Back to top

Versenyezni hívja a diákokat a mezőgazdasági kar

Ösztöndíjat nyerhetnek az Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára a legjobb TDK dolgozatokat író középiskolások, a kar szakirányú továbbképzéseire pedig tandíjkedvezményt kaphatnak az OTDK-n résztvevő hallgatók.

A tudományos diákkör az oktatás és a kutatás között képez hidat, akár egy állásinterjún is jó ajánlólevél egy OTDK-n való részvétel. Ezt sajtótájékoztatón mondta a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, Mikó Edit. A hódmezővásárhelyi kar megújította a tudományos diákköri konferencia felhívását.

A középiskolásokat ösztöndíjjal, a felsőoktatásban tanuló hallgatókat pedig tandíj kedvezménnyel motiválják a részvételre.

Pár éve nyitottak a középiskolások felé, ők külön szekcióban versenyezhetnek, és bármilyen iskolából jelentkezhetnek. A felhívás sikeres, a fiatalok nagyon komoly előadásokkal szoktak jelentkezni, emelte ki a dékán.

SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
SZTE MGK, Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia, a TDT elnöke
Fotó: Králik Emese

Hupuczi Júlia tudományos munkatárs, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke rámutatott: a középiskolás korosztályban szeretnék még jobban támogatni a tehetséggondozást, illetve még több középiskolásnak felhívni arra a figyelmét, hogy ez egy színvonalas verseny és jó belépés az egyetemre.

Az első három helyezett középiskolás, ha a vásárhelyi karon kezdi a tanulmányait, ösztöndíjban részesül.

A középiskolások a mezőgazdaság, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, vállalatgazdálkodás vagy a településfejlesztés témakörében alkothatják meg dolgozataikat, de mesélhetnek saját gazdaságukról, megálmodhatják jövőbeli vállalkozásukat. A részletes pályázati kiírás a www.mgk.u-szeged.hu oldalon, a „Tudományos diákkör” fülre kattintva, a „Formai követelmények” címszó alatt érhető el. A dolgozatokat 2021. november 21-ig a tdt@mgk.u-szeged.hu e-mali címre kell elküldeni.

Az egyetemisták versengéséről Hupuczi Júlia elmondta: ösztönözni kívánják a hallgatók tudományos tevékenységét.

Azoknak a hallgatóknak, akik részt vesznek a TDK-n, majd az OTDK-n, - akár helyezést sem kell elérni – ha a vásárhelyi karra mennek szakmérnök-képzésre, elengedik az utolsó félév tandíját. Fontos kiemelni, hogy nem csak az egyetem saját hallgatói előtt áll nyitva a lehetőség.

A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára szervezett konferenciára elsősorban az agrárium, a vidékfejlesztés, a természetvédelem, az ökonómia és vadgazdálkodás területéről várnak pályamunkákat. A végzős BSc-s hallgatók szakdolgozatukat is benyújthatják tudományos diákköri munkának. A formai és tartalmi követelmények ide kattintva érhetők el. A pályamunkákat elektronikus formában kell benyújtani a tdt@mgk.u-szeged.hu címre 2021. november 12-én éjfélig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államok különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Mit tehet a (hétmilliárd) vevő?

Azáltal, hogy megvesszük, megfőzzük, tároljuk az ételt, mi is az agrár-élelmezési rendszer aktív szereplőjévé válunk. Mindenki fogyasztó, és itt az idő, hogy átalakítsuk az agrár-élelmezési rendszereket. Erre emlékeztet a FAO, az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete az Élelmezés Világnapja, október 16-a kapcsán. De mit is tehetnénk pontosan?

Megállapodott a Debreceni Egyetem és a Nyírerdő Zrt.

A partnerség célja a K+F+I, oktatási és szaktanácsadási feladatokban való együttműködés, a DE tudásbázisát felhasználva az erdő-, a vad- és a tájgazdálkodás fenntartható fejlesztése, társadalmi elismertségének és elfogadottságának javítása.

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft., amely keretében csaknem 30 km légvezetéket cseréltek le új, földkábeles áramhálózatra, az oszlopok egyikét pedig ünnepélyes keretek között bontották el Bugyitól délre.

Az erdő ezerágú rendeltetése

Az Agrárminisztérium fásítási és erdőtelepítési programjainak célja, hogy 2030-ra Magyarország területének a 27 százaléka erdővel borított legyen, amivel mintegy 250 ezer hektár területet kell erdőművelés alá vonni.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Eladható ötletek

Magyarországon a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusokat együtt képzik, oktatásuk egyik helyszíne a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikuma. Cifer Attila földtudományi mérnöktanár, térinformatikai tanár előadásában a térinformatika képzés újdonságaival ismertette meg a hallgatóságot az OMÉK rendezvényén.

Az Egyesült Királyság zöld utat adhat a génszerkesztett élelmiszereknek

Az Egyesült Királyság kormánya nemrég jelentett be, hogy megváltoztatja a génszerkesztésre vonatkozó szabályozást. Ezzel megalapozta, hogy a brit vásárlók hamarosan a boltok polcain találkozhatnak az így előállított élelmiszerekkel.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.