Back to top

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Az Europol és az Interpol által koordinált, 2020. decemberétől 2021. júniusának végéig tartó művelet 72 országban zajlott, amelynek során az igazolatlan alkoholtartalmú italokra, a mézre, a lóhúsra, a gabonafélékre és a gabonakészítményekre összpontosítottak.

Spanyolországban a napokban zárták le az akciót és összegezték az ezzel kapcsolatos eredményeket, miszerint

2300 ellenőrzést és vizsgálatot végeztek az elosztóközpontokban, üzletekben, raktárakban, ipari csarnokokban, járműveken, konténerekben, kikötőkben és repülőtereken. Több mint 1600 közigazgatási szabálysértést és 16 bűncselekményt találtak és 120 személyt tartóztattak le vagy indítottak vizsgálatot

közegészségügy elleni bűncselekmények, okirat-hamisítás és csalás miatt. Több mint 600 tonna növényi terméket és 116 000 liter alkoholtartalmú italt foglaltak le.

A rendőrségi ellenőrzések kiterjedtek az élelmiszer-hamisításra, az élelmiszerek hamis címkézésére, az illegális forgalmazásra és a gazdasági bűncselekményekre. A bűncselekmények elkövetése során a dokumentáció meghamisításától kezdve a bejelentett minőségnek nem megfelelő hamisított alkohol behozataláig, valamint a csomagoláson lévő pecsétek és bélyegzők meghamisításáig sokféle elkövetési módot találtak.

A La Riojában és két másik spanyol régióban végrehajtott akciók során 300 000 palack hamisított bort, 47 600 liter whiskyt és 9500 liter egyéb, a gyártáshoz használt alkoholt foglaltak le. A művelet során a bűnözői csoportok 14 tagját tartóztatták le.

A spanyol polgárőrség a portugál rendőrséggel együttműködve és az Europol támogatásával felszámolta az emberi fogyasztásra alkalmatlan „tengeri herkentyűkkel” kereskedők nagy nemzetközi hálózatát. Nyolc embert vettek őrizetbe, és 7 kereskedelmi vállalat ellen indítottak vizsgálatot. Tizenkét hajót és 25 egyéb járművet is lefoglaltak.

A hamisított élelmiszerek kereskedelmével kapcsolatos csalások értékét több millió euróra becsülik.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nébih ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Nem a fogyasztókkal akarják megfizettetni veszteségeiket a tojástermelők

Nem tekinthető normálisnak a tojáson alkalmazott 50-55 százalékos árrés. A május óta veszteséges termelők többet fognak kérni, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztói árnak is növekednie kell – mondta Szép Imre, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke a mai sajtótájékoztatón, amelyet a szaktárca és az Agrármarketing Centrum szervezett a tojás világnapja alkalmából.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

A CBA és a SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat

A védjegyhasználó gyártócégek szavazatai alapján holtversenyben a CBA és az SPAR Magyarország nyerte a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat, amelyet a szakma legnagyobb rendezvényén, a tapolcai Business Days-en adott át Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára.