Back to top

A belga apácák visszatértek az ősi mesterséghez

Amikor a belgiumi Maredret apátság apácái azzal küszködtek, hogy a felújítási munkálatokra összekaparják a pénzt, egy olyan mesterséghez tértek vissza, amely évszázadokon át a szerzetesek sajátja volt: a sörfőzéshez.

Az 1893-ban alapított, 20 tagú bencés közösség régóta küzdött azzal a problémával, hogy a kolostoruk tetőszerkezetén szivárgott be a csapadék, a falak pedig erősen repedeztek. A helyreállítási munkálatok finanszírozásának érdekében sürgősen pénzre volt szükségük.

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a sörfőzés gondolata. Természetesen nem akármilyen sört szerettek volna készíteni, hanem olyat, ami magában rejti a közösség történelmét és értékeit egyaránt.

A John Martin sörfőzővel és importőrrel való közel hároméves együttműködés után nyáron került forgalomba a Maredret Altus, egy 6,8%-os borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8%-os világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

Fotó: pixabay.com

"Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk" - mondta Gertrude nővér, hozzátéve, hogy az apácák vasárnaponként megengednek maguknak egy-egy üveggel.

A sörök alapját a tönkölybúza adja, amelyet Szent Hildegárd, a 11. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban említ.

A tönkölybúza ezen felül az apácák kertjében általánosan termesztett növények közé tartozik.

Edward Martin pálinkafőző mester, a sörfőzde alapítójának dédunokája elmondta, hogy a termelés jelenleg évi 300 000 palack, amely néhány éven belül akár 3 millióra is emelkedhet. Belgiumon kívül már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák.

A Maredret apátság mindössze egy kilométerre található a Maredsous férfi apátságtól, akiknek a Duvel sörfőzde által készített söreit már széles körben lehet kapni.

Gertrúd nővér hangsúlyozta, hogy nem tekintik egymást riválisnak.

"Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást" - mondta.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.