Back to top

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

A spárgára szakosodott holland Teboza cég nem sokkal az év végi ünnepek után megörvendeztette vásárlóit friss holland spárgával. A mennyiség még kicsi,de fokozatosan növekszik.

A korlátozások miatt megszokott vásárlóikat, a holland szállodák többségét átmenetileg elveszítették. Az ebből eredő űrt azonban az elmúlt két évben többé-kevésbé kitöltötték a lakossági eladások.

Bár a spárgát még az emberek többsége luxuscikknek tekinti, egyre többen készítik el otthon is. A legkorábbi sípok zöme azonban belga és skandináv éttermekbe kerül. 

Január végétől megkezdik a szabadföldi, fóliaalagutas ültetvények fűtését, így onnan március közepétől-végétől szedik majd a sípokat. Az energiaárak növekedése miatt a termelők egy része nem engedheti meg magának ezt a kiadást, a Teboza azonban úgy döntött, hogy ügyfeleink megtartása fontosabb, mint a gyors pénzkeresés. A növekvő költségek azonban a cégnek is komoly kihívást jelentenek. Az energia mellett a csomagolás, a szállítás költségei, és persze a munkabérek is számottevően emelkednek.

Március végétől, április elejétől kezdődik a fóliaalagutas spárga szezonja. A tavalyi hűvös és napos nyár hatására ezek az állományok erősek. A hozamokat azonban még korai lenne megjósolni. A 25 C-os tavaszon tetőzhet a mennyiség, de ilyen esetben sem félnek értékesítési gondoktól.

Inkább kevés kínálatra számítanak, mint túl sokra. Hollandiában ugyanis a spárgaterület már nem növekszik, Európában pedig összességében inkább csökken.

Ezzel szemben a  Teboza terjeszkedik,a tengerentúlon, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is. Spanyolországban körülbelül két hét múlva kezdik a spárga betakarítását. 

A bioterületeiket is növelik. A cég már 20 éve termeszt biospárgát, Úgy döntöttek, hogy 2030-ra elérik az Európai Bizottság által meghatározott célt, és a területeik negyedén ökológiai gazdálkodást folytatnak majd.

A jövedelmezőség, hatékonyság javítása érdekében idén már kétféle szedőrobotot is fognak használni.. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ivóvíz ésszerű felhasználását kérte a lakosságtól a román vízügyi hatóság

Romániában az ivóvíztartalékok ésszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet keddi közleményében román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR), azt kérve a lakosságtól, hogy ne használja a vezetékes hálózat vizét a kert locsolására vagy a medencék feltöltésére.

Fiatal ültetvény gondozása

A szőlőültetvény élettartamát döntően meghatározza a telepítés előkészítése, kivitelezése, és az első négy évben, vagyis a nem termő szakaszban, a fiatal szőlő ápolásának gondossága. Ebben a kezdeti időszakban alakítjuk ki a tőkeformát, pótoljuk a hiányokat és próbálunk homogén, egységes, jó erőnlétű ültetvényt kialakítani.

Sárba döngölt burgonya?

Sokan vélik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a burgonyatermesztőknek, ha nem lesz változás, a szereplők számának csökkenésével kell számolni. Magasak a termelési költségek, amit a felvásárlási árak nem követnek, s ezt sok gazda nem tudja megfinanszírozni.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

250 ezer forintért „vásárolt” pár darab tiszai pontyot az ÁHSZ

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége megkeresését követően végzett próbavásárlást a Nébih Állami Halőri Szolgálata egy tiszaburai horgásznál. A személyes kapcsolatfelvételt követően a megvásárlásra kínált halakat az ÁHSZ munkatársai a kiskörei hallépcső közelében, vízben kikötött állapotban találták, majd sikeres alkut követően meg is vásárolták.

Új vezető a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri üzemeinek élén

Lidia Wronska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását, az új vezető a Nestlé egyesült királyságbeli Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra - közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

Az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket az aszálykár enyhítésében

Június legvégére a 300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán. A kialakult helyzetben az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket, akiknek többek között az agrárkár-enyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget.

Lejárt és veszélyes növényvédőszerek megsemmisítését támogatja a TIM

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását - jelentette be Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

Díjnyertes madáretető

A Gardena Garten díjjal immár negyedik alkalommal jutalmaztak olyan vállalkozót vagy feltalálót, aki kreatív és innovatív ötletével hozzájárul a kertek jövőjéhez.

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.