A tápanyagokban gazdag, a többi húsféléhez képest magas fehérje-, rendkívül alacsony zsír-, szénhidrát- és energiatartalommal rendelkező pulykahús íze is eltér az általában fogyasztott csirkehúsétól, ezért érdemes minél hamarabb megkóstoltatni a gyerekekkel, mert ami nem ízlik kiskorban, az általában a későbbiekben sem szokott.
Magas víztartalmának köszönhetően a pulykahús könnyen emészthető, emellett telítetlen zsírsavakban gazdag. Különböző vitaminokat (A, B1, B2, B3, B6, B12), valamint szelént, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz. A madár szinte minden részét fel lehet használni; melléből, combjából, szárnyából egyaránt ízletes ételek készíthetőek, ráadásul a nagytestű vágóállatokhoz képest a pulykahús elkészítéséhez rövidebb főzési, sütési idő szükséges.
A világ közel hatmillió tonnás pulykahús-termelésének majdnem a fele az USA-ból származik. Jelentős pulykahús-előállítók ezenkívül Brazília, Kanada és Oroszország.
A baromfihús-fogyasztás relatív aránya, valamint az intenzív technológiával nevelt csirke jelentősége tovább növekszik, amelynek fogyasztása 2000 óta 47 százalékkal nőtt globálisan. Mivel a fejlett országokban a húsfogyasztást lassuló dinamika jellemzi, a legnagyobb növekedés a fejlődő régiókban várható.
Globális fogyasztás szempontjából, ünnepek szerint csoportosítva, a legtöbb pulykát – 46 milliót – az Egyesült Államokban szokásos Hálaadáskor vágják le, amelyet a Karácsony (22 millió), majd a Húsvét (19 millió) követ. Hazánkban az egy főre eső éves pulykahúsfogyasztás 4 kg körül alakul.