Back to top

Indul a terménybemutató szezon a kertbarát köröknél

Augusztus végétől egyre több kertbarát kör tart látványos terménybemutatókat, melyeken az odalátogatók megtekinthetik: milyen sokféle zöldség-gyümölcs és ezekből mennyi féle termék állítható elő egy családellátó kiskertben is.

Részletes fotógalériánkat itt tekintheti meg.

Sajnos az utóbbi évtizedekben sokat változott - és nem jó irányba- a kiskertekben történő családellátó kertészkedés helyzete. Bár vannak jó programok és helyenként bizakodásra okot adó kezdeményezések, ha megnézzük a legtöbb családi ház kertjét most és 30 évvel ezelőtt, akkor a helyzet sok helyen elkeserítő.

Jobb esetben díszkert váltotta fel a haszonkertet, rosszabb esetben az enyészet.

Az országszerte működő kertbarát körök a maguk szerény anyagi lehetőségeivel, de annál nagyobb lelkesedéssel próbálnak ezen változtatni.

Terménybemutató Somosi Kertbarát Körnél

Augusztus 20-a alkalmából az ország kertbarát köreinél megkezdődtek a terménybemutatók, helyenként más-más időpontban szeptember végéig találkozhatunk ilyen programokkal országszerte.

Múlt héten Somoskőújfaluban a Somosi Kertbarát Kör terménybemutatóját látogattuk meg.

Tamás Péterné Rita és Goldperger András kalauzolt végig bennünket az idén is nagyon látványosra sikerült terménybemutatón, melyet a Hazatérés emlékházában rendeztek meg. A terménybemutató annyiban rendhagyó volt, hogy a kertbarát kör tagjai cserepes dísznövényeket, köztük kaktuszokat, emellett pedig fűszernövényeket, és cserepesen nevelt zöldségeket, például paradicsomokat is bemutattak. Az ízlésesen elrendezett termények és a belőlük készült lekvárok, herbateák és más termékek jól mutatják, milyen változatos dolgokat lehet termelni és azokból alkotni kis méretű házi kertekben is.

A paradicsomok sokféleségét is megtapasztalhatták a látogatók, hisz voltak itt egyfalatnyi koktélparadicsomok sokféle színben, de olyan óriás termésű változatok is, melyek-egy-egy bogyója napokig elég lehet egy családnak…

Egy méretes kolbásztök is szerepelt a kiállításon, e zöldségnövény érdekessége, hogy ha egy darabot levágunk a terméséből, a tövön hagyott termésrész tovább fejlődik, így mindig frissen, az elkészítés előtt elegendő a termésből csak az éppen szükséges mennyiséget levágni...

Kicsi, de lelkes csapat

Fotó: Nagy Z. Róbert
A Somoskőújfaluban működő Somosi Kertbarát Körnek 22 tagja van. Ez a közösség igen aktív tagja a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének. Sok évvel ezelőtt kezdték el a környezettudatos életmódot, a gazdálkodást, az önellátást, vagyis a falusi életet népszerűsíteni e magyar-szlovák határ mentén fekvő Nógrád megyei településen, s az ehhez szükséges ismereteket adják át egymásnak, valamint az érdeklődőknek. Mivel igencsak elszaporodtak az elhanyagolt gyümölcsfás, gondozatlan gyeppel rendelkező, a régi veteményes helyén tarackkal fölvert kertek a falvakban is (jobb esetben csak díszkert váltotta fel a régen jobb időket megélt családellátó kerteket) – ezen szeretnének szemléletformálással és példamutatással változtatni e kertbarát kör tagjai. E szemléletformálásnak egyik eszköze az évenként megtartott terménybemutató, de
érdemes megnézni Goldperger András videóit is a youtube-on, melyekben a kiskertekben fontos témákról beszél közérthetően, szemléletesen.
Fotó: Nagy Z. Róbert

Terménybemutató kenyérszenteléssel, és augusztus 20-i ünneppel

A terménybemutató megnyitása előtt Pálfalvi Tamás káplán atya szentelte meg az új kenyeret és dr. Tóth László polgármester mondott beszédet.

Az ünnepnapoknak nagy szerepük van az életünkben, mindig megállásra, gondolkodásra, emlékezésre késztetnek, érzelmeket váltanak ki, de talán a legfontosabb, hogy összetartanak, egybekovácsolják a nemzetet, a település lakosságát, a családot. Az ünnep azonban akkor lehet teljes, ha nemcsak a múltra való emlékezésre buzdít, hanem a jelenben is világosságot teremt és a jövő felé mutat.

Hiszen fontos a múlt, a gyökereink, hogy tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, de talán a legfontosabb, hogy mindezekre építve hová, merre tartunk – mondta beszédében a település polgármestere.

A jövő biztosításában fontos szerepe van az ünnepeknek, így fontos szerepe van a augusztus 20-ának is. Augusztus 20-a szövetségkötés Istennel a magyarság megmaradását illetően. De elsősorban nem a szövetségkötés dönti el a megmaradást, hanem a szövetséghez való hűség. A hűség pedig nem az ünnepen: hanem az augusztus 20-ák közötti napokon válik világossá – hangzott el az ünnepi beszédben.

Fotó: Nagy Z. Róbert

Vetni és aratni – nem csak a földeken…

Somoskőújfalu polgármestere dr. Tóth László beszédében párhuzamot vont a termőföldi dolgok, és a . társadalmi események között: „Amikor vet az ember, azzal egy folyamat kezdődik el, ami aztán az aratáskor beteljesedik. Amikor vetünk, akkor mindig előre tekintünk, reménykedünk, és várjuk a gyümölcsöt.

Amikor aratunk, akkor visszatekintünk, elfogadjuk azt a termést, amit kaptunk, és hálát adunk érte Istennek. Természetesen a vetés és aratás nem csupán a termőföldjeinken valósul meg, hanem az életünk sok más területén is.

Naponként vetünk és aratunk. Vetünk, amikor gyermeket nevelünk, vagy unokáinkat tanítjuk életbölcsességekre. Vetünk, amikor megálmodunk valamit, eltervezzük a jövőnket, amit aztán igyekszünk megvalósítani.

És aratunk mindig, amikor mindezek következményeit tapasztaljuk, amikor beérik a vetésünk. Nem mindegy tehát, hogy mire irányul az életünk, hogy mire fordítjuk elsősorban erőinket, hiszen azt fogjuk aratni a jövőben, amit most vetünk, a kezdet és az eredmény összetartozik” – mondta a falu vezetője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.