Back to top

Továbbra is számíthat az Agrárminisztérium támogatására a fűszerpaprika-ágazat

A kalocsai öntözési közösségek és a fűszerpaprika-feldolgozók támogatására tett ígéretet Nagy István agrárminiszter az első agrárhungarikum-konferencián, aminek Kalocsa adott otthont szeptember 10-én.

A szakmai kerekasztal-beszélgetés a közönség aktív részvételével zajlott
A szakmai kerekasztal-beszélgetés a közönség aktív részvételével zajlott

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében már 2019-től intézkedéseket hozott a szaktárca a termelők és a feldolgozók jelzései alapján. Ezt a külföldi import mennyisége, az alacsony árfekvés, a megváltozott fogyasztói szokások, a feketekereskedelem, valamint a klímaváltozás és az öntözés nehézségei indokolták.

Míg a 70-es évek végén és 80-as évek elején 8-10 ezer hektáron termeltek fűszerpaprikát az országban, ez a terület a rendszerváltás után fokozatosan csökkent. Az EU-csatlakozást követő években már 2000-2500 hektár között ingadozott, de tavaly például csak 1700 hektár volt, ami jelenleg nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a kalocsai és a szegedi termőtáj között.

Mivel a termesztők jövedelmezősége kritikus szintre esett, az AM több forrásból nyújtott támogatást az ágazatnak. A területalapú támogatás mellett a fűszerpaprikát termelők hektáronként további 91 ezer forintos, termeléshez kötött támogatásban részesültek 2018/2019-ben, és - kilogrammonként 30 ezer forintról 100 ezer forintra - bővítették a nemzeti forrásból 2014 óta működtetett, fémzárolt vetőmag-költséghez nyújtott támogatást. Emellett évente legfeljebb mintegy 20 millió forintos energiaköltség-támogatást vezettek be azoknak a szárítmány-előállítóknak, akik gázt használnak ehhez.

Kalocsa az egyetlen magyar település, amely két hungarikummal is rendelkezik
Kalocsa az egyetlen magyar település, amely két hungarikummal is rendelkezik
Ezeknek a támogatási formáknak a fenntartására tett ígéretet Nagy István a szeptember 10-i kalocsai fórumon. Emellett hangsúlyozta, hogy számíthatnak az állam segítségére a kalocsai öntözési közösségek is.

A mintegy negyven termelőt integráló Kalocsa Térségi Öntözési Közösségek a legnagyobb taglétszámú öntözési közösséget alkotják Magyarországon. A fenntartáshoz elérhető pályázati támogatás optimális kihasználása érdekében két gazdasági társaságban, de egy irányítás alatt működnek. Gazdálkodásuk eredményessége érdekében 200 millió forintos működési és mintegy 230 millió forintos beruházási támogatásra adtak be pályázatot az AM-hez, amelyekről még nem született hivatalos döntés.

Az öntözésnek döntő szerepe van a hazai fűszerpaprika-termesztés fenntartása szempontjából. A kialakult szélsőséges csapadékeloszlás ugyanis aláásta a termésbiztonságot.

A hagyományos kalocsai paprikanapok keretében szervezett tanácskozáson közel 160 térségi gazdálkodó vett részt
A hagyományos kalocsai paprikanapok keretében szervezett tanácskozáson közel 160 térségi gazdálkodó vett részt
A hivatalos nemzeti kulturális örökség részét is képező fűszerpaprika és az öntözési közösségek jövője mellett a vidékfejlesztési program keretében elérhető támogatások, valamint a fenntartható gazdálkodás voltak az első Agrárhungarikum Konferencia fő témái. A hagyományos kalocsai paprikanapok keretében szervezett tanácskozáson közel 160 térségi gazdálkodó vett részt.

A rendezvényt Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke és Filvig Géza polgármester nyitotta meg. A szakmai előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte Nagy István tárcavezető, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára, Hollósi Dávid, a Takarékbank üzletágvezetője és Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója, valamint a közönség aktív részvételével.

Szóba került a mezőgazdasági generációváltás, az idei nehézségek, a Bács-Kiskun megyében előforduló viharok, jégkár és aszály is
Szóba került a mezőgazdasági generációváltás, az idei nehézségek, a Bács-Kiskun megyében előforduló viharok, jégkár és aszály is
A már említett kiemelt témák mellett szóba került a mezőgazdasági generációváltás, az idei nehézségek, a Bács-Kiskun megyében előforduló viharok, jégkár és aszály is.

Nagy István azzal zárta a tanácskozást, hogy ígéretet tett a kalocsai öntözési közösségek támogatására, valamint a fűszerpaprika-feldolgozással foglalkozó cégek állami segítésének folytatására.

A szakmai tanácskozást gépbemutató követte a városközpontban
A szakmai tanácskozást gépbemutató követte a városközpontban
A szakmai tanácskozást gépbemutató követte a városközpontban. Az Agrárhungarikum Konferenciát a szeptember közepi paprikanapok részeként a jövőben is folytatni szeretnék – mondta el Szigeti Tamás szervező.

Az Agrárhungarikum Konferenciát a szeptember közepi paprikanapok részeként a jövőben is folytatni szeretnék
Az Agrárhungarikum Konferenciát a szeptember közepi paprikanapok részeként a jövőben is folytatni szeretnék

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényeket telepítettek a súlyosan károsodott területre

Megkezdődött a természetvédelmi oltalom alatt álló növények visszatelepítése a Ráckevei Soroksári-Duna-ágon Szigetszentmiklósnál a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte Nagy István agrárminiszter.

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.

Adománykonvoj hívta fel a figyelmet az élelmezési világnapra

Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.

Megkezdődött a fűtési szezon

A kisméretű részecske szennyezés mintegy 78%-át a lakossági fűtés okozza, amit szemléletformálással lehet hosszú távon csökkenteni – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ laboratóriumában, pénteken.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

Átadták az új radarállomást a Hármashegyen

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően – jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben, csütörtökön.

Átadták a siófoki öntözési rendszert

Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai öntözés fejlesztésében, ezért mind anyagi, mind intézményi, mind jogi szabályozás tekintetében minden támogatást megad a gazdák számára. Az siófoki öntözési rendszer átadó eseménye is egy fontos állomás ezen az úton.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.