Back to top

Keresd a pávát és az aranyszarvast!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet azzal a céllal hívták életre, hogy a komoly élelmiszerminősítési eljárásokon átesett, laboratóriumban és fogyasztói úgynevezett érzékszervi teszteken is kiválóan szereplő élelmiszereket egy pillantással megtaláljunk az üzletek polcain. A bevezetéséről az OMÉK idején tartottak tájékoztatót.

Fotó: Csatlós Norbert
A minőség és megbízhatóság záloga az a széleskörű szakmai támogatás, ami a védjegy mögött áll: a Nébih mellé állt a Magyar Tudományos Akadémia, a terméktanácsok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és még több szakmai szervezet– mondta el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. E szervezeteknek ugyanis közös célja, hogy a KMÉ legyen az a védjegy, amelyre a magyar fogyasztó mindig és bizton számíthat.

Erdős Norbert kiemelte, lesz egy alapvédjegy, amelynek megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások maguk pályázhatnak, és lesz az „élcsapat”. Az aranyszarvasra csak azok a gyártók pályázhatnak, akiket a zsűri erre meghív.

A védjegyet még a koronavírus-járvány kitörése előtt indította útjára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azonban a pandémia nem kedvezett az elterjedésének. Jelenleg 11 olyan termék van – túrók és tejfölök –, amelyek már viselik, de több más élelmiszer is van már, amely viselhetné, csak még nem került fel a csomagolására – jelentette ki Oravecz Márton, a Nébih elnöke, hozzátéve, nem az a cél, hogy minél több élelmiszer viselhesse a védjegyet, hanem pont az, hogy csak a nagyon jók és az aranyat pedig az igazán kiválóak.

Fotó: Csatlós Norbert

Az elnök elmondta, azért is adja a hivatal a nevét és a szaktudását egy ilyen védjegyhez, mert egy uniós felmérés szerint az Európai Unióban a magyar emberek bíznak a legjobban a hazai élelmiszerbiztonsági hatóságban.

A zöld, pávás védjegy megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások pályázhatnak, a bírálati folyamatnak pedig része a gyártási folyamat ellenőrzése ugyanúgy, mint az élelmiszerlaboratóriumi vizsgálat és az érzékszervi teszt, vagyis a kóstolás.

Tehát biztonságos, tápláló és finom is kell hogy legyen a kiváló minőségű élelmiszer, emellett a gyártása is számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen.

Ha padig valamely vállalkozás megszerezte a pávás védjegyet, és terméke a kiválónál is jobb, meghívják pályázni az aranyszarvas védjegyre is.

Fotó: Csatlós Norbert
A következő évek vidékfejlesztési programjában megnyílt támogatási források hasznos felhasználása nyomán remélhetőleg rá se lehet majd ismerni a megújult magyar élelmiszeripari vállalkozásokra – mondta a tájékoztatón Giczy Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Mi pedig számos eszközzel, egyebek mellett az OMÉK-on bemutatkozó Hungarian Food Business elnevezésű online platformmal segítjük őket a boldogulásban.

Ennek a „csomagnak” része a MKÉ-védjegy is, ahol a pályázat bírálati szempontjai között a korábban már említettek mellett például fenntarthatósági elemek is vannak,

a pályázók környezetbarát csomagolás, kevesebb vízfelhasználással járó technológia, vagy más hasonlók vállalásával szerezhetik meg a pávás vagy aranyszarvasos logó viseléséének jogát.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Bortermő vidék lesz a Kis-Küküllő mente

Románia jelenlegi területén és azon belül Erdélyben is több évezredes történelme van a szőlőtermesztésnek. Hérodotosz ógörög történész említi, hogy már a római hódítás előtt is foglalkoztak vele, bár azt még nem sikerült kideríteni, hogy milyen fajtát, vagy hogy bor is készült-e belőle. Minden valószínűséggel igen.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Tinédzserek agrárprojektjeit díjazza az Agrárkamara

“Megnézem ezt magamnak!” címmel projektkészítési pályázatot hirdet 10-15 éves tanulók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület ezzel is szeretné közelebb vinni az agráriumot a pályaválasztás előtt álló gyerekekhez.

A jövőben megduplázódhat a tengeri élelmiszer fogyasztásunk

Egy új kutatás szerint 2050-re a világ lakossága kétszer annyi tengeri élelmiszert fog fogyasztani, mint jelenleg. A halak, puhatestűek vagy rákok iránti megnövekedett kereslet ellenére a fenntartható halászat felé való fordulás segíthet az alultápláltság kezelésében és az emberiség környezeti lábnyomának csökkentésében.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

Elismeréseket adott át az agrárminiszter

A tét a magyar mezőgazdaság erősödése, illetve, a szuverenitás, az önrendelkezés, az egészséges, biztonságos magyar élelmiszerek védelme. Ehhez olyan elkötelezett és lelkes emberekre van szükség, akik munkájukat hivatásnak élik meg, és feladataikat szenvedéllyel és szorgalommal látják el. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából átadott elismerések kapcsán.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Elegendő takarmánykukoricával rendelkezik hazánk

Előzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél – közölte Nagy István tárcavezető.

Határon átnyúló program keretében bővült a Nyugat-Pannon régió kínálata

Kiemelt szerepe van a határon átívelő közös természetvédelmi munkának, hiszen a megváltozott társadalmi igények, az aktív kikapcsolódás népszerűsége a hálózatos gondolkodásra ösztönöznek – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Hévízen, az Ausztria és Magyarország közös megvalósításában zajló PaNaNet+ program eredményeit bemutató konferencián.