Back to top

Az ősz a gyümölcssajtok szezonja

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra…

A gyümölcssajtok, kedvelt téli csemegék
A gyümölcssajtok, kedvelt téli csemegék
Fotó: wikipedia
A birsalmasajt dióval az ősz egyik kedvelt csemegéje, ám emellett más gyümölcsökből is készíthetők gyümölcssajtok. A gyümölcssajtok készítése nem bonyolult, hasonlít a lekvárkészítéshez csak a végeredmény egy szilárd, kocsonyás desszert lesz, mely további szikkasztás után hosszú ideig eltartható mert a benne lévő magas cukortartalom nem csak ízesíti, hanem tartósítha is.

Almasajt

Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg cukor.
Az almát puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az almapéppel. Dermedés próbát követően formákba töltjük és megdermesztjük. A formából kivéve megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.

A birsalma a favorit a gyümölcssajtok között
A birsalma a favorit a gyümölcssajtok között
Fotó: wikipedia
Birsalmasajt

Hozzávalók: 1 kg birs, 80 dkg cukor.
Az érett birsalmákat negyedeljük, majd kivágjuk a magházát. Puhára főzzük, majd pépesítjük. Minden 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítva a pépet előbb újra felfőzzük és negyed órán át főzzük folyamatosan kevergetve, majd a cukrot hozzátéve további 10 percig főzzük. Ezután formákba öntjük, majd ha megdermedt 2-3 hétig meleg helyen alkalmanként megforgatva szikkasztjuk.

Egres sajt

Hozzávalók:1 kg egres, 20 dkg cukor.
Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük.. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük az egres péppel. Az előbbiekhez hasonlóan lapos formákba töltjük, hogy abban dermedjen meg. Azokból kivéve meleg helyen megszikkasztjuk és száraz hűvös helyen tároljuk.

Körtesajt, szilvasajt

Hozzávalók: 1 kg körte, vagy szilva 20 dkg cukor.
Az egres sajthoz hasonlóan készül, csak főzés előtt a körtét aprítsuk föl.

Sárgabaracksajt

Hozzávalók: 1 kg hámozott, magozott barack, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 3 barackmag.
A barackot puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk és jól összefőzzük a barackpéppel. Az előzőekhez hasonlóan készítjük tovább.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Az árstop mellett nagy emelésre készülnek a kiskereskedők

A hatósági ár helyett három más tényezőt tart hatékonynak az infláció megfékezésére a Portfolio munkatársa.

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

A gyenge tavalyi termés után kevés a méz a belpiacon, de nem csak a kínálat alacsony, a magas árak miatt a belföldi mézcsomagolók és a külföldi vevők sem jelentkeznek kereslettel - írja szerdai számában a Világgazdaság.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.