Back to top

Bőr- és fejbőrgombák ellen propolisztinktúra

A propoliszról szóló előző cikkünkben megtudhattuk, hogy miként használjuk a propoliszt emésztőszervi panaszok, reflux illetve gyomorfekély esetén. Most a propolisz tinktúra másik felhasználási lehetőségét mutatjuk be.

Az előző cikket itt nézhetik meg: Propolisztinktúra emésztőszervi panaszokra

A propolisztinktúrát kúraszerűen néhány napig vagy hétig vigyük fel a gombával fertőzött bőrfelületre egy vattával, vagy porlasztós üvegcsével, majd hagyjuk megszáradni. Az alkalmi gombafertőzéseket néhány nap alatt eltünteti.

Visszatérő vagy elmúlni nem akaró agresszív gombafertőzések esetén találjuk meg az okokat, melyek akár az életmódban, az étrendben gyökerezhetnek.

dsc_8417.jpg

Propoliszt gyüjtő méh
Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály

A fejbőr gombásodása ellen is alkalmazható a propolisztinktúra. Állapítsuk meg, hogy pontosan mekkora felületre terjed ki a gombafertőzés. Ha tükör segítségével nem tudjuk magunk elvégezni a kezelést, kérjük meg valakit, hogy segítsen a propolisz felvitelében.

Fésűvel válassza el a hajat a fejbőr adott területen és vattával, vagy porlasztó üvegcséből vigye fel a haj választékában a fejbőrre a propoliszt. Hagyja megszáradni, majd vigye fel a propoliszt a további választékokban feltárulkozó bőrfelületre, míg le nem fedi a teljes fertőzött részt.

A kezelés során a propolisz megfesti a fejbőrt és a haj tövét. Eltakarhatjuk sapkával, kendővel, vagy hajpánttal.

A 3-5 napos kúra után mossunk alaposan hajat, és ha még nem múlt el a fertőzés, próbálkozzunk újra néhány nap szünet után.

A propolisztinktúra 10-50 ml-es kiszerelésben 5-10-20%-os koncentrációban kapható gyógyszertárakban vagy méhészektől szerezhető be. Az 5%-os tinktúrát, miután megszáradt vigyük fel még egyszer az adott bőrfelületre.

Ellenjavalt propoliszra allergiás személyeknek, illetve ha bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk azonnal hagyjuk abba az alkalmazását! 

Figyelem: betegség, étrendváltás, kúrák előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

E részlet a szerző Méhek ajándéka című könyvéből származik.

 

Forrás: 
Méhek ajándéka című könyv

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.