Back to top

Fagyasztott bagoly sürgősen eladó, családi okból. Áron alul!

A Hagyományok Háza népigyógyászati tematikus napot tartott, ahol sok érdekességet megtudhattak a résztvevők a mongol népi orvoslásról is. És a fagyott bagolyról szóló apróhirdetések nem a legfurcsábbak, legbizarrabbak voltak…

Három szekció tizenkét előadás…

Az erdélyi gyógyfüvek iránt nagy volt az érdeklődés a rendezvényen
Az erdélyi gyógyfüvek iránt nagy volt az érdeklődés a rendezvényen
Fotó: Hagyományok Háza
A Hagyományok Házában Legeza Márta vezetésével már évek óta rendszeresen vannak népi gyógyászattal kapcsolatos előadások, aminek "megkoronázása volt" a szeptember utolsó vasárnapján tartott szakmai nap.

E sorok írója is az előadók között szerepelt, én a növények kreatívabb felhasználására próbáltam rábeszélni az egybegyűlteket, például, hogy készítsenek paradicsom leveléből borotválkozás utáni arcszeszt (egy kis pálinka és víz segítségével). Több erdélyi gyógynövényes vállalkozás is jelen volt (Csiki Emese, Albert Flórián), akik bemutatták gazdaságukat, és Pottyondi Ákos is eljött, aki tájfajta gyümölcsök gyűjtésével is foglalkozik. Deáky Zita a bábák szerepéről mesélt pár meghökkentő részletet: például az ő dolguk volt az is, hogy ha a torzszülött gyerek született, az ne éljen pár percnél tovább… Babulka Péter a népi orvoslás emlékeiről beszélt, Papp Nóra a PTE erdélyi gyógynövényes kutatómunkáit mutatta be, és itt a sor hosszan folytatható lenne...

Több előadó is megjegyezte, hogy a gyógynövények a testet gyógyítják, a hozzájuk kapcsolódó mágiák pedig a léleknek szóltak.

Avar Ákos előadásában erre bőven akadt példa, ő az állatok szerepéről beszélt a mongol népi orvoslásban…

Ezerjófű - egy nap a népi gyógyászat jegyében, Hagyományok Háza, Budapest
Ezerjófű - egy nap a népi gyógyászat jegyében, Hagyományok Háza, Budapest
Fotó: Hagyományok Háza

Nem jó buli állatnak lenni Mongóliában

Hazánkban a népi gyógyászat főként növényeket használ, de Mongóliában a növényvilág elég szegényes, így ott emiatt inkább az állatok különböző szerveivel gyógyítanak. Avar Ákos így találhatta meg egy mongol újságban a címben szereplő apróhirdetést is, és utána nézett a dolgoknak…

Az ott élő állatoknak egészben, és szerveik szerint is külön árfolyamuk van, ami a betegesebb időszakokban, vagy ha hiány mutatkozik magasabb, később alacsonyabb árszinten mozog.

A farkasoknak is szinte minden része gyógyít, így gyomrot, ínköteget, bármit be lehet szerezni. A farkasok sarokcsontja nagy érték, az a kivételes férfi, aki megölt már saját kezűleg farkast, annak a sarokcsontját büszkén viseli az övén.

De a civilizáció ott is megjelent. Régen lóval kellett üldözni a farkast mindaddig, míg elfáradt és a pusztán nem lévén hova bújnia, utolsó erejével szembefordult üldözőjével, aki ekkor egy ostorcsapással bezúzta az arckoponyáját. A jobb létre szenderült farkas teteme gyógyászati célra eladhatóvá vált, a sarokcsontja pedig az övön büszkén hirdette a bátor cselekedetet. Napjainkban ez annyiban változott, ha e bátor ember megy az úton a terepjárójával, és meglátja a farkast, addig üldözi míg elüti, és kitűzető lesz a sarokcsontja…

A fogolynak sem megy jól sora

Babulka Péter előadásában a magyar népi gyógyászat kiemelkedő időszakairól szólt
Babulka Péter előadásában a magyar népi gyógyászat kiemelkedő időszakairól szólt
Fotó: Hagyományok Háza
Egy ott honos szép madárról, egy fogolyfajról azt tartják, hogy húsa gyógyítja a sebeket, és ez a mítosz elkezdett terjedni, és durvulni… Először a sebekre tették a húst. Aztán elkezdték enni a madarat. Majd az aggódó anyák, a katonaként bevonuló fiaikat etették vele, hogy megóvja őket a sérülésektől, de ez visszaütött, mert akiről tudták, hogy evett ilyen madarat, azt küldték a frontvonalba a legveszélyesebb helyre. Szóval titkolni kellett, hogy volt otthon fogolyból készült menü.

