Back to top

A belga apácák visszatértek az ősi mesterséghez

Amikor a belgiumi Maredret apátság apácái azzal küszködtek, hogy a felújítási munkálatokra összekaparják a pénzt, egy olyan mesterséghez tértek vissza, amely évszázadokon át a szerzetesek sajátja volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított, 20 tagú bencés közösség régóta küzdött azzal a problémával, hogy a kolostoruk tetőszerkezetén szivárgott be a csapadék, a falak pedig erősen repedeztek. A helyreállítási munkálatok finanszírozásának érdekében sürgősen pénzre volt szükségük.

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a sörfőzés gondolata. Természetesen nem akármilyen sört szerettek volna készíteni, hanem olyat, ami magában rejti a közösség történelmét és értékeit egyaránt.

A John Martin sörfőzővel és importőrrel való közel hároméves együttműködés után nyáron került forgalomba a Maredret Altus, egy 6,8%-os borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8%-os világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

Fotó: pixabay.com

"Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk" - mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként megengednek maguknak egy-egy üveggel.

A sörök alapját a tönkölybúza adja, amelyet Szent Hildegárd, a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban említ.

A tönkölybúza ezen felül az apácák kertjében általánosan termesztett növények közé tartozik.

Edward Martin pálinkafőző mester, a sörfőzde alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, amely néhány éven belül akár 3 millióra is emelkedhet. Belgiumon kívül már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák.

A Maredret apátság mindössze egy kilométerre található a Maredsous férfi apátságtól, akiknek a Duvel sörfőzde által készített söreit már széles körben lehet kapni.

Gertrúd nővér hangsúlyozta, hogy nem tekintik egymást riválisnak.

"Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást" - mondta.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.