0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A műemléképület falai mögött katonás rend, és a legmodernebb oktatási eszközök várják a tanulókat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Tarkó Gábor igazgató a 2021/22-es tanévet a mezőhegyesi szakiskolában, ahol 68 településről 350 diák, köztük 101 kollégista kezdte meg a tanulmányait.

youtube://v/K30IHbjrZ2U

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban máig 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg és tovább folytatódik további épületek felújításával, illetve egy sportcsarnok és a távolabbi tervek szerint egy tanuszoda építésével.

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szerint a mezőhegyesi iskola újjászületése „fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára”, különösen Mezőhegyesen, az ország egyik leghátrányosabb térségében.

„A kormány nagyvonalúan arról döntött, hogy a magyar adófizetők pénzéből a következő 10 esztendőben 5000 milliárd forintot biztosít vidékfejlesztésre. Ez a támogatás 50 %-ot jelent a beruházásokban, magyarul létrejött egy 10ezer milliárd forintos kassza, amely a következő 10 évben a kormány szándékai szerint ennek a régiónak és a magyar vidéknek a fejlesztését szolgálja. Pénz van, természeti erőforrás pedig rendelkezésre áll, hiszen a 20. századdal szemben nem a kőolaj, vagy a gáz lesz a legfontosabb nyersanyag a 21. század csatáinak megnyerésében, hanem az édesvíz és a termőföld, amiből mi magyarok vagyunk a leggazdagabbak. Hogyha a pénzbeli erőforrásainkat, a természeti erőforrásainkkal összefogjuk, egész biztos, hogy sikeresek lehetünk” – mondta Lázár János.

A kormánybiztos hozzátette: 

Annak föltétele, hogy a magyar agrárium, vidék és mezőgazdaság a kormányzatban, a döntéshozásban, a szabályozásban, az ország életében meghatározó szerepet nyerjen, első helyen és elsősorban az összefogás kicsik és nagyok között – külön-külön gyöngék lennénk. Gyöngék lennénk nagyként és kicsiként, csak akkor van erőnk, ha képesek vagyunk összefogni.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke azt mondta a diákoknak, szüleikkel együtt jól döntöttek, hogy a mezőgazdaságot és ezt az iskolát választották, mert a mezőgazdaságnak mindig lesz jövője, úgyhogy aki a mezőgazdaságba jön tanulni, dolgozni, vagy befektetőként, annak mindig biztos kenyere lesz.

„Különösen felértékelődött most a koronavírus, a zárlatok idején a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szerepe. Látható, hogy hiába vannak különböző szövetségek, közösségek államok között, amikor baj van, amikor a saját népünknek az ellátását nem tudják biztosítani, legyen az élelmiszer, legyen az gyógyszer, bármi, lezárulnak a határok. És mindenki a saját népének a problémáját, ellátását próbálja megoldani. Ezért, ha előre gondolkodunk, akkor igenis önellátónak kell lenni minden termékben. Nem a leghatékonyabb megoldás, mert a leghatékonyabb persze nagy tömegben termelni, de ha kivisszük a termést az országhatáron kívül, akkor nem lehetünk biztonságban komoly válság idején. És a biztonság mindennél fontosabb, még a profitnál is.” – mondta Csányi Sándor, aki ugyancsak úgy véli, a piaci szereplők összefogása a versenyképes agrárium záloga.

„Meggyőződésem, hogy nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan közép-, kisbirtokokat üzemeltetni. kellenek olyan invesztíciók, amit egy kis gazda nem tud megcsinálni, kell egy olyan tudásbázis, amit lehet közvetíteni, kell egy olyan kereskedelmi erős kapcsolat, amire tud építeni az integrált termelő is. Csak együtt, kicsi, közép és nagybirtok tud hatékonyan, versenyképesen termelni.”

Az ünnepélyes épületavató tanévnyitó után a vendégek, akik között a magyar mezőgazdaság ismert személyiségei ugyanúgy ott voltak, mint az iskola nyugdíjas tanárai vagy a ménesbirtok munkatársai, természetesen végigjárták a felújított épületet a közismereti tantermektől egészen a gépműhelyig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu