Back to top

Szicília lesz a következő kávé nagyhatalom?

Az évről évre emelkedő hőmérséklet hatására a Szicíliában ültetett kávécserjék az idén termést hoztak. Így immár Szicília lett a világ legészakibb kávétermő vidéke.

Kétségtelen, hogy a globális felmelegedés előrehalad. Az elmúlt évtizedben a Föld átlaghőmérséklete 1,09 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1850 és 1900 közötti átlag. De ez az egész világra érvényes. Minél távolabb kerülünk az Egyenlítőtől, annál intenzívebb a felmelegedés. Európában már most majdnem 2 Celsius-fokkal melegebb van mint egy évszázaddal ezelőtt.

Ezt használja ki egy szicíliai család, amely harminc éve próbál kávét termeszteni a szigeten.

- Számos világkörüli utazás után az 1990-es években apám úgy döntött, hogy kávécserjét ültet a Palermo külvárosában lévő, 350 méterrel a tengerszint felett fekvő kis kertünkre.

A kávé általában 1500 méter tengerszint feletti magasságban terem. - mondja Andrea Morettino.

Annak ellenére, hogy a bokrok nem hoztak termést, harminc éven át minden évben ültettek abban a reményben, hogy a következő szezonban teremni fognak. Ez a kitartás most meghozta gyümölcsét. Szó szerint, mert 2021-ben a Morettino családnak sikerült kávébabot szüretelnie.

A 66 fiatal cserje 30 kiló kávébabot termett. A család számára ez egy rendkívül jövedelmező üzlet kezdete lehet - valószínűleg sok kávérajongó hajlandó lesz sokat fizetni az első Európában szüretelt kávéért. És ez lehet a nagyobb európai kávétermesztés kezdete is.

Il caffè di Sicilia. La piantagione sperimentale Morettino

Az európai kávétermesztés problémája természetesen a hideg - magyarázza Adriano Cafiso, aki 15 év dél-amerikai és afrikai utazást követően a Morettino családnak ad tanácsokat a termesztéssel kapcsolatban. Ezért a palántákat kezdetben üvegházakban akklimatizálták. A következő generációknak volt idejük fokozatosan alkalmazkodni a hűvösebb európai körülményekhez.

- Álmunk a "nulla kilométeres kávé", azaz az Európában helyben termesztett kávé megteremtése. Az elmúlt években az éghajlatváltozás lehetővé tette, hogy olyan növények termesztésében gondolkodjunk Szicíliában, amelyek tíz évvel ezelőtt nem termettek volna itt" - mondja Andrea Morettino.

A szicíliai éghajlat kedvez a trópusi növények termesztésének. A szigeten évszázadok óta termesztenek narancsot és citromot. Az első csemetéket az arabok hozták magukkal több mint ezer évvel ezelőtt, a kilencedik század elején. Ám az éghajlatváltozás azonban azt eredményezte, hogy a fák egyre kevesebb gyümölcsöt teremnek, mert a nyarak egyre forróbbak, szárazabbak és a vízhiány megakadályozza a gyümölcs fejlődését.

Az elmúlt tizenöt évben Szicíliában a citromtermő terület a felére csökkent, a narancstermő terület pedig csaknem harmadára.

A tudósok megjegyzik, hogy a túlmelegedés problémája különösen a mediterrán régiókban lesz égető.

- A sziget elsivatagosodásának veszélye áll fenn. Sok történelmi szőlőültetvény fog eltűnni. A legrosszabb forgatókönyv szerint a sziget délnyugati részén olyan lesz az éghajlat, mint Tunéziában - mondja Christian Mulder professzor, a Cataniai Egyetem ökológusa, klímaváltozási szakértő.

A tudós hozzáteszi, hogy ez arra kényszeríti a gazdákat, hogy olyan növényeket keressenek, amelyek ilyen körülmények között is termést hoznak. Ez talán a kávé lesz.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Vajon jogos-e a klímaszorongás?

Egyesek szerint az utolsó órában vagyunk, talán már azon is túl, mások világszintű pánikkeltésnek gondolják Földünk klímaváltozását. Kutatások szerint a mezőgazdasági tevékenység ennek a folyamatnak a katalizátora, és hamarosan mediterránná, két évszakossá válik hazánk időjárása. Hogy mi ebből az igazság? Megtudhatják az MMG Direkt legújabb adásából.