Back to top

Már vízidarát is bátran ehetünk

Az Európai Unió új élelmiszerként engedélyezte a vízidara friss növényeinek forgalomba hozatalát. A békalencséhez hasonló apró vízinövényt Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön fogyasztják.

Vízidara (Wolffia arrhiza)
Vízidara (Wolffia arrhiza)
Fotó: Christian Fischer / Wikimedia Commons
December 10-én jelent meg, és a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba a Bizottság (EU) 2021/2191 végrehajtási rendelete, amely engedélyezi a vízidara (Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa) friss növényeinek forgalomba hozatalát,

mint harmadik országból származó hagyományos élelmiszert.

Mint a rendeletből kiderül, a békalencséhez hasonló kis növény uniós piaci forgalmazására a GreenOnyx Ltd. vállalat adott be kérelmet még 2020 szeptemberében. Az EU-s jogszabályok értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az unióban; a harmadik országból származó hagyományos élelmiszerek pedig ilyenek, így meghatározott szakmai és adminisztratív követelményeknek eleget kell tenni az engedélyezésükhöz.

Tényleg alig nagyobb, mint a dara
Tényleg alig nagyobb, mint a dara
Fotó: Fotó: Christian Fischer / Wikimedia Commons
A kérelmező által benyújtott adatokból kiderült, hogy a Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa friss növényeit

Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön hosszú ideje biztonságosan használják élelmiszerként.

Mivel sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, sem a tagállamok nem nyújtottak be indokolt biztonsági kifogást, az Európai Bizottság engedélyezi a Wolffia arrhiza és/vagy a Wolffia globosa friss növényeinek unión belüli forgalomba hozatalát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ugyanakkor megjegyezte, hogy a friss növények

biztonságosságát erősen befolyásolja azon vizek környezeti állapota, ahol ezeket termesztik.

Ezért a bennük található egyes nyomelemek – például a réz, a molibdén, a cink, a bór és a mangán – bizonyos szintjeit is megállapították az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékében az ide vonatkozó specifikációiban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háromszáz év tapasztalatával

A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete csaknem egyidős magával az erdész szakmával. Baranya vármegye az 1686-os török uralom alóli felszabadulását követően, I. Lipót király rendelete alapján 1717-ben, a Pétsi fő Templom Uralom Erdei elnevezéssel szervezte meg az önálló erdőgazdaságot.

Kö­zösségi üvegház az élelmiszerellátás biztonságáért

Boston és a nagyvárost körülvevő települések vezetői a lakosság bevonásával komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a lehető legjobban kezeljék az élelmiszerellátás bizonytalanságait.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Hiába a kedvenc zöldségük, sokaknak már nem fér bele a keretbe

Elvileg zajlik a spárga-csúcsszezon Németországban, de elég vegyes a kép, míg egyes térségekben a szedhető mennyiség és a kereslet egyaránt optimális, addig sokhelyütt a gazdákon marad a termés. Az agrarheute.com online agrárszaklap a regionális lapok riportjai alapján készített rövid körképet.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.