Back to top

Tisztelet a borásznak

Ritka az olyan szobor, ahol a borász lopót tart a kezében. Egy ilyen szobor Budafokon található. A Promontorium Borlovagrend szervezésében a tagok október végén Budafokon a borlopót tartó borász szobornál első alkalommal megemlékezést tartottak a nagy múltú budafoki borászat és borászainak emlékére. A rendezvényen idén is részt vett és beszédet mondott Karsay Ferenc a XXII. kerület polgármestere.

Fotó: Viniczai Sándor
Budafok 1987 óta viseli az OIV. által adományozott „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. Az országban egyedülálló ez a Budafokon jelképpé vált borász; „pincemunkás” néven ismert szobor.

A kezében tartott eszköz ma már „Hungaricumnak” számító bor mintavevő „lopó” szakszerű használatát minden vizsgázott borásznak ismernie kellett. Tokajban Simon-Júda napján kezdődött az aszúsodott szőlő szürete, ezért is ezt a napot választottuk az ünnepi megemlékezésre.

Borrendünk koszorúzással, mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tartott az elhunyt borászokról, borrendi tagtársainkról a közelgő halottak napjára tekintettel.

A bronz szobor Janzer Frigyes alkotása, akit 2002-ben a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével is kitüntették. A számtalan díjjal rendelkező Munkácsy-díjas éremművésznek és szobrásznak nyolcvan ismert köztéri szobra díszíti országunkat. Ő alapította meg 1975-ben a XXII. kerületi Mészáros László Képzőművészeti Kört, ahol tanárként, művészeti vezetőként dolgozott. Papp-Váry László elhunyt rendtársunk is tanítványa volt, aki számos borrendi tagról készített szobrot, melyeket a pincékben állítottak fel és a látogatható Borvárosban.

Fotó: Viniczai Sándor

A borászszobor méltó helyre lett felállítva: Kossuth Lajos utca, Mária Terézia út és Tóth József utca kereszteződésénél. Itt van a borszakma első, legjelentősebb, legrégebbi szakiskolája, borárverési csarnoka és a budafoki pincék, pezsgőgyárak, földalatti labirintusa és a Borváros.

1536-ban „Hungária” című művében Oláh Miklós (későbbi esztergomi érsek) így említi Promontorium szőlőit: „szőlőskertek vannak a hegyekre telepítve, gyönyörködtető látvány. Magát a szirtet, amelyen város áll, kivájták borospincéknek úgy, hogy bármelyik ház alatt annyira nyúlik az építmény a szikla belsejébe, amennyi épületet fent látsz…”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Folynak a metszések a szőlőkben

A szőlő metszésének időpontjával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ma már nem csak az időjárás, hanem az elvégzendő munka nagysága határozza meg. Sokan azt mondják, hogy az őszi lombhullástól tavaszig végezzük el, a legjobb, ha december előtt nem kezdünk neki. Ha fagytól veszélyeztetett fajtáról van szó, akkor fagymentes, kora tavaszi, de még rügyfakadást megelőző időpontot válasszunk. 

Elérhetők a friss a szőlőiskolai szaporítások adatbázisok

A beérkezett szőlőiskolai szaporítási és leltárjelentések alapján frissítette a „Szőlőiskolai szaporítások” című áttekintő táblázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbázis 84 termelő vállalkozás adatait foglalja össze ABC rendben, számba véve az általuk termesztett fajtákat és klónokat.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

Szőlőmetsző robotot fejlesztenek

A szőlőmetszésben alkalmazható robot kifejlesztésén dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen - tájékoztatta a konzorciumot vezető Innovitech Kft. az MTI-t.