Az állati eredetű élelmiszerek kiemelt figyelmet igényelnek az élelmiszerláncban eltöltött életútjuk során. Előállításuk, forgalmazásuk, érintkezésük más termékekkel, feldolgozásuk készételekké higiéniai, élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, ezért indokolt a fokozott hatósági jelenlét ezen a területen. Korábban a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény és – ital kivételével – a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához – írja a Nébih.
Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek.
A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére és a FELIR azonosító kötelezettség továbbra is megmaradt.
Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.
A valamennyi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő részére kötelező elektronikus FELIR-regisztráció és a jegyzőnél megtett bejelentés tehát mostantól a következőképpen egészítik ki egymást.
• Az élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni kereskedelmi tevékenység indítási szándékát a területileg illetékes jegyzőnek.
• Ha ezzel egyidejűleg az élelmiszer-vállalkozó elektronikusan regisztrálja a tevékenységet és a tevékenység végzésének helyét a FELIR-ben*, egy lépésben megvalósul a közhiteles élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági nyilvántartásba vétel és a FELIR azonosító megképzése, és ezzel máris indítható a bejelentett vállalkozás.
• Ha az élelmiszer-vállalkozó nem az elektronikus ügyintézés mellett dönt, akkor keresse fel az illetékes járási hivatalt, ahol a FELIR- és tevékenység regisztrációt egyszerre el tudja intézni.
Az élelmiszer-biztonság szemlélete a külön engedélyes eljárás eltörlésének ellenére sem változott. Továbbra is kiemelt felügyeleti szempont a kockázati kategóriák megkülönböztetése, hiszen ez befolyásolja a hatósági ellenőrzéseket.
Hivatkozott jogszabályok: *Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 23. §, 38. §, 38/A. § **Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 20. §-a alapján 2021. július 1-én hatályát veszti az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet |