Back to top

Versenyben a közétkeztetés legjobb szakácsai

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny középdöntője, ahonnét 12 csapat jutott a 2022 tavaszán megrendezésre kerülő döntőbe. A szakmai megmérettetés célja,többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

A versenyt, amely megmozgatja a közétkeztetésben dolgozó szakácsok fantáziáját két évente rendezi meg a Közétkeztetési és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Nemzeti

Tuzson Bence
Tuzson Bence
Fotó: Nébih sajtó
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)

- Tíz évvel ezelőtt 28 milliárd forintot költött az állam a közétkeztetésre, ma ez az összeg 87,5 milliárd forint.

Nagyon sok gyerek, az óvodások és az iskolások ingyen juthatnak a közétkeztetéshez, mutatott rá Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az elődöntőt lezáró sajtótájékoztatón. Hozzátette: a közétkeztetés nem tömegétkeztetés, hanem azt jelenti, hogy minőségi ételeket megfizethető áron kell juttatni az embereknek.

Mi magyarok természetesnek vesszük a közétkeztetést, amelyben 1,5- 2 millió ember vesz részt, természetesnek vesszük, hogy a gyerekeink meleg ételt kapnak az iskolában. Ez nem mindenhol van így,  a világon, és Európában is ritkaság számba megy az ilyen kiterjed közétkeztetés, amivel még olyan nagy országok, mint Németország vagy Nagy-Britannia sem rendelkeznek.

De ez nem jelenti azt, hogy nekünk nincs több tennivalónk ezen a téren. Feladatunk többek között a színvonal emelése, és annak megteremtése, hogy minél több magyar alapanyag kerüljön a konyhákra, ebben erősíteni kell a magyar gazdákat is, hogy képesek legyenek folyamatosan egységesen

Oravecz Márton
Oravecz Márton
Fotó: Nébih sajtó
színvonalon termelni és szállítani a termékeket.

Fontos, hogy olyan eseményeket tudjunk szervezni, mint például ez a szakácsverseny is, ami ezt a minőséget képes javítani. Hiszen az a cél, hogy a gyerekek egészséges és finom ételekhez jussanak, hogy egészséges felnőtt váljon belőlük.

- A termőföldtől az asztalig végig kísérjük a termékek útját, ezért a legnagyobb rálátásunk van arra, hogy a magyar termékek milyen jó minőségűek és biztonságosak, mutatott rá Oravecz Márton, a Nébih elnöke. De fontos a szezonalitás is, a fogyasztókat elkényelmesítette a nemzetközi áruk dömpingje, minden pillanatban minden terméket szeretnénk megvásárolni és ezáltal a helyi termékekre kevesebb figyelem jut. A szakácsverseny erre rávilágít és ebben sokat tud segíteni. Az alapanyag viszont csak egy kiindulási pont, a hozzá adott szaktudás teszi azt teljessé.

Mivel 1 millió gyermeket látnak el naponta meleg étellel a közétkeztetésben, nem szabad kihagyni a jövő generációjának nevelését az étkezési kultúra tekintetében.

Krivács András, a MNGSZ elnöke szerint a szakácsverseny nem pusztán a versengésről szól, hanem elsősorban szakmai diskurzus, aminek az eredménye sokkal jobbá teszi majd a hétköznapjainkat. A jó ötletek, amit a szakácsok letettek a verseny során az asztalra, később kiváló gyakorlattá tudnak válni.  Hiszen a Bocuse d'Or versenyek technológiái is beszivárognak nem csak az éttermekbe, de a közétkeztetésbe is. Ma már olyan technológiai rendszerekkel dolgozhatnak a közétkeztetésben is, amelyekkel a régi jó receptúrák teljesen más köntösbe kerülhetnek a gyerekek asztalára. Ha a gyerekek nem találkozhatnak ezekkel a modern technológiákkal és textúrákkal, akkor nem beszélhetünk a gasztronómiai kultúra fejlődéséről.

Fotó: Nébih sajtó

Ez a verseny a közétkeztetés ünnepe, a versenyzők rengeteg inspirációhoz és új tudáshoz jutnak a verseny ideje alatt, és visszatérve jó hangulatba főznek, és akik jó hangulatba főznek, azok finomakat is főznek, fejtette ki véleményét. Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke. Megjegyezte, hogy a közétkeztetés, annak ellenére, hogy nehéz helyzetben van, az ellátás biztonságát mindig garantálja, még senki nem maradt ebéd nélkül.

Viszont a finanszírozási rendszer reformra szorul, és át kell gondolni annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos maradjon.

A szakácsversenyen induló három fős csapatokat neves séfek, gasztronómiai szervezetek mentorálják a megmérettetés alatt, hogy minél színvonalasabb ételeket tegyenek a zsűri asztalára, és majd reményeink szerint a mi és gyerekeink asztalára is.

Az idei verseny témája a farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. A feladat pedig valamely tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése volt, felnőtteknek szánt komplett három fogásos ebéd megtervezése, tálalása a modern gasztronómia jegyében,

és mindezt adagonként 650 Ft-ból kellett kihozniuk a versenyzőknek.
Sorsolás a döntőre
Sorsolás a döntőre
Fotó: Nébih sajtó

Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, előírtak kötelező elemet, ez volt a fánk és kötelező alapanyagot, ez pedig a sütőtök. Több dolog pedig tiltólistára került, így az édesítőszer, az ízfokozó és az élelmiszer-színezék. Mindezeket figyelembe véve, biztos szakmai tudást és nagy kreativitást igényelt a menü összeállítása.

A döntőbe jutott csapatok menüsorát nézve, ebben nem volt hiány. Az első fogás között szerepelt például hideg pisztrángtekercs kerti levelekkel, tormás zöldborsópürével, vagy pikáns céklaleves kecskesajtos csörögével, és igen izgalmasan hangzik például a lazac tortácska, avokádó panna cotta, majonézes zellersaláta, fehérborsos citrommártás összeállítás is. A főételek sorában található például kacsamájjal töltött csirkecomb pirított gombákkal, vaníliás borsópürével, baconos kölesfelfújttal, vagy ropogós kacsamell sütőtök textúrákkal és narancsos pecsenyével, sütőtökös- mákos nudlival, ropogós hajdinával. Szinte mindegyik desszertet bevállalnánk, a képviselőfánkot málnahabbal, fehércsokis mousse-szal, csokihalmokkal, és a tökmagos tortát sütőtök panna cottával, kapros tejfölkrémmel, citromzselével, de nem állnak ellent az illatos tökhabnak sem, amit máklinzer forgáccsal és erdei bogyós lekvárral tálaltak.

- Mindnyájan a közétkeztetésből jövünk, innét hozzuk a gasztronómiához fűződő viszonyunkat, és ha az nem fejlődik, akkor azt egy egész ország gasztronómiai kultúrája sínyli meg.

Nagyon nagy szerepe van ebben azoknak a séfeknek is akik például a Bocuse d'Or versenyek résztvevői, vagy a szakma csúcsán vannak, hiszen az az innováció, ami ott megjelenik, idővel utat mutat a közétkeztetésben dolgozó kollégáknak is, az ő fejlődésüket is szolgálja, vélekedett Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Fotó: Nébih sajtó

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

Nyerő páros

Néhány évvel ezelőtt feltűnt egy kiemelkedő képességű, gyönyörű küllemű kanca az utánpótlás mezőnyben. Kezdettől fogva kiegyensúlyozott, jó eredményeket szállított a korosztályos és később a nyitott számokban is. Később, ahogy teltek az évek, felfigyeltünk cserfes, fiatal, tehetséges lovasára, Kalán Eszterre is.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.