Back to top

Tisztelet a borásznak

Ritka az olyan szobor, ahol a borász lopót tart a kezében. Egy ilyen szobor Budafokon található. A Promontorium Borlovagrend szervezésében a tagok október végén Budafokon a borlopót tartó borász szobornál első alkalommal megemlékezést tartottak a nagy múltú budafoki borászat és borászainak emlékére. A rendezvényen idén is részt vett és beszédet mondott Karsay Ferenc a XXII. kerület polgármestere.

Fotó: Viniczai Sándor
Budafok 1987 óta viseli az OIV. által adományozott „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. Az országban egyedülálló ez a Budafokon jelképpé vált borász; „pincemunkás” néven ismert szobor.

A kezében tartott eszköz ma már „Hungaricumnak” számító bor mintavevő „lopó” szakszerű használatát minden vizsgázott borásznak ismernie kellett. Tokajban Simon-Júda napján kezdődött az aszúsodott szőlő szürete, ezért is ezt a napot választottuk az ünnepi megemlékezésre.

Borrendünk koszorúzással, mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tartott az elhunyt borászokról, borrendi tagtársainkról a közelgő halottak napjára tekintettel.

A bronz szobor Janzer Frigyes alkotása, akit 2002-ben a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével is kitüntették. A számtalan díjjal rendelkező Munkácsy-díjas éremművésznek és szobrásznak nyolcvan ismert köztéri szobra díszíti országunkat. Ő alapította meg 1975-ben a XXII. kerületi Mészáros László Képzőművészeti Kört, ahol tanárként, művészeti vezetőként dolgozott. Papp-Váry László elhunyt rendtársunk is tanítványa volt, aki számos borrendi tagról készített szobrot, melyeket a pincékben állítottak fel és a látogatható Borvárosban.

Fotó: Viniczai Sándor

A borászszobor méltó helyre lett felállítva: Kossuth Lajos utca, Mária Terézia út és Tóth József utca kereszteződésénél. Itt van a borszakma első, legjelentősebb, legrégebbi szakiskolája, borárverési csarnoka és a budafoki pincék, pezsgőgyárak, földalatti labirintusa és a Borváros.

1536-ban „Hungária” című művében Oláh Miklós (későbbi esztergomi érsek) így említi Promontorium szőlőit: „szőlőskertek vannak a hegyekre telepítve, gyönyörködtető látvány. Magát a szirtet, amelyen város áll, kivájták borospincéknek úgy, hogy bármelyik ház alatt annyira nyúlik az építmény a szikla belsejébe, amennyi épületet fent látsz…”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

A Hálaadást ünnepli az Egyesült Államok, ötödével emelkedett az ünnepi menü ára

Az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást tartják csütörtökön az Egyesült Államokban, a szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Szombaton lesz a Vadlúd Sokadalom Tatán

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket szombaton Tatán.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

A mamutcsontok okozhatják az elefántok vesztét

A növekvő mamutagyar kereskedelem tartja fent az elefántagyar iránti igényeket - tárta november elején a Gerinces Őslénytani Társaság (Society of Vertebrate Paleontology, SVP) elé Andy Huynh, aki az ázsiai illegális vadkereskedelmi hálózatok felgöngyölítésén dolgozik az ENSZ-el és az Interpollal.

Az erdészetnek és a vadászatnak szentelte életét

Az ezerarcú természetet úgy ismeri, akár a tenyerét. A kezdeti nehézségek után pályája egészen az Állami Gazdaságok Központjának erdészeti osztályáig vezetett, és számos technológiai újítást vezetett be a szakmába. Megingathatatlanul kiáll a gyenge minőségű talajokon való akácerdő-telepítés és -hasznosítás mellett, e véleményétől 97 éves korában sem lehet eltántorítani.