Back to top

Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A műemléképület falai mögött katonás rend, és a legmodernebb oktatási eszközök várják a tanulókat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Tarkó Gábor igazgató a 2021/22-es tanévet a mezőhegyesi szakiskolában, ahol 68 településről 350 diák, köztük 101 kollégista kezdte meg a tanulmányait.

MMG - Aki a mezőgazdaságból él, annak mindig lesz kenyere – tanévnyitó a mezőhegyesi szakiskolában

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban máig 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg és tovább folytatódik további épületek felújításával, illetve egy sportcsarnok és a távolabbi tervek szerint egy tanuszoda építésével.

Tanévnyitó Mezőhegyesen
Tanévnyitó Mezőhegyesen
Fotó: hba
Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos szerint a mezőhegyesi iskola újjászületése "fordulatot, új korszakot jelenthet a magyar vidék számára", különösen Mezőhegyesen, az ország egyik leghátrányosabb térségében.

Lázár János kormánybiztos
Lázár János kormánybiztos
Fotó: hba
"A kormány nagyvonalúan arról döntött, hogy a magyar adófizetők pénzéből a következő 10 esztendőben 5000 milliárd forintot biztosít vidékfejlesztésre. Ez a támogatás 50 %-ot jelent a beruházásokban, magyarul létrejött egy 10ezer milliárd forintos kassza, amely a következő 10 évben a kormány szándékai szerint ennek a régiónak és a magyar vidéknek a fejlesztését szolgálja. Pénz van, természeti erőforrás pedig rendelkezésre áll, hiszen a 20. századdal szemben nem a kőolaj, vagy a gáz lesz a legfontosabb nyersanyag a 21. század csatáinak megnyerésében, hanem az édesvíz és a termőföld, amiből mi magyarok vagyunk a leggazdagabbak. Hogyha a pénzbeli erőforrásainkat, a természeti erőforrásainkkal összefogjuk, egész biztos, hogy sikeresek lehetünk" - mondta Lázár János.

A kormánybiztos hozzátette: 

Annak föltétele, hogy a magyar agrárium, vidék és mezőgazdaság a kormányzatban, a döntéshozásban, a szabályozásban, az ország életében meghatározó szerepet nyerjen, első helyen és elsősorban az összefogás kicsik és nagyok között – külön-külön gyöngék lennénk. Gyöngék lennénk nagyként és kicsiként, csak akkor van erőnk, ha képesek vagyunk összefogni.
Az iskola hátsó homloktzata
Az iskola hátsó homloktzata
Fotó: hba

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke azt mondta a diákoknak, szüleikkel együtt jól döntöttek, hogy a mezőgazdaságot és ezt az iskolát választották, mert a mezőgazdaságnak mindig lesz jövője, úgyhogy aki a mezőgazdaságba jön tanulni, dolgozni, vagy befektetőként, annak mindig biztos kenyere lesz.

Fotó: hba
"Különösen felértékelődött most a koronavírus, a zárlatok idején a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szerepe. Látható, hogy hiába vannak különböző szövetségek, közösségek államok között, amikor baj van, amikor a saját népünknek az ellátását nem tudják biztosítani, legyen az élelmiszer, legyen az gyógyszer, bármi, lezárulnak a határok. És mindenki a saját népének a problémáját, ellátását próbálja megoldani. Ezért, ha előre gondolkodunk, akkor igenis önellátónak kell lenni minden termékben. Nem a leghatékonyabb megoldás, mert a leghatékonyabb persze nagy tömegben termelni, de ha kivisszük a termést az országhatáron kívül, akkor nem lehetünk biztonságban komoly válság idején. És a biztonság mindennél fontosabb, még a profitnál is." - mondta Csányi Sándor, aki ugyancsak úgy véli, a piaci szereplők összefogása a versenyképes agrárium záloga.

"Meggyőződésem, hogy nagybirtokok nélkül nem lehet hatékonyan közép-, kisbirtokokat üzemeltetni. kellenek olyan invesztíciók, amit egy kis gazda nem tud megcsinálni, kell egy olyan tudásbázis, amit lehet közvetíteni, kell egy olyan kereskedelmi erős kapcsolat, amire tud építeni az integrált termelő is. Csak együtt, kicsi, közép és nagybirtok tud hatékonyan, versenyképesen termelni."
Fotó: hba

Az ünnepélyes épületavató tanévnyitó után a vendégek, akik között a magyar mezőgazdaság ismert személyiségei ugyanúgy ott voltak, mint az iskola nyugdíjas tanárai vagy a ménesbirtok munkatársai, természetesen végigjárták a felújított épületet a közismereti tantermektől egészen a gépműhelyig.

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

Miniszteri elismerés az AGRA Alapítványnak

A „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” pályázaton társadalmi kategóriában díjazták az SZTE MGK Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítványának tevékenységét.

Ledér, Kató, Cérna és mások

Furioso, gidrán, nóniusz, lipicai, magyar hidegvérű és más lófajtákat mutattak be a tenyészállat felvezetésen a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen az elkerített zöld gyepen. A közönség a lelátón, illetve a bekerített terület korlátaira támaszkodva figyelte a kecses mozgású állatokat és a program vezetője szavait.

Milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

2021 és 27 között a KAP második pillérének keretéhez 80%-os nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány. Már idén és jövőre 1500 milliárd forint támogatást hirdetnek meg, így az ágazat megismételhetetlen fejlődési pályára állhat. A Kaposvári Kán Egyetemi Napok keretében megtartott Vidékfejlesztési Konferencia több résztvevőjétől azt kérdeztük, milyennek képzelik a magyar vidéket 5-10 év múlva?

A MATE a jótékonysági vadászat egyik kiemelt támogatója

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében. Az ünnepélyes aláírási ceremónián a megállapodást Dr. Gyuricza Csaba rektor és Fejes László ügyvezető látta el kézjegyével.

Alapítvány a magyar kertörökségért

Magyar Kertörökség Alapítvány szakmai civil ernyőszervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy kiegészítse, összekösse és segítse az örökségvédelemben aktív, meglévő szervezetek tevékenységét.

Ismét világversenyt rendez az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

2021.október 7-10. között a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont ad otthont a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának, ahol eddig soha nem látott mezőny, 9 nemzet mintegy 52 fiatal lóval méretteti meg magát - jelentette ki Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve

2020 augusztusában adták át Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban a két új, robotizált termelő istállót. A tejelő állomány betelepítése óta is eltelt több mint 10 hónap, tehát rendelkezésre állnak adatok az összehasonlításhoz.