Back to top

Keresd a pávát és az aranyszarvast!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet azzal a céllal hívták életre, hogy a komoly élelmiszerminősítési eljárásokon átesett, laboratóriumban és fogyasztói úgynevezett érzékszervi teszteken is kiválóan szereplő élelmiszereket egy pillantással megtaláljunk az üzletek polcain. A bevezetéséről az OMÉK idején tartottak tájékoztatót.

Fotó: Csatlós Norbert
A minőség és megbízhatóság záloga az a széleskörű szakmai támogatás, ami a védjegy mögött áll: a Nébih mellé állt a Magyar Tudományos Akadémia, a terméktanácsok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és még több szakmai szervezet– mondta el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. E szervezeteknek ugyanis közös célja, hogy a KMÉ legyen az a védjegy, amelyre a magyar fogyasztó mindig és bizton számíthat.

Erdős Norbert kiemelte, lesz egy alapvédjegy, amelynek megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások maguk pályázhatnak, és lesz az „élcsapat”. Az aranyszarvasra csak azok a gyártók pályázhatnak, akiket a zsűri erre meghív.

A védjegyet még a koronavírus-járvány kitörése előtt indította útjára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azonban a pandémia nem kedvezett az elterjedésének. Jelenleg 11 olyan termék van – túrók és tejfölök –, amelyek már viselik, de több más élelmiszer is van már, amely viselhetné, csak még nem került fel a csomagolására – jelentette ki Oravecz Márton, a Nébih elnöke, hozzátéve, nem az a cél, hogy minél több élelmiszer viselhesse a védjegyet, hanem pont az, hogy csak a nagyon jók és az aranyat pedig az igazán kiválóak.

Fotó: Csatlós Norbert

Az elnök elmondta, azért is adja a hivatal a nevét és a szaktudását egy ilyen védjegyhez, mert egy uniós felmérés szerint az Európai Unióban a magyar emberek bíznak a legjobban a hazai élelmiszerbiztonsági hatóságban.

A zöld, pávás védjegy megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások pályázhatnak, a bírálati folyamatnak pedig része a gyártási folyamat ellenőrzése ugyanúgy, mint az élelmiszerlaboratóriumi vizsgálat és az érzékszervi teszt, vagyis a kóstolás.

Tehát biztonságos, tápláló és finom is kell hogy legyen a kiváló minőségű élelmiszer, emellett a gyártása is számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen.

Ha padig valamely vállalkozás megszerezte a pávás védjegyet, és terméke a kiválónál is jobb, meghívják pályázni az aranyszarvas védjegyre is.

Fotó: Csatlós Norbert
A következő évek vidékfejlesztési programjában megnyílt támogatási források hasznos felhasználása nyomán remélhetőleg rá se lehet majd ismerni a megújult magyar élelmiszeripari vállalkozásokra – mondta a tájékoztatón Giczy Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Mi pedig számos eszközzel, egyebek mellett az OMÉK-on bemutatkozó Hungarian Food Business elnevezésű online platformmal segítjük őket a boldogulásban.

Ennek a „csomagnak” része a MKÉ-védjegy is, ahol a pályázat bírálati szempontjai között a korábban már említettek mellett például fenntarthatósági elemek is vannak,

a pályázók környezetbarát csomagolás, kevesebb vízfelhasználással járó technológia, vagy más hasonlók vállalásával szerezhetik meg a pávás vagy aranyszarvasos logó viseléséének jogát.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

A kiskereskedelmi adatokból látszik a vásárlási szokások változása

A háztartások fogyasztása májusban tetőzhetett, az első negyedévi állami juttatások nagy részét már felélte a lakosság és vásárlási szokásait a magas inflációnak megfelelően kezdi átalakítani - nyilatkozták az MTI-nek elemzők a kiskereskedelmi forgalom legfrisseb adataiból.

Az év gombája az ízletes rizike

Az év gombáját idén 17. alkalommal választották meg a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson. A társaság ezúttal a fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését tűzte ki célul, így a bársonyos fapereszke, a vöröses nyálkásgomba és az ízletes rizike között választhattak a szavazók.

Félelmetesen kevés ember fogyaszt elegendő zöldséget

A zöldségek egyfajta "tápanyag-erőművek", mivel tele vannak élelmi rostokkal és antioxidánsokkal, valamint rengeteg egészséges vitaminnal és ásványi anyaggal. De bármennyire is egészségesek az olyan zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a sárgarépa, az amerikaiak még mindig nem esznek belőlük eleget.

Milyen a rezisztens szőlőfajták bora?

Termőre fordultak a Helvécián elültetett rezisztens borszőlők, az első termés boraiból tartottak bírálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fajtakísérleti állomásán. A magyar, szerb, német és olasz fajták borai megfelelnek a mai igényeknek. A szakmai bemutatón azonos termőhelyről származó világfajtákhoz hasonlították a kísérleti tételeket.

Éjjellátó-, hőkamera-céltávcső az ASP ellen

Változások léptek érvénybe az afrikai sertéspestis hatékonyabb felszámolása érdelében. A vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok a jövőben használhatnak speciális eszközöket a vaddisznóállomány gyérítése céljából, azon belül a diagnosztikai vaddisznó-elejtések során. Az új rendelkezés Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

A szalmonellával szennyezett adalékanyagot Magyarországról szállították a belgiumi csokoládégyárba

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba - erősítette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI érdeklődésére.

Megújult az esztergomi Strázsa-hegy tanösvény

Nemzeti örökségünk, az ország területének mintegy harmadát kitevő védett természeti területeink értékeinek megőrzése érdekében az elmúlt több mint 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat – mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Esztergomban, szerdán.

Újabb jó hír: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megszűntek a védőkörzetek

Június eleje óta nem történt újabb madárinfluenza-kitörés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az összes védőkörzetet feloldotta ezekben a megyékben. Ezzel jelentős lépést tettünk Magyarország madárinfluenza-mentes státuszának megszerzése, valamint az exportkorlátozások feloldása felé.

Szerencsét hozott a 13-as szám

A nagyszebeni Hungarikum Napok idén is a gasztronómiára fókuszált. A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok most se hiányozzanak.