Back to top

Elmélet az egyetemről, gyakorlat az üvegházakból

Egy egyetemnek és egy cégnek is hasznos, ha együttműködnek egymással. Az SZTE-MGK és a DUNA-R Kft. kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, ezt erősítették meg egy ünnepélyes aláírással.

Megújította az együttműködését a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar és a DUNA-R Növénytermesztő, Virágkertészeti Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Az erről szóló megállapodást látta el kézjegyével a hódmezővásárhelyi kar dékánja, Mikó Edit és a Szentesen paprikanemesítéssel foglalkozó cég ügyvezetője, Ruskó József.

A mezőgazdasági képzésben nagyon fontos a gyakorlat, a technológia rendkívüli sebességgel fejlődik, és ahhoz, hogy ezt az oktatás mindig követhesse, fontosak az együttműködő partnerek, hangsúlyozta a dékán. A céggel régi a kapcsolat, de a jövőben nemcsak a gyakorlati képzés terén szeretnének együttműködni, hanem a kutatási vonalon is erősödő kapcsolatot kialakítani.

A gyakorló szakembereknek is szüksége lehet arra, hogy egy egyetemi háttér álljon a rendelkezésére. A kertészet kevésbé kedvelt ágazat a fiatalok körében, ezért is kell szem előtt tartani, hogy megismertessék ezzel a generációval a szakma szépségeit.

Napi szintű téma, hogy a mezőgazdaság rendkívüli kihívások előtt áll, az együttműködés segíti az intézményt abban, hogy a legújabb technológiát oktathassák a diákoknak, mutatott rá Mikó Edit. Ezen a földrajzi területen erre a régióra való növényeket és állatokat kell előállítani.

 

Ruskó József, a DUNA-R Kft. ügyvezetője és Mikó Edit, az SZTE-MGK dékánja
Ruskó József, a DUNA-R Kft. ügyvezetője és Mikó Edit, az SZTE-MGK dékánja
Fotó: Králik Emese

A cégvezető kiemelte, hogy a szentesi telepük a legmodernebb Közép-Európában, ott szívesen látják a diákokat, ez a lehetőség pedig még vonzóbbá teheti számukra a mezőgazdaságot. Az első ilyen együttműködést a vásárhelyi karral kötötték  annak idején. A hallgatóknak hasznos egy ilyen kapcsolat, hiszen az egyetemen megtanulják a tananyagot, a gyakorlati helyen pedig el tudják azt végezni.

Több, mint hetven F1 paprika hibridet nemesítettek, de bőven van még feladat, melyek közül egyet-kettőt a vásárhelyi karral szeretnének megvalósítani.

Ha magyar éghajlati viszonyokra nemesítenek, emelte ki Ruskó József, az nagyban  hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdák sikeresek legyenek, hazai fajtával dolgozzanak, és együtt örülhetnek a közös sikernek.

Az aláírást követően a karon Fenntartható mezőgazdaság – élhető jövő címmel tartottak konferenciát, ahol egyebek mellett a jó gyakorlatokról, az özönnövényekről, vagy a pontyivadékok fejlődésdinamikájáról hallhattak előadásokat a résztvevők.

Fotó: Králik Emese

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.