Back to top

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.
Az idei, 39. Macfrut kiállítás merőben új alapon szerveződik, nem a nagy számok, hanem a tudás, a specializáció és a tapasztalat a három legfontosabb hívószó a zöldség-gyümölcs ágazat valamennyi szereplőjének.

A Rimini Exhibition Centerben sorra kerülő rendezvény három pillére tehát a More Business (több üzlet), ahol több közvetlen partnerkapcsolatot lehet építeni a világ számos országából érkező vásárlóval, akik célzott meghívásra érkeznek a kiállításra. A More Knowledge, azaz több tudás pillért meghívott szakértők és speciális tanácskozások alkotják, amelyek tematikus területeken zajlanak. Végül a harmadik pillér az Experience, vagyis tapasztalat, amivel a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe, és innovatív megoldásokat mutatnak be.

A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
Fotó: Fruitecom
A tavalyi Macfrut tapasztalatai vezettek az új koncepcióhoz, mondta a Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke. Olyan egyedülálló rendezvényt akarnak létrehozni, ami megkerülhetetlen a zöldség-gyümölcs ágazatban, mert a partnerkapcsolatok elősegítésén kívül a jövőbe is tekint. A Macfrut Digital rendezvénnyel az onlájn események kiállítói úttörője volt a Macfrut, és ezt a nagy sikert kívánják megismételni az idei kiállítással.

Az idei Macfrut szimbóluma a cseresznye, hiszen a világ minden tájáról várják a résztvevőket a Nemzetközi Cseresznyeszimpóziumra

(International Cherry Symposium), ahol május 2-3-án kétnapos tréning, a cseresznye világpiacával, fenntarthatóságával, fajtaújdonságaival és a fedett termesztéssel foglalkozó nemzetközi tanácskozás várja az érdeklődőket. A május 4-i tanácskozás után a körzet vezető termelőit lehet fölkeresni vezetett túrák során, valamint faiskolákban lehet megismerni a legújabb fajtákat.

Újdonságként Afrika kerül az érdeklődés homlokterébe. Az Africa Days programsorozat első napján szakértők, intézmények és ágazati szereplők beszélgetnek a zöldség-gyümölcs szektor fejlődésének főbb vonásairól Afrika különböző országaiban. A második nap a nemzetközi kapcsolatépítésé, akkor mutatja be az AICS (az olasz együttműködést segítő ügynökség) az Afrika-projektjét.

Új elem a kiállításon a fűszer és gyógynövény expo.

Önmagában a fűszerek piaca 6 milliárd dolláros forgalmat ér el a világon, és a szervezők reményei szerint ez az Európában egyedülálló esemény sok érdeklődőt vonz majd a világ minden tájáról. Kiállítás, workshopok és üzleti találkozók szólnak a fűszerek és gyógynövények világáról, a programokat nemzetközi szervezetekkel együttműködve szervezik.

Harmadszor rendezik meg a trópusi gyümölcsökkel foglalkozó nemzetközi tanácskozást, amelyen az avokádó lesz a főszereplő. Ez a trópusi gyümölcs az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert, a forgalma 5%-kal nő 2025-ig. A kongresszuson egyaránt szóba kerülnek a piaci és fogyasztási trendek, a termesztéstechnológiák, az értékesítési módszerek.

A szabadföldi termesztés legkorszerűbb módszereivel, eszközeivel és anyagaival lehet megismerkedni a Macfrut kiállítás Smart Agriculture szekciójában. A precíziós termesztéshez használható szenzorok, drónok, mesterséges intelligenciára épülő megoldások, robotok lesznek láthatók a bemutatóterületen. Ugyancsak a szabadföldi bemutatótéren foglalkoznak a jövő mezőgazdaságát meghatározó másik területtel, a vízmegőrzéssel. Az Aquacampus tehát a legkorszerűbb szabadföldi és üvegházi víznyerési, vízkezelési módokat mutatja be.

A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
Fotó: Fruitecom
Külön kiállításrészt tartanak fenn a biostimulátoroknak és más természetes módszereknek,

amelyekkel jobban meg lehet felelni a mai fogyasztói igényeknek. Napjainkban a zöldség- és gyümölcstermesztőknek egyre jobban kell támaszkodniuk a biológiai növényvédelemre, a biostimulátorokra és természetes tápanyag-utánpótlásra, mert a fogyasztók minél kevesebb vegyi anyaggal kezelt élelemre vágynak. A leghasznosabb újdonságokra pedig ismét felhívja a figyelmet a Biosolution Innovation Award díj és az azzal járó sajtóérdeklődés.

A Macfrut 2022 partnerrégiója Emilia-Romagna, Olaszország legfejlettebb zöldség-gyümölcs termesztő körzete, ahonnan 44 védett eredetű termék származik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Február végéről nyárra halasztották a nagy biokiállítást

A regisztrált kiállítók kérésének eleget téve, illetve a tervezhetőség érdekében úgy döntöttek a szervezők, hogy a február végi időpontról július 26–29-re halasztják a nürnbergi Biofach – Vivaness kiállításpárost.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.