Back to top

Keresd a pávát és az aranyszarvast!

A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet azzal a céllal hívták életre, hogy a komoly élelmiszerminősítési eljárásokon átesett, laboratóriumban és fogyasztói úgynevezett érzékszervi teszteken is kiválóan szereplő élelmiszereket egy pillantással megtaláljunk az üzletek polcain. A bevezetéséről az OMÉK idején tartottak tájékoztatót.

Fotó: Csatlós Norbert
A minőség és megbízhatóság záloga az a széleskörű szakmai támogatás, ami a védjegy mögött áll: a Nébih mellé állt a Magyar Tudományos Akadémia, a terméktanácsok, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és még több szakmai szervezet– mondta el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. E szervezeteknek ugyanis közös célja, hogy a KMÉ legyen az a védjegy, amelyre a magyar fogyasztó mindig és bizton számíthat.

Erdős Norbert kiemelte, lesz egy alapvédjegy, amelynek megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások maguk pályázhatnak, és lesz az „élcsapat”. Az aranyszarvasra csak azok a gyártók pályázhatnak, akiket a zsűri erre meghív.

A védjegyet még a koronavírus-járvány kitörése előtt indította útjára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azonban a pandémia nem kedvezett az elterjedésének. Jelenleg 11 olyan termék van – túrók és tejfölök –, amelyek már viselik, de több más élelmiszer is van már, amely viselhetné, csak még nem került fel a csomagolására – jelentette ki Oravecz Márton, a Nébih elnöke, hozzátéve, nem az a cél, hogy minél több élelmiszer viselhesse a védjegyet, hanem pont az, hogy csak a nagyon jók és az aranyat pedig az igazán kiválóak.

Fotó: Csatlós Norbert

Az elnök elmondta, azért is adja a hivatal a nevét és a szaktudását egy ilyen védjegyhez, mert egy uniós felmérés szerint az Európai Unióban a magyar emberek bíznak a legjobban a hazai élelmiszerbiztonsági hatóságban.

A zöld, pávás védjegy megszerzésére az élelmiszeripari vállalkozások pályázhatnak, a bírálati folyamatnak pedig része a gyártási folyamat ellenőrzése ugyanúgy, mint az élelmiszerlaboratóriumi vizsgálat és az érzékszervi teszt, vagyis a kóstolás.

Tehát biztonságos, tápláló és finom is kell hogy legyen a kiváló minőségű élelmiszer, emellett a gyártása is számos kritériumnak kell, hogy megfeleljen.

Ha padig valamely vállalkozás megszerezte a pávás védjegyet, és terméke a kiválónál is jobb, meghívják pályázni az aranyszarvas védjegyre is.

Fotó: Csatlós Norbert
A következő évek vidékfejlesztési programjában megnyílt támogatási források hasznos felhasználása nyomán remélhetőleg rá se lehet majd ismerni a megújult magyar élelmiszeripari vállalkozásokra – mondta a tájékoztatón Giczy Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Mi pedig számos eszközzel, egyebek mellett az OMÉK-on bemutatkozó Hungarian Food Business elnevezésű online platformmal segítjük őket a boldogulásban.

Ennek a „csomagnak” része a MKÉ-védjegy is, ahol a pályázat bírálati szempontjai között a korábban már említettek mellett például fenntarthatósági elemek is vannak,

a pályázók környezetbarát csomagolás, kevesebb vízfelhasználással járó technológia, vagy más hasonlók vállalásával szerezhetik meg a pávás vagy aranyszarvasos logó viseléséének jogát.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.