Back to top

A belga apácák visszatértek az ősi mesterséghez

Amikor a belgiumi Maredret apátság apácái azzal küszködtek, hogy a felújítási munkálatokra összekaparják a pénzt, egy olyan mesterséghez tértek vissza, amely évszázadokon át a szerzetesek sajátja volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított, 20 tagú bencés közösség régóta küzdött azzal a problémával, hogy a kolostoruk tetőszerkezetén szivárgott be a csapadék, a falak pedig erősen repedeztek. A helyreállítási munkálatok finanszírozásának érdekében sürgősen pénzre volt szükségük.

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a sörfőzés gondolata. Természetesen nem akármilyen sört szerettek volna készíteni, hanem olyat, ami magában rejti a közösség történelmét és értékeit egyaránt.

A John Martin sörfőzővel és importőrrel való közel hároméves együttműködés után nyáron került forgalomba a Maredret Altus, egy 6,8%-os borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8%-os világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

Fotó: pixabay.com

"Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk" - mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként megengednek maguknak egy-egy üveggel.

A sörök alapját a tönkölybúza adja, amelyet Szent Hildegárd, a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban említ.

A tönkölybúza ezen felül az apácák kertjében általánosan termesztett növények közé tartozik.

Edward Martin pálinkafőző mester, a sörfőzde alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, amely néhány éven belül akár 3 millióra is emelkedhet. Belgiumon kívül már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák.

A Maredret apátság mindössze egy kilométerre található a Maredsous férfi apátságtól, akiknek a Duvel sörfőzde által készített söreit már széles körben lehet kapni.

Gertrúd nővér hangsúlyozta, hogy nem tekintik egymást riválisnak.

"Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást" - mondta.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.