0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 5.

A gyógyító füge: lekvárnak, szörpnek, bornak…

Sokan szeretnének egy kis „egzotikumot” csempészni a kertjükbe. Ehhez a füge kiváló választás, hiszen fiatalon ugyan kicsit fagyérzékeny e növény, de mivel alig vannak már kemény teleink, kicsi az esély a komolyabb visszafagyásra. Levele, termése sokoldalúan felhasználható, és gyógyhatása sem elhanyagolandó.

Számos fajtája beszerezhető, így sokféle levélváltozata létezik, ilyenek a mélyen karéjos levelű fajták, amelyek díszesebbek, de a gyümölcsök színe is igen nagy változatosságot mutat. Érdemes olyan fajtát választanunk, amely biztonsággal beérleli terméseit a mi éghajlatunkon is. Fiatalabb korában fagyérzékeny, de tavasszal tőről fagykár esetén is újrahajt, csak így az előző évi növekmények veszendőbe mennek. Ezért a fiatalabb egyedeket érdemes télen takarással védeni. A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa általában alacsony méretű, de egyes kivételt képező fajtái elérhetik a 10-12 méteres magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag.

A zöld leveleiből készült fügelevél szörp sokak kedvence, hidegen ez egy nagyon kellemes üdítőital, és meglepő, de kókusz ízű.

A füge gyümölcse botanikai szempontból kuriózum, mert ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a már befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. Másik érdekessége, hogy gyümölcse folyamatosan érik nyár végétől, azaz nagyon hosszú ideig tudjuk szedni, de zölden is használható, például befőttnek.

Táplál és gyógyít

Aszalt fügéhez egész évben hozzájuthatunk az áruházakban, zöld fügéje pedig azoknak bőven akad kora őszre, akiknek van fügebokruk, mivel a mi klímánkon, nem minden fajtája képes rendesen beérlelni gyümölcseit.
A füge gyümölcs szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már tízezer éve felismertek, és nagyra értékeltek.
Közismert a fügegyümölcs hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, nyugtató, gyulladást gátló és köptető hatásúak. A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják.

Rosttartalma elősegíti a bél féregszerű mozgását, így székrekedés esetén is kitűnő hasznát vesszük a fügének. Különösen az egyhangú táplálkozás következtében lelassuló bélműködésre van ösztönző hatással.

Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatták, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használták. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést. A fügének nem ismert mérgező hatása, mindazonáltal fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására.
A szív egyenletesebb működésére a füge azért van jó hatással, mert rendkívül sok káliumot tartalmaz. Szabályozza a szívverést, valamint hatására csökkent a vérnyomás. A benne található B vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, cinktartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást.
A máj működésre is serkentőleg hat a füge kálium tartalma, különösen akkor, ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványi anyaghoz a szervezet.

Magnézium tartalma elősegíti a szénhidrát és a fehérje emésztését. A gyulladás csökkentő hatása az A vitaminnal van kapcsolatban. A szárított gyümölcsöt, ha nem kúraszerűen fogyasztjuk, szintén használhatjuk édesítőnek. Pépesítve tejjel, szójatejjel, akár más gyümölcslével bármikor kitűnő, tápláló turmix készülhet belőle.

FÜGELEKVÁR

Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csésze kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs héjával együtt ledarálva, de ki magozva, 2 csésze cukor, 1 csésze apróra vágott dió.
A fügéknek levágjuk a kocsányát, majd csíkokra vágva vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és sűrűre beforraljuk – csak a diót keverjük bele a legvégén. Csavaros tetejű üvegekbe töltve lezárjuk, és 10 percig gőzöljük, vagy pokrócban hűtjük ki.

ZÖLD FÜGE CUKORBAN

Elsőként enyhén ecetes vizet forralunk, és benne megfőzzük a fügéket. A kocsányait vágjuk le, mert azok nem puhulnak meg. Egy kilogramm fügéhez, ugyanennyi cukorból másfél deciliter vízzel szirupot főzünk. A vízből kiszedett fügét egyszer felfőzzük a szirupban, és betakarva hagyjuk másnapig. Szűrőkanállal kiszedjük a szirupból, amelyet újra felfőzünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és újra állni hagyjuk. Harmadnap megismételjük ugyanezt. Különösen finom, ha a szirupba egy darabka vaníliát és 2-3 karika citromot is rakunk. A harmadszori felfőzés után a fügét üvegekbe tesszük szűrőkanállal, a szirupot ismét felfőzve töltjük rá, és lezárhatjuk.

FÜGEKOMPÓT

Hozzávalók: 50 dkg füge, 1 kiskanál tört ánizsmag, 2 csésze víz, 1 csésze cukor, 4 evőkanál citromlé, egy kevés vagdalt dió.
Négy órán keresztül az ánizzsal együtt vízben áztatjuk a fügét. Levágjuk a gyümölcskocsányokat, majd feltesszük főni. Ha forr, hozzáadjuk a cukrot, és fedő alatt, takarékon fél órán át lassan pároljuk. Kihűlve keverjük hozzá a citromlevet és a vagdalt diót.

FÜGEBOR

Hozzávalók: 1 kg füge, 1 dkg élesztő, 1 kg kockacukor, 1 dkg tört borkősav, 3 liter víz. Kettévágjuk a fügéket és egy nagy befőttesüvegbe rakjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, végül tüllel lekötjük. Két hét múlva ruhán leszűrjük, és üvegekbe töltve pergamennel lekötjük.
A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a 3 öntet, összesen 9 liter elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk. Akkor sikerült a művelet, ha sűrű, tokajihoz hasonló italt kapunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu