Back to top

A kínai galagonya

Egyre többen keresik a gyógyhatású gyümölcsöket, amelyek fontos táplálkozási kiegészítők. Megjelent a hazai termesztésben a homoktövis, a fekete berkenye, az utóbbi évtizedekben nagy területen telepített bodza, vagy éppen a viszonylag új goji bogyó is gyógyhatású növényként. A kínai galagonya itthon még alig ismert, noha alternatív gyümölcskultúraként hazánkban szinte mindenütt megél.

A kínai galagonyát (Crataegus pinnatifida var. major) régóta termesztik és használják a kínai táplálkozásban és a hagyományos gyógyászatban. Hatóanyagai azonosak a nálunk is honos, de apró, lisztes gyümölcsű galagonyáéhoz, amelynek szárított virágát teákban magas vérnyomás kezelésére, a szív vérellátásának támogatására javasolják.

A hagyományos kínai gyógyászatban a galagonyát igen sokféle betegségre ajánlják: hasonlóképpen mint nálunk, a keringés, a szív támogatására, az egyes szervek vérellátásának javítására és az ellenálló képesség erősítésére használják.

A Bíbor fajta gyümölcsei 25-35 mm átmérőjűek
A Bíbor fajta gyümölcsei 25-35 mm átmérőjűek
Jót tesz a lépnek és a gyomornak, javítja az emésztést és az étvágyat. Hazai vizsgálatok szerint a gyümölcsöknek magas a C-vitamin- és pektintartalma, gyógyhatását a nagy mennyiségben megtalálható procianidin-származékoknak és antioxidáns flavonoidoknak tulajdonítják, amelyek javítják a vérkeringést, a szív vérellátását, segítenek fenntartani az erek egészségét, s ezáltal a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok védik a szervezetet a káros oxidatív hatásoktól. Hatásos lehet a sokakat érintő káros koleszterinszint kezelésében, természetes hatóanyagaival csökkentve a vér koleszterinszintjét.

A hazai galagonyafajokkal szemben a nagy gyümölcsű kínai galagonyák könnyen termeszthetők, jól alkalmazkodnak a hazai talaj- és éghajlati viszonyokhoz.

A Korall fajta gyümölcsei
A Korall fajta gyümölcsei
Legnagyobb előnyük, hogy a hajtásrendszerük nem tövises, nagyok (25-35 mm) a gyümölcseik, gazdagon virágzanak és bőven teremnek. Májusban virágoznak, szeptember-októberben érlelik a termésüket. Az alapfaj áltermése eléri a 10-12 milliméteres méretet, arborétumokban megtalálható, sőt díszváltozatot is szelektáltak belőle, ami Tahi néven van forgalomban, de a gyümölcse meg sem közelíti a kínaiakét.

A nagy gyümölcsű kínai galagonya 3-4 méter magasra növő törzses fácskát nevel, leginkább sudaras vagy orsó koronát lehet ajánlani hozzá, de bokorrá is nevelhető. Egybibés galagonyára vagy cseregalagonyára oltva, szemezve készíthető belőle oltvány, ami korán, a második-harmadik évben fordul termőre. Ma már több évtizedes tapasztalataink alapján tudjuk, hogy 5-10 kilogramm gyümölcsöt is képes teremni fánként.

Házi készítésű galagonyasajt
Házi készítésű galagonyasajt
A gyümölcs feldolgozási lehetőségei igen változatosak. A kínai gasztronómiában gyümölcsös szeletek vagy tekercsek készítésére használják, emellett a galagonyával készült rizskása és leves is csodás gyógyító étel. Talán a legegyszerűbb kompótként befőzni, erre a célra érdemes eltávolítani a gyümölcsből az 5 magot. A kompót érdekes, kissé fanyar ízű, vadhúsokhoz, szárnyasokhoz kiváló, akár köretként is ajánlható. Nálunk a család kedvence a galagonyasajt, feleségem titkos receptje szerint készül. Terápiás céllal kockákra vágva naponta fogyasztandó. Készülhet belőle galagonyalekvár, hasonló eljárással, kevesebb cukorral, így hígabb az állaga.

A gyümölcs hűtőben 2-3 hónapig is eltartható nyersen. Szárított, aszalt gyümölcsként szintén könnyen tárolható, így leginkább tea, teakeverék formájában hasznosítható. Erre a célra az apróbb gyümölcsök is jól használhatók.

A Karmazsin fajta húsa is vöröses
A Karmazsin fajta húsa is vöröses
A fajták közül a legnagyobb gyümölcsű (30-35 mm) a Korall, amely korallpiros gyümölcsszíne miatt kapta a nevét. Ez érik a legkorábban, már október elején szépen színesedik. Két-három héttel későbbi érésű a Bíbor fajtánk, 28-30 milliméter körüli gyümölcsmérettel, illetve a Karmazsin, amelynek a gyümölcshúsa is antociános színeződésű, és 25-28 milliméteres. A fák szépen díszítenek házikertben is, virágaik nagyok, habár illatuk nem kellemes. Kártevője alig van, egyedül a körterozsda jelenik meg rajta, amit biotermesztésben is engedélyezett réztartalmú készítményekkel távol lehet tartani. Meggyőződésem, hogy házikertekben feltétlen helye volna a fajtáknak, nagy, fényes sötétzöld leveleik, fehér virágzatuk, valamint a látványos gyümölcsberakódás és az őszi lombszín egész évben dísze lehet a kertnek. Az egészséges gyümölcstermékeket előállító kistermelőknek pedig kifejezetten ajánlani lehet a termesztését.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.