0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

A Bovaer a legújabban kifejlesztett takarmány adalékanyag tehenek és más kérődzők, például juhok, kecskék és szarvasok számára. A terméket a Royal DSM, a táplálkozás, az egészség és a fenntartható életmód területén tevékenykedő holland világcég fejlesztette ki és állítása szerint

napi negyed teáskanálnyi Bovaer tehenenként következetesen csökkenti a bélrendszeri metánkibocsátást: a tejelő tehenek esetében körülbelül 30%-kal, húsmarhák esetében pedig még ennél is nagyobb mértékben, akár 90%-kal is.

Az etetést követően azonnal kifejti hatását. Miután elnyomja a metántermelést a gyomorban, lebomlik a tehén gyomrában már egyébként is természetes módon jelen lévő vegyületekre.

A szer kifejlesztése, azaz a „Tiszta tehén projekt” 10 évig tartott és négy kontinens 13 országában, 45 gazdaságban végzett kísérletet és több mint 48 független tudományos folyóiratokban közzétett, szakmailag lektorált tanulmányt foglalt magában.

Az első hatósági jóváhagyásokat követően a DSM megkezdheti a metáncsökkentő adalékanyag piaci bevezetését. Első körben a brazil és chilei hatóságoktól kapott a cég forgalmazására vonatkozó engedélyt.

– A brazíliai Sao Paolo Állami Egyetemen (UNESP) 2016-2017-ben a Bovaerrel végzett marhahús-kísérlet a bélrendszeri metánkibocsátás akár 55%-os csökkenését mutatta ki, ami rávilágít a Bovaerben rejlő lehetőségekre a fenntarthatóbb szarvasmarhatartás érdekében, mondta Mauricio Adade, a DSM Latin-amerikai elnöke.

A fejlesztők rámutattak, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) nemrégiben kiadott, éghajlatváltozásról szóló jelentése hatalmas figyelmeztetés mindannyiunk számára a globális felmelegedés visszafordíthatatlan erejéről. A tanulmányban az is szerepel, hogy a metánkibocsátás gyors csökkentése rövidtávon csökkentheti a globális felmelegedés ütemét, és pozitív hatással lehet a levegő minőségére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agriland.co.uk