Back to top

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

"Ez valódi kávé, mivel a kávén kívül semmilyen más összetevőt nem tartalmaz" - mondta el Heiko Rischer az AFP hírügynökségnek. A finn technológiai kutatóintézetben (VTT) dolgozó kutatónak és csapatának az volt az elképzelése, amikor belevágtak a projektbe, hogy

olyan kávét alkossanak, mely nem járul hozzá az olyan környezeti problémákhoz, mely általában a világ egyik legnépszerűbb italának előállításánál jellemző.

Nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigén ellátás mellett. Amint megpörkölik, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint hagyományos társaiból.

Rischer csapata ugyanazt az eljárást alkalmazza, mint amit a laboratóriumban előállított húsnál is használnak. Az állatok levágása nélkül előállított hús egyébként tavaly Szingapúrban kerülhetett először kereskedelmi forgalomba.

"A kávé egy problémás termék" - mondta Rischer.

A növekvő globális hőmérséklet miatt a meglévő ültetvények termésmennyisége csökken, ezért a gazdáknak még nagyobb területen kell kiirtani az esőerdőket, hogy növeljék a termőterületüket.

A kávé termesztése a klímaváltozás miatt egyre több esőerdő kiirtásáért lesz felelős
A kávé termesztése a klímaváltozás miatt egyre több esőerdő kiirtásáért lesz felelős
Fotó: Wikimedia Commons
Bár a klímaváltozás egyben lehetőség is, hogy olyan területeken kezdjenek a kávé termesztésébe, ahol eddig nem volt rá alkalmas az éghajlat, hosszú idő, mire az ide telepített ültetvények képesek kielégíteni az fogyasztók igényeit.

Emellett problémát jelentenek a szállítás során elégetett fosszilis energiahordozók is, tehát logikus, hogy alternatívára lesz szükség.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy a módszerükkel előállított termék mennyire lesz fenntartható, de véleményük szerint kevesebb munkaerő és energiaforrás szükséges az így előállított kávéhoz, mint a hagyományoshoz.

"Már tudjuk, hogy például a vízhasználatuk jóval alacsonyabb, mint a szabadföldön termesztetteknek" - mondta el a kutató.

Kóstoló próba

A kávéimádók számára azonban a siker kulcsa az íz. Egyelőre csak speciálisan képzett szakértő kóstolók próbálhatják ki, mivel az új főzet egyelőre "új élelmiszer" státuszba tartozik. Ráadásul ők is csak kóstolhatják, ízlelhetik, de nem nyelhetik le - mondta el Heikki Aisala kutató, aki a szakértő kóstolókat irányítja a projektben.

"A normál kávéhoz viszonyítva a sejttenyésztett kávé kevésbé keserű,"

ami annak köszönhető, hogy kicsit alacsonyabb a koffein tartalma, mondta Aisala az AFP-nek. Azt is hozzátette, hogy kevésbé hangsúlyos a laborban létrehozott ital gyümölcsössége. Ez azonban inkább a pörkölés miatt lehet. A kávé ízének zamatát ugyanis a pörkölés adja, a tudósoknak pedig nincs tapasztaltuk e téren.

Nem ez az egyetlen törekvés a kávé fenntarthatóbb alternatívájának megtalálására. Egy seattlei startup, az Atomo szeptemberben jelentette be, hogy 11,5 millió dollár kezdőtőkét gyűjtött össze "molekuláris kávéjának" létrehozására. Céljuk az, hogy ugyanolyan ízű italt hozzanak létre, de olyan organikus anyagokból, ami nem a kávé növényből származik.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is bizalmatlanok a fogyasztók a laboratóriumban növesztett élelmiszer helyettesítőkre, bár a fiatalabbak közt ez kevésbé hangsúlyos.

Az összes jótékony környezeti hatást egybevetve is arra figyelmeztetnek az élelmiszeripari elemzők, hogy a kávétermesztők megélhetése kerülhet veszélybe, amennyiben elterjednek ezek a laboratóriumban létrehozott termékek.

Helsinkiben Rischer úgy becsüli, hogy még minimum négy év, mire az általuk készített kávé megkaphatja a szükséges engedélyeket és kereskedelmi hátteret ahhoz, hogy egy polcra kerülhessen a hagyományos "rokonaival".

A projektnek különös jelentősége van Finnországban, ahol a Statista elemző csoport szerint az éves kávéfogyasztás fejenként 10 kiló évente - ezzel pedig a világ élvonalában tartoznak.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Karácsonyi adományozás az ünnepi sütéshez szükséges élesztővel

Karácsony előtti közös jótékonysági akcióra invitálja a vásárlókat a Budafoki élesztő gyártója a partner pékségek bevonásával. A vevők nemcsak a rászorulók ünnepi süteményeiről gondoskodhatnak, hanem azt is eldönthetik, melyik szervezet kapja meg az ajándékcsomagokat.

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.

Zöldfelületek - Van hová fejlődni

Országosan kevés a zöldfelületekre vonatkozó statisztika, pedig számos uniós irányelv és stratégia kapcsolódik ezekhez az információkhoz. Ezért egy kutatás keretén belül szakemberek igyekeztek összegyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiderül, mennyire zöld az ország.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészetbe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

Tizenhároméves csúcson a búza ára

A termelők örülnek neki, hogy rekordot dönt a búza ára – de mi lesz a fogyasztókkal? A szerb kormány a maga módján próbálja kezelni a helyzetet. Idén a legjobban termő és a legjobb minőséget adó haszonnövények egyike volt a búza Szerbiában, a többi kalászos gabonafélével és az olajrepcével együtt. A tavaszi vetésű haszonnövények kivétel nélkül kevesebbet termettek a vártnál.

A mesebeli Görbe Erdő valóságos problémája

Amikor a Görbe Erdő területére érünk, olyan, mintha egy titokzatos mesefilm díszletei között találnánk magunkat. Mindez pedig egy valóságos erdőrész a lengyelországi Szczecin közelében, ahol a fák úgy növekedtek, hogy a törzsek különös módon hajlottak meg.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.