Back to top

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.
Az idei, 39. Macfrut kiállítás merőben új alapon szerveződik, nem a nagy számok, hanem a tudás, a specializáció és a tapasztalat a három legfontosabb hívószó a zöldség-gyümölcs ágazat valamennyi szereplőjének.

A Rimini Exhibition Centerben sorra kerülő rendezvény három pillére tehát a More Business (több üzlet), ahol több közvetlen partnerkapcsolatot lehet építeni a világ számos országából érkező vásárlóval, akik célzott meghívásra érkeznek a kiállításra. A More Knowledge, azaz több tudás pillért meghívott szakértők és speciális tanácskozások alkotják, amelyek tematikus területeken zajlanak. Végül a harmadik pillér az Experience, vagyis tapasztalat, amivel a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe, és innovatív megoldásokat mutatnak be.

A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
A Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón ismertették a Macfrut 2022 programját
Fotó: Fruitecom
A tavalyi Macfrut tapasztalatai vezettek az új koncepcióhoz, mondta a Dubai Expón rendezett sajtótájékoztatón Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke. Olyan egyedülálló rendezvényt akarnak létrehozni, ami megkerülhetetlen a zöldség-gyümölcs ágazatban, mert a partnerkapcsolatok elősegítésén kívül a jövőbe is tekint. A Macfrut Digital rendezvénnyel az onlájn események kiállítói úttörője volt a Macfrut, és ezt a nagy sikert kívánják megismételni az idei kiállítással.

Az idei Macfrut szimbóluma a cseresznye, hiszen a világ minden tájáról várják a résztvevőket a Nemzetközi Cseresznyeszimpóziumra

(International Cherry Symposium), ahol május 2-3-án kétnapos tréning, a cseresznye világpiacával, fenntarthatóságával, fajtaújdonságaival és a fedett termesztéssel foglalkozó nemzetközi tanácskozás várja az érdeklődőket. A május 4-i tanácskozás után a körzet vezető termelőit lehet fölkeresni vezetett túrák során, valamint faiskolákban lehet megismerni a legújabb fajtákat.

Újdonságként Afrika kerül az érdeklődés homlokterébe. Az Africa Days programsorozat első napján szakértők, intézmények és ágazati szereplők beszélgetnek a zöldség-gyümölcs szektor fejlődésének főbb vonásairól Afrika különböző országaiban. A második nap a nemzetközi kapcsolatépítésé, akkor mutatja be az AICS (az olasz együttműködést segítő ügynökség) az Afrika-projektjét.

Új elem a kiállításon a fűszer és gyógynövény expo.

Önmagában a fűszerek piaca 6 milliárd dolláros forgalmat ér el a világon, és a szervezők reményei szerint ez az Európában egyedülálló esemény sok érdeklődőt vonz majd a világ minden tájáról. Kiállítás, workshopok és üzleti találkozók szólnak a fűszerek és gyógynövények világáról, a programokat nemzetközi szervezetekkel együttműködve szervezik.

Harmadszor rendezik meg a trópusi gyümölcsökkel foglalkozó nemzetközi tanácskozást, amelyen az avokádó lesz a főszereplő. Ez a trópusi gyümölcs az utóbbi években rendkívüli népszerűségre tett szert, a forgalma 5%-kal nő 2025-ig. A kongresszuson egyaránt szóba kerülnek a piaci és fogyasztási trendek, a termesztéstechnológiák, az értékesítési módszerek.

A szabadföldi termesztés legkorszerűbb módszereivel, eszközeivel és anyagaival lehet megismerkedni a Macfrut kiállítás Smart Agriculture szekciójában. A precíziós termesztéshez használható szenzorok, drónok, mesterséges intelligenciára épülő megoldások, robotok lesznek láthatók a bemutatóterületen. Ugyancsak a szabadföldi bemutatótéren foglalkoznak a jövő mezőgazdaságát meghatározó másik területtel, a vízmegőrzéssel. Az Aquacampus tehát a legkorszerűbb szabadföldi és üvegházi víznyerési, vízkezelési módokat mutatja be.

A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
A kiállítást szervező csapat olasz és nemzetközi szakmai szervezetekkel együtt készíti elő a programokat
Fotó: Fruitecom
Külön kiállításrészt tartanak fenn a biostimulátoroknak és más természetes módszereknek,

amelyekkel jobban meg lehet felelni a mai fogyasztói igényeknek. Napjainkban a zöldség- és gyümölcstermesztőknek egyre jobban kell támaszkodniuk a biológiai növényvédelemre, a biostimulátorokra és természetes tápanyag-utánpótlásra, mert a fogyasztók minél kevesebb vegyi anyaggal kezelt élelemre vágynak. A leghasznosabb újdonságokra pedig ismét felhívja a figyelmet a Biosolution Innovation Award díj és az azzal járó sajtóérdeklődés.

A Macfrut 2022 partnerrégiója Emilia-Romagna, Olaszország legfejlettebb zöldség-gyümölcs termesztő körzete, ahonnan 44 védett eredetű termék származik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fiatal ültetvény gondozása

A szőlőültetvény élettartamát döntően meghatározza a telepítés előkészítése, kivitelezése, és az első négy évben, vagyis a nem termő szakaszban, a fiatal szőlő ápolásának gondossága. Ebben a kezdeti időszakban alakítjuk ki a tőkeformát, pótoljuk a hiányokat és próbálunk homogén, egységes, jó erőnlétű ültetvényt kialakítani.

Sárba döngölt burgonya?

Sokan vélik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a burgonyatermesztőknek, ha nem lesz változás, a szereplők számának csökkenésével kell számolni. Magasak a termelési költségek, amit a felvásárlási árak nem követnek, s ezt sok gazda nem tudja megfinanszírozni.

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

Egész évben a kertész társa a metszőolló

A metszés a kertészet egyik legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni.

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

A legveszélyesebb gombabetegségek

A szőlőt számos károsító megtámadja, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás szinte minden évben jelen van és tetemes gazdasági kártétellel fenyeget. Az ellenük való védekezés képezi a szőlő védelmének gerincét, amit más betegségek, kártevők ellen kombináltan kell végrehajtani.

Szállítási támogatást és áfa-mentességet a zöldség-gyümölcsnek!

Felszólítják a nemzeti hatóságokat és a nagy nemzetközi szervezeteket a frissáru-kereskedelem területén világszerte aktív egyesületek, hogy reagáljanak a mindent érintő áremelkedésre, üzemanyaghiányra és általános munkaerőhiányra, és támogassák a zöldség-gyümölcs ágazatot, hogy mindenki számára hozzáférhetők legyenek ezek a termékek.

10+1 tipp pázsit öntözéshez

Öntözni sokféleképp lehet, és az ilyen száraz időszakban kell is, ha kertünk zöld szőnyegét zölden szeretnénk látni. Gondolkozzunk a fű „fejével”, ő vajon mennyi vizet szeretne, és mikor...