A babona odáig fajult idővel, hogy amelyik katonáról megtudták, evett már ilyen madarat, megölték, a húsából ettek, hogy e védelem így átszálljon e "kannibálokra".

A mai mongol népi gyógyászat kialakulásában a hagyományos belső-ázsiai nomád orvoslás mellett, alapvetően az indiai ájurvédikus hagyomány talaján létrejött tibeti gyógyászat játszott meghatározó szerepet. Mongóliában a hagyományos népi orvoslás ma virágkorát éli. A különféle hagyományos gyógyítási technikák, tradicionális gyógyszerek és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból készült orvosságok igen népszerűek. A farkas tüdő, bagolyhús, keselyűgyomor, medveepe és számos egyéb állati szerv már nem csak a piacon kapható, hanem gyakran találkozhatunk velük különböző mongol internetes és újsághirdetésekben is. Ezek felhasználási módja egyrészt a népi mágiához köthető, ugyanakkor sok olyan is van közülük, amelynek a placebon túl valódi élettani hatása is van az emberi szervezetre – említette Avar Ákos

Így hárítsuk a felelősséget...

Bár viszonylag kevés növényfaj él arra felé, de van egy a hegyekben, amelynek gyógyhatást tulajdonítottak. A gond csak annyi, hogy úgy vélték, hogy ha valaki leszakít egy ilyen növényt, és ezt a fajtársa meglátja, megbosszulja és megátkozza az embert, aki növénytársa életére tört. Tehát ebből vagy úgy lehetett szedni, hogy az összes többire vödröt tettek (hogy ne lássák a növények, mit csinál az ember), vagy madzagot kötöttek egy kutya farkára, a másik végét a növényre, majd megijesztették a kutyát, aki így leszakította a növényt. És ha ezt "látta is" a többi növény, a kutyára küldték a rontást…

A népi gyógyászat képezi a mai modern természetgyógyászat alapjait.

Bár az ehhez kapcsolódó gazdag hiedelemvilág megkopott az idők során, de az kísérletekkel bizonyított tény, hogy ha valaki hisz a terápiában és a gyógyulásban, akkor azzal az adott gyógyszer, vagy természetes hatóanyag hatását akár 65 százalékkal is növelheti.

MMG Direkt

Ha banki szakembert hívunk meg a stúdióba, mindenki azt gondolhatja, hogy pénzről lesz szó. Azonban ezúttal Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárcentrum ügyvezető igazgatója, és Halmos B. Ágnes a Magyar Mezőgazdaság Kiadó munkatársa arról beszélgetnek, milyen is a mezőgazdaság állapota jelen pillanatban a világban. A szakember szerint nagy változásnak vagyunk a szemtanúi, a mezőgazdaság kezd teljesen más funkciót betölteni, mint a korábbi évtizedekben. Ehhez kapcsolódva szó esik arról is, hogy a Közös Agrárpolitika támogatásainak feltételrendszerét ökológiai szempontok alakítják, ami egyrészt jó dolog, de az európai mezőgazdaság versenyhátrányba kerül.

MMG - Direkt | A mezőgazdaság helyzete egy banki szakember szemszögéből | Hollósi Dávid, Takarékbank

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Mi legyen a lehullott levelekkel?

Őszi lombhullás idején felmerül a kérdés, mit kezdhetünk a lehullott levelekkel. A zsenge hajtásokról, a gyepről ajánlott összegereblyézni, mert alatta a fű kirohadhat, a fényhiány miatt pedig barna foltok képződhetnek.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.