Back to top

Már magyarul is! Gabe Brown: Dirt to soil

Szabó László, a Tarkarét Biofarm tulajdonosa 1200 példányban jelentette meg Gabe Brown: Dirt to soil, az Observer szerint a regeneratív mezőgazdálkodás szent könyvének számító kötetét magyarul, azzal a céllal, hogy minél több helyre eljussanak az amerikai farmer gondolatai.

Szakiskolások az interaktív talajszelvényban a Bábolnai Gazdanapokon
Szakiskolások az interaktív talajszelvényban a Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Csatlós Norbert
A 11 éve ökológiai állattartással foglalkozó gazdálkodó figyelmét a Bábolnai Gazdanapokon látott talajszelvény fordította a regeneratív talajművelés felé. Mivel hazai szakkönyvet nem talált, ám egy barátja megajándékozta Gabe Brown könyvével, úgy döntött kiadja azt magyar fordításban.

„Az amerikai farmer ugyanis 30 éve gazdálkodik ilyen módon, és az eredményei megmutatják, hogy ez a módszer működik.

Gabe Brown nem elvont eszméket hangoztat, hanem arról ír, hogyan termel így profitot – mondta el a kötet bemutatóján Szabó László, hozzátéve, hogy bár ő elsősorban mezőgazdasági termelőkre gondolva jelentette meg a könyvet, a kiskerttulajdonosoknak ugyanúgy hasznos lehet a forgatása.

A kötetből kiderül Gabe Brown amerikai farmer nem akarta megváltani a világot az észak-dakotai családi farmon, csak, amikor az időjárás miatt többször is elpusztult a termés, ők pedig a feleségével komoly anyagi gondba kerültek,

a túlélés érdekében kezdett el innovatív megoldásokat keresni.

Kutatásokra alapozva elhagyta a legtöbb gyomirtó, rovarirtó és szintetikus műtrágya használatát, áttért a forgatás nélküli talajművelésre, a közvetlen vetésre, elkezdett különféle takarónövény-keverékeket telepíteni, és megváltoztatta legeltetési gyakorlatát is.

Gabe Brown és az eredeti könyv címlapja
Gabe Brown és az eredeti könyv címlapja

A farmer könyvében leírja, miközben ő és családja küzdött a farm megőrzéséért, csodálatos utazáson találták magukat egy új típusú gazdálkodás felé: a regeneratív mezőgazdaság felé. A Dirt to Soilban Gabe Brown elmeséli ennek a csodálatos utazásnak a történetét, és rengeteg innovatív megoldást kínál a talaj helyreállítására.

Ahogy a szerző fogalmaz az ipari mezőgazdasági modellben minden gondolat a dolgok megölésére összpontosul. De ez a gondolkodásmód a sokféleséget, a talajt és a profitot is megölte. A gazdaságában húsz évnyi kísérletezés és finomítás után az erőforrások regenerálására összpontosít a talaj élő biológiájának folyamatos javításával.

A regeneratív mezőgazdasági elveket alkalmazva a Brown’s Ranch sokféle készterméket és takarónövényt termel jövedelmezően, valamint legeltetett marha- és juhtartással foglalkozik és szabadtartású tojótyúkokat, brojlert és szabadtartású sertést is termel, amelyeket közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.

Gabe Brown: Porból élet
Gabe Brown: Porból élet
A magyar nyelvű kötet több online könyváruházban kapható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.