Back to top

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.

Fagyvédelem pulsFOG berendezéssel
Fagyvédelem pulsFOG berendezéssel
Több csepp töredéke oldatból, avagy a kevesebb több és jobban hat – ezzel a mottóval foglalta össze Hegedűs Ágoston a ködképző gépek legfontosabb előnyeit. Az egyre szűkebb növényvédőszer-kínálat mindinkább újabb és újabb módszerek használatára sarkallja a kertészeket. A világjárvány pedig még újabb megvilágításba helyezte a fertőtlenítés fogalmát. A növényvédelemben és a fertőtlenítésben egyaránt hasznos segítőink a ködképző berendezések, mondta Hegedűs Ágoston, az Apró Csepp Kft. vezetője a Flora Hungaria nagybani virágpiacon megrendezett Változások a technológiákban című szemináriumon.

A szakember fölhívta a figyelmet a kertészeti üzemek izolációs fertőtlenítésére, anélkül ugyanis sok kórokozót, kártevőt maguk a kertészek hurcolnak be a telepükre, vagy viszik el ők máshová.

Kiemelt jelentősége van a telepítés előtti, valamint az állományváltások, kultúraváltások közötti fertőtlenítésnek, de érdemes fertőtleníteni a tároló­he­lyiségeket, hűtőkamrákat, rekeszeket, göngyölegeket vagy akár a szállítójárműveket is. Ködképző berendezésekkel mindezek gazdaságosan és gyorsan elvégezhetők.

Duru HD 5 ULV ködképző gép
Duru HD 5 ULV ködképző gép
Fotó: Apró Csepp Kft.

Tökéletes fertőtlenítés

A rovarölő, gombaölő szerek, és minden folyadék halmazállapotú készítmény gyorsabban és hatékonyabban kijuttatható köd formájában, hangsúlyozta a szakember. Számos érv szól a ködképzők használata mellett: csökkenthető a növényvédelmi munkákra fordított idő, az állomány permetlével való fedettsége pedig nagyobb, mint a hagyományos permetezéskor, ezért gazdaságosabb is ez a módszer.

Már rendelkezésre állnak olyan készítmények, amelyek azokban a növényházakban is alkalmazhatók, ahol biológiai védekezésre rendezkednek be.

Ezek többnyire fertőtlenítőszerek, amikkel még a hasznos rovarok telepítése előtt lehet megteremteni a „tiszta” környezetet. Tenyészidőszakban fellépő gombás vagy baktériumos fertőzés esetén pedig választhatunk olyan készítményeket, amelyek köd formájában a lombra juttatva nem bántják a hasznos rovarokat, viszont orvosolni lehet velük a növényvédelmi problémát. Ilyen szer a sokak által már ismert és használt, a győri Pannon Trade Kft. által forgalmazott Stericlean, amely egyébként hatásosan alkalmazható termesztőberendezések nyitó vagy záró fertőtlenítésére, illetve növénykondicionálóként is.

PulsFOG K-30 Bio ködágyú mobil állványon
PulsFOG K-30 Bio ködágyú mobil állványon
Fotó: Apró Csepp Kft.

Ködképző gépekkel lehet a legjobb lefedettséget elérni a lombtrágyák kijuttatásakor is.

Fagyvédelem

A berendezések egyik kiegészítő, ám egyre fontosabb alkalmazási területe a fagyvédelem. Az e célra alkalmas megbízható berendezések kínálata szűkös, ide tartoznak a cég által forgalmazott pulsFOG ködképző gépek, amelyek fóliában, üvegházban is alkalmazhatók, kiemelt jelentőségük azonban szabadtéren van.

Vizes-glicerines oldatból képeznek hófehér ködöt, amely mintegy „paplanként” terül a növényállományra, az így elért néhány fokos hőtartás elegendő ahhoz, hogy a növények ne szenvedjenek komoly fagykárt.

Gyorsabb, hatékonyabb

Duru HR 5 működés közben
Duru HR 5 működés közben
Fotó: Apró Csepp Kft.
Ködképzéskor a cseppméret lényegesen, akár 25-ször kisebb, mint permetezéskor, éppen ezért nem is kell semmilyen adalékanyagot használni ahhoz, hogy szétterüljön, tapadjon. Enélkül is kellően nagy a növényállomány permetlé-borítottsága. Mivel ködképzéskor a cseppek könnyebbek, a szer nem folyik meg a levélfelszínen, kevésbé perzsel, tehát kisebb stressz éri a növényt.

Általánosságban elmondható, hogy négy liter munkaoldattal „beködölhető” egy 1000 négyzetméteres vagy 4000 légköbméteres növényház, ehhez a ködképző gép méretétől függően 5-20 perc szükséges. A munka tehát nagyságrendekkel rövidebb ideig tart, mint bármilyen permetezés. Előfordulhat, hogy szükség van a köd párolgásának lassítására, ez a lebegési behatási idő megnövelésével érhető el, ami akár 3-5 óra is lehet.

A ködképzést mindig a középső útról kifelé haladva, illetve az ajtóból, egy vagy két oldalról kell végezni, a gép hatótávolságától függően.

A permetezés és ködképzés között óriási a különbség. Amíg permetezésnél a pillanatnyi kijuttatás számít, addig a ködképzésnél a teret előbb fel kell tölteni a köddel, majd legalább háromórás lezárással hagyni kell lebegni, gomolyogni, míg szép lassan kitölti a teret, és így olyan helyeken is eléri a kártevőket, kórokozókat, ahová a permetezővel nem lehetne eljuttatni a készítményt.

Kicsik és nagyok

Az amerikai gyártótól származó Fog­master kézi elektromos ULV hideg­köd­képző gépcsaládba látványra is szép, jó minőségű, egyszerűen kezelhető berendezések tartoznak. A krizantémtermesztők, illetve kistermelők azért szeretik ezeket, mert 20-30 méteres hatótávolsággal hatékonyan alkalmazhatók. Halkan dolgoznak, ami nagy előny, hiszen a ködképzéshez éppen az esti leszálló légáram, hűvös kell, ami pontosan a pihenőidőszakra esik. Gázálarc és védőeszköz használata mindenképpen javasolt.

Fogmaster Micro-JET ULV ködképző gép
Fogmaster Micro-JET ULV ködképző gép

Hegedűs Ágoston bemutatta kínálatuk új tagját, a török gyártmányú Duru kézi elektromos, ULV hidegködképző berendezést.

A gép egyszerű, felhasználóbarát, gégecsöves változata önfelszívó, nyomásmentes tartállyal rendelkezik. Kül­téren is látványos ködöt képez, harminc méteres hatótávolságra is képes. Kedvező ára mellett másik nagy előnye, hogy javítható, így a fenntartása gazdaságos.

A WanJet F20 svéd félautomata gép érdekessége, hogy a rajta lévő időmérőnek köszönhetően a feladat elvégzése után magától kikapcsol. Hatvan méteres hatótávolságú, halk működésű berendezés.

Nagy felületen termelőknek valók a kézi sugárhajtású pulsFOG K-30 Bio és pulsFOG K-22 Bio ködgépek.

Hatótávolságuk ötven, illetve száz méter, a rosszul oldódó anyagok ködösítésére kiválóan alkalmas, gyors gépek, többhektáros területen is nagyon lecsökkentik a kijuttatási időt. A cég ezekhez saját fejlesztésű mobil, összecsukható állványokat is kínál.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.