0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Ásványvíz, vagy csapvíz?

A 2020-as visszaesés után ismét növekedni kezdett hazánkban az ásványvizek fogyasztása, mindamellett, hogy nemzetközi összehasonlításban egyébként is sok ásványvizet iszunk. A csapvíz az ország területén nagyon jó minőségű, ám egy régi épület elavult csővezetéke ezt le tudja rontani…

Átlagosan az emberi test 72 százaléka víz, ami egy 70 kilogrammos ember esetén 45 liternek felel meg. A nők és az idősebbek esetén ez az arány valamivel kevesebb. Számos okból veszítünk vizet a nap folyamán, ennek pótlására 2,5-3 liter folyadék szükséges. Ez több mindenből adódhat össze, például gyümölcsök, vagy leves fogyasztása is javítja a mérleget. Bár az e mennyiségnél sokkal nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztása sem egészséges, a gond többnyire nem a túl sok, hanem a túl kevés folyadékbevitellel szokott lenni.

Az emberi szervezet folyadékpótlására a legideálisabb a víz, bár ennek nincs íze, és kalóriatartalma sem.

Főleg az előbbi ok az, ami miatt a víz helyett mást használunk folyadékpótlásra, jobb esetben például gyümölcsleveket, rosszabb esetben olyan cukrozott, vagy mesterséges italokat, melyek ízletesek, ám élettani szempontból kevéssé előnyösek.

Sok ásványvizet fogyasztunk, és a fogyasztás tovább nő

Magyarországon 100 liter fölött van az egy évre vetített, egy főre eső ásványvízfogyasztás, 2021-ben pedig növekedés volt tapasztalható a 2020-as adatokhoz képest – tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetségtől.

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban sok ásványvizet fogyasztunk.

A Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség adataiból kiderül: 2020-ban 118 liter volt hazánkban az egy főre jutó palackozott víz fogyasztás, amivel hazánk a 13. helyen szerepel azon a listán, melyen az egy főre jutó adatok alapján rendezték sorba az országokat. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség adatai szerint ennél egy kicsivel kevesebb, 117 liter volt Magyarországon az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, ami egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon a palackozott víz-forgalom jelentős részét az ásványvizek teszik ki.

„A 2020-as év fogyasztási adatai elmaradtak a 2019-es rekordévtől, amikor 131 liter volt az egy főre jutó fogyasztás, ám 2021-ben újra növekedésnek indult a piac.

2021. első három negyedévében az ásványvízfogyasztás mintegy három százalékkal növekedett 2020. hasonló időszakához képet.

Úgy gondoljuk, hogy az utolsó negyedév eladása is hasonló lesz, így 2021-ben az ásványvíz fogyasztás mértékét 120 liter/fő értékre becsüljük” – közölte a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség.

Csapvíz, vagy ásványvíz?

A Pénzcentrum megkérdezte Moharos Melindát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Kommunikációs Bizottságának elnökét arról, hogy jár-e egészségügyi előnnyel az, ha ásványvizet fogyasztunk csapvíz helyett?

A szakember válaszából kiderült: az ásványvizek – mint nevük is jelzi – a csapvízzel ellentétben tartalmaznak ásványi anyagokat, emellett csak védett felszín alatti rétegből származhatnak, de Magyarországon a csapvíz is nagyon jó minőségű (a legtöbb helyen).

Ezért egészségünk szempontjából nem az a fő kérdés, hogy csapvizet, vagy ásványvizet iszunk, hanem az hogy vizet iszunk-e, vagy üdítőitalokat, alacsony gyümölcstartalmú italokat, esetleg energiaitalokat, melyeket sokat folyadékpótlásként fogyasztanak, ám utóbbiak végképp nem arra valók…

Moharos Melinda kiemelte, hogy bár a csapvíz többnyire jó minőségű hazánkban, ám a régi házak elavult csővezetékei ennek minőségét képesek jelentősen rontani, ezért érdemes bevizsgáltatni a csapvizet.

„Mivel az ásványi anyagok az ásványvizekből igen jó hatásfokkal szívódnak fel, érdemes cserélgetni a fajtákat. Arra is figyelni kell, hogy ha valakinek nátriumszegény diétát írtak elő, akkor ne csak az étkezésekor figyeljen erre, hanem amit vizet fogyaszt, az is legyen nátriumban szegény” – tanácsolta Moharos Melinda.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu