az az élelmiszergyártási szaktudás.

A vállalat több mint száz éves fennállása alatt akkor tudott a legsikeresebb lenni, amikor erre a szaktudásra építve képes volt megelőzni a piacot a termékfejlesztésben és a legkorszerűbb technológiát alkalmazta – mondta a beruházás átadásán Szappanos Péter ügyvezető, aki szerint

a 2016-os tulajdonosváltással ismét fejlődési pályára állt a cég.

A most lezárult fejlesztés fontos állomás ebben, és lehetővé teszi, hogy minőségi termékekkel használják ki a piaci lehetőségeket.

Tradíció a nyitottság és a változás
Szappanos Péter ügyvezető
Az élelmiszeripar és azon belül a húsipar világszerte jelentős átalakuláson megy keresztül.

 

A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, gyors technológiai és termékfejlesztésekre van szükség. A Pápai Hús ismét a hazai és külföldi élelmiszeripar leginnovatívabb szereplői közé akar kerülni, ahogyan azt száz évvel ezelőtt tette.

„Meg akarjuk őrizni a tradícióinkat, amelyekhez hozzátartozik az újra való nyitottság, a fogyasztói igények elébe menő termékfejlesztés”

– mondta a cégvezető.

Az 1913-ban alapított pápai üzemben sertésvágás és -darabolás folyik, előhűtött és fagyasztott húst, füstölt és hőkezelt húskészítményeket, sonkát és szalonnát készítenek.

Sertéshús termékeikhez kizárólag hazai alapanyagot használnak, amelynek egy részét maguk nevelik saját állattartó telepeiken

– mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Dobos Kata marketingvezető.

A nagy hazai húsipari vállalatok közül

elsőként kezdett a cég vegán, húspótló termékeket gyártani 2020-ban.

A több mint 700 fős foglalkoztatotti létszám jelentősen emelkedett 2017 óta. A Pápai beszállító partnerei révén további 1800-2000 környékbelinek nyújt megélhetést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.