0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A propoliszról szóló előző cikkünkben megtudhattuk, hogy miként használjuk a propoliszt emésztőszervi panaszok, reflux illetve gyomorfekély esetén. Most a propolisz tinktúra másik felhasználási lehetőségét mutatjuk be.

Az előző cikket itt nézhetik meg: Propolisztinktúra emésztőszervi panaszokra

A propolisztinktúrát kúraszerűen néhány napig vagy hétig vigyük fel a gombával fertőzött bőrfelületre egy vattával, vagy porlasztós üvegcsével, majd hagyjuk megszáradni. Az alkalmi gombafertőzéseket néhány nap alatt eltünteti.

Visszatérő vagy elmúlni nem akaró agresszív gombafertőzések esetén találjuk meg az okokat, melyek akár az életmódban, az étrendben gyökerezhetnek.

A fejbőr gombásodása ellen is alkalmazható a propolisztinktúra. Állapítsuk meg, hogy pontosan mekkora felületre terjed ki a gombafertőzés. Ha tükör segítségével nem tudjuk magunk elvégezni a kezelést, kérjük meg valakit, hogy segítsen a propolisz felvitelében.

Fésűvel válassza el a hajat a fejbőr adott területen és vattával, vagy porlasztó üvegcséből vigye fel a haj választékában a fejbőrre a propoliszt. Hagyja megszáradni, majd vigye fel a propoliszt a további választékokban feltárulkozó bőrfelületre, míg le nem fedi a teljes fertőzött részt.

A kezelés során a propolisz megfesti a fejbőrt és a haj tövét. Eltakarhatjuk sapkával, kendővel, vagy hajpánttal.

A 3-5 napos kúra után mossunk alaposan hajat, és ha még nem múlt el a fertőzés, próbálkozzunk újra néhány nap szünet után.

A propolisztinktúra 10-50 ml-es kiszerelésben 5-10-20%-os koncentrációban kapható gyógyszertárakban vagy méhészektől szerezhető be. Az 5%-os tinktúrát, miután megszáradt vigyük fel még egyszer az adott bőrfelületre.

Ellenjavalt propoliszra allergiás személyeknek, illetve ha bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk azonnal hagyjuk abba az alkalmazását! 

Figyelem: betegség, étrendváltás, kúrák előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

E részlet a szerző Méhek ajándéka című könyvéből származik.

 

Forrás: Méhek ajándéka című könyv