0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ködképzés mesterfokon

A ködképzők szinte megkerülhetetlen eszközökké váltak a kémiai és a biológiai növényvédelemben egyaránt. Segítségükkel munkaidőt és munkaerőt takaríthatnak meg a kertészek, ráadásul egyes készítmények ködpermetezővel történő kijuttatása gazdaságosabb és hatékonyabb a hagyományos permetezésnél.

Több csepp töredéke oldatból, avagy a kevesebb több és jobban hat – ezzel a mottóval foglalta össze Hegedűs Ágoston a ködképző gépek legfontosabb előnyeit. Az egyre szűkebb növényvédőszer-kínálat mindinkább újabb és újabb módszerek használatára sarkallja a kertészeket. A világjárvány pedig még újabb megvilágításba helyezte a fertőtlenítés fogalmát. A növényvédelemben és a fertőtlenítésben egyaránt hasznos segítőink a ködképző berendezések, mondta Hegedűs Ágoston, az Apró Csepp Kft. vezetője a Flora Hungaria nagybani virágpiacon megrendezett Változások a technológiákban című szemináriumon.

A szakember fölhívta a figyelmet a kertészeti üzemek izolációs fertőtlenítésére, anélkül ugyanis sok kórokozót, kártevőt maguk a kertészek hurcolnak be a telepükre, vagy viszik el ők máshová.

Kiemelt jelentősége van a telepítés előtti, valamint az állományváltások, kultúraváltások közötti fertőtlenítésnek, de érdemes fertőtleníteni a tároló­he­lyiségeket, hűtőkamrákat, rekeszeket, göngyölegeket vagy akár a szállítójárműveket is. Ködképző berendezésekkel mindezek gazdaságosan és gyorsan elvégezhetők.

Tökéletes fertőtlenítés

A rovarölő, gombaölő szerek, és minden folyadék halmazállapotú készítmény gyorsabban és hatékonyabban kijuttatható köd formájában, hangsúlyozta a szakember. Számos érv szól a ködképzők használata mellett: csökkenthető a növényvédelmi munkákra fordított idő, az állomány permetlével való fedettsége pedig nagyobb, mint a hagyományos permetezéskor, ezért gazdaságosabb is ez a módszer.

Már rendelkezésre állnak olyan készítmények, amelyek azokban a növényházakban is alkalmazhatók, ahol biológiai védekezésre rendezkednek be.

Ezek többnyire fertőtlenítőszerek, amikkel még a hasznos rovarok telepítése előtt lehet megteremteni a „tiszta” környezetet. Tenyészidőszakban fellépő gombás vagy baktériumos fertőzés esetén pedig választhatunk olyan készítményeket, amelyek köd formájában a lombra juttatva nem bántják a hasznos rovarokat, viszont orvosolni lehet velük a növényvédelmi problémát. Ilyen szer a sokak által már ismert és használt, a győri Pannon Trade Kft. által forgalmazott Stericlean, amely egyébként hatásosan alkalmazható termesztőberendezések nyitó vagy záró fertőtlenítésére, illetve növénykondicionálóként is.

Ködképző gépekkel lehet a legjobb lefedettséget elérni a lombtrágyák kijuttatásakor is.

Fagyvédelem

A berendezések egyik kiegészítő, ám egyre fontosabb alkalmazási területe a fagyvédelem. Az e célra alkalmas megbízható berendezések kínálata szűkös, ide tartoznak a cég által forgalmazott pulsFOG ködképző gépek, amelyek fóliában, üvegházban is alkalmazhatók, kiemelt jelentőségük azonban szabadtéren van.

Vizes-glicerines oldatból képeznek hófehér ködöt, amely mintegy „paplanként” terül a növényállományra, az így elért néhány fokos hőtartás elegendő ahhoz, hogy a növények ne szenvedjenek komoly fagykárt.

Gyorsabb, hatékonyabb

Ködképzéskor a cseppméret lényegesen, akár 25-ször kisebb, mint permetezéskor, éppen ezért nem is kell semmilyen adalékanyagot használni ahhoz, hogy szétterüljön, tapadjon. Enélkül is kellően nagy a növényállomány permetlé-borítottsága. Mivel ködképzéskor a cseppek könnyebbek, a szer nem folyik meg a levélfelszínen, kevésbé perzsel, tehát kisebb stressz éri a növényt.

Általánosságban elmondható, hogy négy liter munkaoldattal „beködölhető” egy 1000 négyzetméteres vagy 4000 légköbméteres növényház, ehhez a ködképző gép méretétől függően 5-20 perc szükséges. A munka tehát nagyságrendekkel rövidebb ideig tart, mint bármilyen permetezés. Előfordulhat, hogy szükség van a köd párolgásának lassítására, ez a lebegési behatási idő megnövelésével érhető el, ami akár 3-5 óra is lehet.

A ködképzést mindig a középső útról kifelé haladva, illetve az ajtóból, egy vagy két oldalról kell végezni, a gép hatótávolságától függően.

A permetezés és ködképzés között óriási a különbség. Amíg permetezésnél a pillanatnyi kijuttatás számít, addig a ködképzésnél a teret előbb fel kell tölteni a köddel, majd legalább háromórás lezárással hagyni kell lebegni, gomolyogni, míg szép lassan kitölti a teret, és így olyan helyeken is eléri a kártevőket, kórokozókat, ahová a permetezővel nem lehetne eljuttatni a készítményt.

Kicsik és nagyok

Az amerikai gyártótól származó Fog­master kézi elektromos ULV hideg­köd­képző gépcsaládba látványra is szép, jó minőségű, egyszerűen kezelhető berendezések tartoznak. A krizantémtermesztők, illetve kistermelők azért szeretik ezeket, mert 20-30 méteres hatótávolsággal hatékonyan alkalmazhatók. Halkan dolgoznak, ami nagy előny, hiszen a ködképzéshez éppen az esti leszálló légáram, hűvös kell, ami pontosan a pihenőidőszakra esik. Gázálarc és védőeszköz használata mindenképpen javasolt.

Hegedűs Ágoston bemutatta kínálatuk új tagját, a török gyártmányú Duru kézi elektromos, ULV hidegködképző berendezést.

A gép egyszerű, felhasználóbarát, gégecsöves változata önfelszívó, nyomásmentes tartállyal rendelkezik. Kül­téren is látványos ködöt képez, harminc méteres hatótávolságra is képes. Kedvező ára mellett másik nagy előnye, hogy javítható, így a fenntartása gazdaságos.

A WanJet F20 svéd félautomata gép érdekessége, hogy a rajta lévő időmérőnek köszönhetően a feladat elvégzése után magától kikapcsol. Hatvan méteres hatótávolságú, halk működésű berendezés.

Nagy felületen termelőknek valók a kézi sugárhajtású pulsFOG K-30 Bio és pulsFOG K-22 Bio ködgépek.

Hatótávolságuk ötven, illetve száz méter, a rosszul oldódó anyagok ködösítésére kiválóan alkalmas, gyors gépek, többhektáros területen is nagyon lecsökkentik a kijuttatási időt. A cég ezekhez saját fejlesztésű mobil, összecsukható állványokat is kínál.

Forrás: Kertészet és Szőlészet