Back to top

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A gazdaságnak egyre inkább együtt kell működni a tudománnyal, a képzéssel, az oktatással, hiszen a fejlődő világ olyan kihívásokat produkál, amely csak ezt a metodikát teszi lehetővé. Ezt Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke mondta köszöntőjében azon a szakmai rendezvényen, amely Szarvason volt, a MATE Környezettudományi Intézet, Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszéke által szervezett kukorica, napraforgó tanácskozáson és kukorica szántóföldi bemutatón.

- Az élelmiszer- és agrártudományok speciális területet képviselnek, az élelmiszer stratégiai termék.

A felelősség is, és a feladat is óriási. Véleményem szerint a létrejött MATE garancia a komplexitásra, a feladatok súlyozására – véleményezte a helyzetet.

Dr. Futó Zoltán egyetemi docens, a MATE KÖTI ÖMT tanszékvezetője előadásban kiemelte: világviszonylatban egymilliárd tonna kukorica terem, a mennyiség egyenletesen növekszik, a vetésterület hamarosan eléri a 200 millió hektárt.

- Békés megye nem ehhez szokott hozzá, mint amit idén tapasztaltunk időjárás terén, azonban egyre gyakrabban nézünk majd hasonló kihívás elé. A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle.

Magyarország az utóbbi években hozzászokott a jóhoz: 7-8 tonnás termésátlagokat voltunk képesek elérni, igaz, az idei év ezt majd árnyalja, megkockáztatom, hogy a 6,38-at sem éri el 2021-ben

– osztotta meg a tapasztalatait.

Dr. Pepó Péter egyetemi tanár, az MTA doktora a napraforgóval kapcsolatban arra mutatott rá, hogy Oroszország és Ukrajna összesen 13 millió hektáron termeszti ezt a növényt, ez a felét teszi ki világ napraforgó-termesztő területeinek. Kiemelte: az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren.

- Az olajnövények egymillió hektáros vetésterülete összesen körülbelül a búzával és a kukoricával vetekszik, tehát megkerülhetetlenül fontos növénycsoport, sokféle felhasználási területük van. Hogy csak egy példást említsek a közelmúltból: a környezetvédők nyomására a nápolyi töltelékében használt pálmaolajat igyekeznek bizonyos napraforgófajta olajával kiváltani – hallottuk.

Az elméleti előadások után a Tessedik Campus iskolaföldjén szántóföldi bemutatót tartottak. A Nitrogénművek Zrt. fejlesztőmérnöke, Dr. Varga Csaba többek között azt mondta, a cég és az egyetem közös kísérleti parcelláin többek között azt vizsgálják: területre optimalizált szaktanácsot tudjanak adni. Turóczki Emese, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője számos kukoricafajtát bemutatott. A GK Lehelről például elmondta, hogy 490-es éréscsoportba tartozó, kimondottan silókukorica, amely rendkívüli magasságú, nagy zöldtömeget képviselő növény. A MATE és a KWS Magyarország Kft. együttműködése most kezdődött, egyelőre három kukoricafajtát vizsgálnak, árulta el Kugyelka Mihály területi képviselő. A legkorábbi fajtájuk a Rikardo, kompakt, zömök csövei vannak, melyek öntözetlen körülmények között sem kisebbek. Az Euralis Kft és a Caussade Semences Group Kft. egyesülésével létrejött Lidea Seeds szakemberei, Engelhart Szabolcs és Mayerhoffer Péter többek között arról beszélt, hogy a cégegyesüléseknek köszönhetően most már kukorica portfolióban is teljes termékkínálattal állnak a termelők szolgálatában. Veszter László, a Pioneer területi agronómusa beszélt a cég egykori hosszú tenyészidejű ikonikus hibridjeiről, mint a Volga, a mezőny méltó tagja lehet például a P412-es, mely rendkívül magas, jó vízleadású, erős szárú. A Terragro Kft. kísérleti parcelláin talajoltó készítményeket és lombtrágyákat tesztelnek. A cég szakembere, Fehérné Boros Irén a részletes bejárás során kiemelte, számukra elsődleges cél a talajok megőrzése.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Tinédzserek agrárprojektjeit díjazza az Agrárkamara

“Megnézem ezt magamnak!” címmel projektkészítési pályázatot hirdet 10-15 éves tanulók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület ezzel is szeretné közelebb vinni az agráriumot a pályaválasztás előtt álló gyerekekhez.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.

Termékké és szolgáltatássá fogja fejleszteni kutatási eredményeit a MATE

Minden egyetemi polgárnak, minden szakterületen, a nagy potenciált rejtő ötletek minden fázisában képes segítséget nyújtani a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja, a közelmúltban bevezetett innovációs szolgáltatások révén. Az elsőként támogatott projektek az agrárium széles spektrumát fedik le – a precíziós növényvédelmi felmérések előkészítésétől speciális halgazdálkodási eszközök fejlesztésééig.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Itt a szelídgesztenye szezon

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Együttműködési megállapodást kötöttek a Magyarok Kenyere program szervezői a Magyar Pékszövetséggel

A tizenegyedik éve működő Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői (a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány) együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Pékszövetséggel a Kenyér Világnapja alkalmából, az Országházban. A megállapodás értelmében a felek összehangoltan tevékenykednek szakmai, stratégiai és érdekképviseleti céljaik elérése érdekében.